avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ctr de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ctr de vanzare cumparare

Buna ziua, parintii mei vor sa-mi dea un teren pt a-mi construi o casa printr-un act de donatie, numai ca ei nu vor ca in viitor sotia mea, in eventualitatea unui divort sa poata beneficia de pe urma acelui teren. Problema e ca am inteles ca actul de donatie poate fi atacat (mai am un frate), si ca mi se pot pune bete in roate in cxazulk in care as vrea sa girez cu pamantul respectiv pt un imprumut bancar.
In sensul acestei idei (pt a putea gira la banca) as vrea sa incheiem un ctr de vanzare cumparare si daca e posibil sa includem in el o clauza prin care sotia mea sa nu aiba nici un drept asupra terenului respectiv.
Intrebari:
-poate fi atacata donatia?
-pe terenul respectiv pot construi fara probleme sau pot gira cu el la banca fara probleme?
- in cazul uni ctr de vanzare cumparare pot include vreo clauza prin care sa o scot pe sotie din discutie (sa nu beneficieze in caz de divort de pe urma terenului)?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:16, 7 Martie 2009
Cel mai simplu e sa faceti un contract de vanzare cumparare intre dvs. si parinti evitand in acest fel o eventuala revocare a donatiei .In ceea ce priveste viitorul divort bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune , iar acest teren nu ar intra in discutie.
Donatia ar fi excepatata de la comunitatea matrimoniala , ar contitui bun propriu...dar ar putea fi atacata...
31 c fam.
1. Actul de donatie ar putea fi atacat
2. O clauza de genul "sotia nu beneficiaza de nimic dintr-un bun comun in cazul divortului" este nula.
3. Ceea ce vor parintii dvs. nu se poate realiza. Trebuie sa aleaga: ori donatie ori vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie pt un teren angelica82 angelica82 Buna ziua.Socrii mei vor sa ii faca acte de proprietate sotului meu.Este vb de un teren de 900 mp cu o casa care are 100 de ani.Sotul vrea act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Act de donatie pt un teren angelica82 angelica82 Imi cer scuze.Reiau.Proprietara acestui teren este soacra mea ,acesta fiid mostenire de la parintii ei.(mentionez ca un parinte a decedat si unul este ... (vezi toată discuția)
Actul de donatie poate fi atacat/conestat in instanta? sandu_valentin sandu_valentin Am o mare dilema....suntem trei frati (cel mai mic sunt eu) iar parintii ar dorii sa-mi faca act de donatie pe apartamentul in care locuiesc dumnealor,ca dupa ... (vezi toată discuția)