avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Criterii de calcul onorariu de succes avocat in ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Criterii de calcul onorariu de succes avocat in contestatie la executare

Am cunoscut un avocat care sa reprezinte familia mea intr-o contestatie la executare.
Dumnealui s-a uitat un minut pe acte, somatia de executare a stat la baza unui calcul al lui, a pus nu stiu ce procent la suma pe care camatarii pretind ca le-o datorez si gata, sa semnam contractul. Suma era de zeci de mii de euro!!!!!#-o
I-am explicat ca eu nu pot sa ii dau ceva din ceea ce oricum datorez, ca nu vad logica si ca oricum suma de plata la creditor nu mi-o sterge nimeni, trebuie data oricum si nu inteleg logica calculului, cum sa dau zeci de mii de euro dintr-o suma pe care oricum eu tot trebuie sa o dau ca valoarea imprumutata e aceeasi, nu rezolva vreun avocat sa mi se diminueze. INteleg sa dau daca din valoarea datorata reuseste sa scada dar aia la care a aplicat el e valoarea creditului luat.
Deci, intrebarea mea este: cum se calculeaza, pe ce baze, comision de succes al avocatului intr-o contestatie la executare?
Sa renunt sau nu la acest avocat care: ori a vrut sa ma fraiereasca punindu-ma sa semnez asa o "afacere" ori a rationat prost si tot grav este?
Multumesc.
Avocatura este o profesie liberala. Fiecare profesionist isi calculeaza si percepe onorarii proprii, neexistand o grila sau un procent impus de vreo lege.
In cazul Dvs avocatul atat considera ca valoreaza munca lui in cazul prezentat. Dvs puteti sa incercati o negociere, sa acceptati sau sa refuzati o eventuala colaborare. Daca criteriul de selectie a aparatorului legal este pretul, a sfatuiesc sa contactati si alti avocati. In mod sigur veti gasi unul pe care sa vi-l puteti permite.
Aici nu e vorba despre ce imi pot eu permite ori ba.
Aveti si dvs. dreptate ca el isi pune ce onorariu vrea DAR nu asta e subiectul!!!
Subiectul este altul si anume: criterii de calcul onorariu de succes, vezi titlul postului.
Deci, daca aplica un procent pe suma creantei la banca, cum calculeaza el zecii de mii de euro cind eu am sa dau la banca zeci de mii? Cum vine asta, ii dau lui ce trebuie sa dau ORICUM bancii? Adica platesc si la el si la banca, in plus lui? Nu am citit ca m-ar scuti de plata la banca. Mie mi se pare foarte grav ce a incercat sa ma puna sa semnez, nu credeti?
Ori m-a luat de prost ori viceversa.
Onorariu de succes, cu suma precizata, trebuie sa fie o suma din banii pe care eu ii CISTIG, ca doar de-aia ii zice succes, nu din ce pierd ca oricum trebuie returnati!
E plina tara de avocati, mai bine caut pe altul decit cu asta care m-a luat de mare prost sa ceara sa semnez asa ceva!
:) Dvs nu vreti o explicatie sau argumente juridice ci simtiti nevoia sa va certati cu cineva. Am raspuns la intrebare.... nu exista criteriu. Un avocat va poate cere 10.000 de euro pentru un serviciu, altul il poate face pe gratis. Este o piata libera, reglata de cerere si oferta.
Asa cum scriam mai sus.... nu vreti .. nu il angajati... nu va baga nimeni mana in buzunar. Intr-un proces va puteti reprezenta si singur... economisind banii de avocat... vedeti ce iese la final.

Din pacate asta este situatia in care va aflati, o sa platiti si la banca si la avocat daca il angajati si la executor.... si sigur mai apar si alte cheltuieli. Cine este vinovat pentru situatia in care va aflati? Nu avocatul, nici judecatorul si nici executorul.
Cititi si invatati din obiectivele si criteriile unui onorariu de succes ale unui avocat celebru roman in litgii cu bancile, exact ce spuneam. Cine mai cauta vreodata, ca mine, decit sa piarda timp pe aici, cauta pe google, e in format pdf. Unii oameni, desi lucreaza cu clientii, nu cunosc nimic despre asta si tocmai de aceea NU au clienti. Nu as plati nici 5 bani unuia care nu intelege, nu asculta, persifleaza si e obraznic.


Onorariul de succes trebuie achitat in caz de succes <-> va fi contestata cu succes executarea, in acest caz… ceea ce nu pare posibil pentru ca dv, practic, recunoasteti datoria… Altfel spus: de ce contestati executarea daca recunoasteti datoria?
E permis sa calculeze procent din valoarea cauzei, dar la ce succes se face referire din moment ce executarea va avea loc la un moment dat?
La ce succes, anume, se refera avocatul? La ce succes, anume, va asteptati dv?

Probabil ca se gandeste ca veti scapa de - sau va fi diminuata - suma pe care pretind camatarii ca le-o datorati… (?!)

Angajamentul care are ca obiect onorariul de succes e un contract aleatoriu si avocatul isi asuma un risc, in caz ca pierde cauza.
Onorariul poate fi achitat si in avans, dar in caz de insucces avocatul va trebui sa restituie suma clientului si va avea ceva “pierderi”, in sensul ca in momentul in care inregistreaza chitanta in contabilitate va fi luata in calcul si aceasta suma la calcularea taxei de barou si alte cele… iar cand va trebui sa restituie suma clientului va “ramane in pierdere”, pentru ca ceea ce a platit in “contul” onorariului de succes incasat in avans nu constituie o cheltuiala deductibila. Si ar mai fi ceva: suma platita de dv in avans poate produce dobanda pana se termina procesul, pana va restituie - eventual - suma…

Pe scurt, poate ar trebui sa cautati un avocat care sa stabileasca ori un onorariu orar ori unul forfetar… dar si in acest caz onorariul ar putea fi calculat procentual… Sau va intelegeti cu acesta la un onorariu forfetar…
Pe de alta parte, daca va castiga aceasta cauza, avocatul nu are certitudinea ca isi va primi banii si va trebui sa umble pe la executori si, poate, nu va mai avea ce sa execute… si, probabil, de aceea vrea banii in avans.


Sa stiti ca nu intotdeaua teoria si practica se potrivesc. Unele criterii despre cum se stabilesc onorariile sunt scrise in statutul profesiei de avocat (art 134, cred) dar avocatii (rau intentionati) pot face ca o cauza simpla sa para foarte complicata...


P.S. Consultantii care ar putea sa raspunda punctual nu sunt online non-stop si nu ajung - e imposibilitate fizica - sa citeasca toate intrebarile care apar in forum. :sorry:


Alte discuții în legătură

Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)
Restituirea onorariului de succes de la avocat la client si implicatiile juridice asupra taxelor si a impozitelor cedo_2012 cedo_2012 Buna seara stimati forumisti, As avea si eu o nelamurire referitoare la situatia in care avocatul primeste onorariul de succes mai inainte de a se finaliza ... (vezi toată discuția)
Pactul "de quota litis"  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor ... (vezi toată discuția)