Buna seara.
Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema.
Pe foarte scurt…
Nu am de ales si trebuie sa deschid procedura de succesiune, de pe urma bunicului meu, prin justitie. Am aflat restul actelor cam ce ar trebui sa pregatesc insa mi-au mai rams cateva intrebari la care nu am inca raspuns.
Care sunt actele, ce pot fi probate in instanta, care releva domeniile (cladiri si terenuri) ce le-a avut bunicul meu in proprietate, starea lor fiscala si de unde le pot ridica, avand in vedere ca toate originalele sunt la unchiul meu ce nu doreste sa-mi ofere niciun fel de informatii asupra lor, refuzand orice fel de comunicare?
De asemenea, explicati-mi, va rog, care este raportul legal de impartire a mostenirii tinand cont ca toti mostenitorii de drept sunt: eu si sora mea (cu aceeasi parinti naturali), unchiul si matusa noastra, reprezentand fratele si respectiv sora mamei noastre decedate, succesiunea fiind de pe urma tatalui lor natural.
Buna seara
succesiunea de pe urma bunicilor se imparte intre copii descendenti ai ceor doi deci in parti egale cati copii au avut.
Daca unuii din descendenti sunt decedati atunci vin prin reprezentare copii celor decedati dar doar la partea ce ar reveni parintelui decedat.
Va vor trebui:
1. actele de identitate ale celor ce chiama in judecata
2. actele de stare civila ce dovedesc calitatea (acte de nastere si de casatorie)
3 acte ce dovedesc calitatea parintelui decedat (certificat de nastere si de deces)
4 certificatele de deces ale bunicilor
5. Dovada de la camera notarilor publici ca nu s-au dezbatut succesiuni de pe urma bunicilor si a parintelui decedat (daca s-a dezbatut vreuna, certificatul de mostenitor)
6. Acte care dovedesc masa succesorala. In situatia in care nu detineti asemenea acte formulati o cerere la primaria/primariile pe raza careia/carora se afla bunurile imobile (terenuri case etc) sa va comunice copii de pe titlurile de proprietate sau adeverinte din care sa rezulte acele bunuri cu suprafata si amplasament
7 Puteti sa aratati ca acele acte sunt in posesia unuia din parati si sa solicitati instantei sa-l oblige sa le prezinte.
8 numele prenumele si adresele paratilor.
Cererea se formuleaza la judecatoria unde se afla bunurile imobile.
Va sfatuiesc sa consultati un avocat fiind un dosar destul de greu pentru a fi condus de catre un necunoscator in materie.
av. gabriel Klein Kiritescu
Va multumesc foarte mult pentru efortul de a-mi raspunde.
Legat de punctul 5.
Cineva, coleg cu dumneavoastra aici, mi-a recomandat sa cer de la notariatul aferent localitatii o incheiere din care sa rezulte daca dupa bunicul meu s-a dezbatut sau nu succesiunea insa dumneavoastra imi recomandati varianta (despre care am mai auzit) sa cer dovada de la Camera Notarilor Publici. Care este cea corecta?
ambele
Problema este a banilor.
Nu stiu cat cere un notar dar la camera notarilor publici taxa este de 60 lei
Se ia de la camera notarilor publici acolo unde au avut bunicii ultimul domiciliu.
ATENTIE
trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma ambilor bunici daca sunt ambii decedati.
Vedeti ca v-am trimis un mesaj si pe mesaje private.
Succesiune bunica
gina taban
Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)