avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

sunt urmas de drept pe o parte dintr-un imobil.
mama inaintea decesului a facut un contract cu un nepot prin care ii da casa in schimbul intretinerii.
eu nu am stiut asta - am fost plecata din tara.
pot contesta acest act???????????
e posibil sa se incheie un astfel de contract fara stirea mea????? - fiind urmas si mostenitor de drept zic eu
pot contesta in instanta?? ce sorti de castiig am???
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN , Avocat 14:53, 7 Martie 2009
este important de stiut cine a fost proprietar al imobilului inainte de contract si daca s-a facut succesiunea dupa sotul mamei (tata sau nu ???)datele sunt mai complexe, se poate contesta acest act pentru a se vedea in ce conditii a fost intocmit, nu trebuia sa va intrebe daca sa incheie sau nu, un astfel de act si in final castigul in instanta depinde foarte mult de detaliile spetei.
Da, trebuie vazut actul, actele din spatele lui, situatia de fapt din jurul sau... apoi se pot da sanse...
Apoi, mai e mare nevoie de un motiv, ca numai faptul ca mama nu v-a mai lasat mare lucru mostenire, nu ajunge...
sindicalistul a scris:

sunt urmas de drept pe o parte dintr-un imobil.
mama inaintea decesului a facut un contract cu un nepot prin care ii da casa in schimbul intretinerii.
eu nu am stiut asta - am fost plecata din tara.
pot contesta acest act???????????
e posibil sa se incheie un astfel de contract fara stirea mea????? - fiind urmas si mostenitor de drept zic eu
pot contesta in instanta?? ce sorti de castiig am???

Mama a putut instraina imobilul sau printr-un contract de intretinere, numai daca era 100% proprietara, daca nu atunci putea instraina doar partea sa cu privire la care avea un drept de proprietate.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu sintagma "urmas de drept"...aveati un drept de proprietate, ca urmas al tatalui dv., asupra acelui imobil instrainat de mama? Daca da, astfel ca mama a instrainat o cota mai mare din imobil decat avea, atunci puteti ataca actul pentru constatarea nulitatii partiale a acestuia, in sensul ca mama nu putea instraina mai mult decat avea.
Contractul de întreţinere – fiind un contract intuitu personae – nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat. ;)
daca nu s-a dezbatut mostenirea si mama d-voastra a vandut tot bunul in materialitatea lui, iar d-voastra sunteti mostenitor alaturi de ea, din pacate nu puteti cere nici anularea actului, nici reziliera si nici revendicare. Modalitatea prin care va puteti obtine drepturile de mosteitor in acest caz este doar printr-o actiune IN partaj. daca bunul care l-a vandut cade in lotul mamei d-voastra contractul de intretinere se consolideaza retroactiv, daca cade in lotul d-voastra atunci acest contract va fi ineficace, desfiintandu-se retroactiv.
mULT SUCCES
av. Zaharia F.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare mostenire ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Care este pedeapsa acordata celui care vinde bunurile din mostenire, desi sunt si altii succesori care au aceleasi drepturi...stiu ca nu are ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere ContSters292785 ContSters292785 Buna ziua! Am un contract de intretinere cu mama mea care traieste.In contract se stipuleaza ca eu sa ii asigur cele necesare traiului: mancare , haine ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)