Eu nu sunt dator nimanui. Sunt, intr-adevar creditor chirografar.
Haideti sa o luam altfel : A = firma in insolventa - are trei creditori :
- B = creanta garantata - 100 lei
- C = creanta bugetara - 50 lei
- D = firma mea - creanta chirografara - 2 lei
In acelasi timp, C are sa imi dea mie 3 lei (titlu executoriu pus in executare silita).
Eu cesionez partial (3 lei) creanta de la C si cu cei 2 lei creanta mea = 5 lei. Cumpar un imobil scos la licitatie (sau prin negociere directa) apartinand A (firma in insolventa0 care valoreaza 5 lei.
Eu dispar din Tabelul creditorilor.
B nu are afectata semnificativ creanta.
Nici C nu are afectata semnificativ creanta si isi plateste si datoria de 3 lei pe care o are la mine. O sa mai aiba de incasat de la A 47 lei.
Evident, B si C trebuie sa fie de acord !
Am fost mai clar ?
Ati fost extrem de clar.
Intr-o lume ideala, nu ar fi nicio problema.
Intr-o lume reala, A ar vota impotriva si o astfel de vanzare nu ar fi niciodata facuta , nu inainte ca A si B sa isi indestuleze creantele lor prioritare.
Doar daca nu exista alte active care ar indestula creditorii privilegiati.
Intr-o lumea reala, doar platind cash , D ar putea cumpara imobilul si ar sta la coada, la distributia sumei rezultate din vanzare , ca sa primeasca ceea ce are de primit, respectiv ar recupera prin poprire de la C din sumele ce i se cuvin acestuia, creanta catre el.
Si cu asta sunt de acord !!! Nu A ar vota impotriva, A este firma in faliment.... In schimb, B sigur va vota impotriva : este primul, in ordinea preferintei creantelor, pe Tabelul creditorilor..... Desi este ilogic, cred ca nici B nu va fi de acord : isi va lua banii al II-lea si imi va rade in nas. Eu nu pot sa il execut silit decat dupa 01.01.2014, pentru ca beneficiaza de o ,,scutire,, total abuziva, permisa de Legea 92/2011 a simpaticului domn Boc. Eu, oricum, am trimis si lui B si lui C propunerea mea, o sa va tin la curent cu raspunsurile lor pe ambii moderatori ai intrebarii mele. Multumesc !
Deci cum functioneaza:
1. se stabileste lista creditorilor
2. se stabileste masa de bunuri a societatii
3. se incepe vanzarea bunurilor societatii .
4. Din vanzare vor fi despagubiti creditorii in urmatoarea ordine : B, C, D.
Se stie ca vanzarea la licitatie a bunurilor incepe de la o anumita valoare si apoi aceasta valoare scade pana cand ajunge chiar si la cel mai mare pret oferit.
In aceste conditii, creditorii B si C nu vor fi niciodata de acord ca dumneavoastra sa luati in bun in contul creditului dumneavoastra si sa va indestulati pe deplin , iar ei sa ramana cu celelalte bunuri si sa mai ia ce ramane.
Ei vor vrea ca din ceea ce se valorifica sa-si ia cat mai mult si dumneavoastra prin operatiunea pe care o doriti le diminuati posibilitatile. Trebuie sa stiti ca pentru B si C creanta dumneavoastra este ultima care ii intereseaza pentru ca dumneavoastra veti mai lua ceva doar daca ei isi iau iau toata creanta.
Ceea ce vreti sa faceti este supus unui RISC MAXIM!!!!
Aveti perfecta dreptate !!! O sa procedez in felul urmator : le-am trimis celor 2 institutii B si C o ,,Propunere,, de stingere a litigiului in forma care m-ar avantaja pe mine ; daca se angajeaza in scris ambele sa respecte termenii intelegerii, fac cesiunea de creanta urmata de vanzare prin negociere directa. Daca nu, asta este, astept sa imi vina randul.
Multumesc mult !