Salut, traiesc si eu o intamplare nefericita. Ceea ce o sa va povestesc este pe scurt si doresc sa primesc si eu ceva sfaturi de la cei ce au cunostinte despre astfel in intamplari si cum s-au solutionat.
In timpul programului de lucru, ajung pe un bulevard din Bucuresti, parchez masina pe trotuar si merg la punctul de lucru unde aveam treaba, de lasat ceva marfa. Masina este un Fiato Doblo. Merg, imi fac treaba, ma intorc la masina, ma urc in ea, pornesc motorul , imi aranjez actele, le pun la locul lor, apoi ma pregatesc sa dau inapoi, uitandu-ma in oglinzile laterale, stanga dreapta, si introducand in marsarier, neeliberand frana de mana, moment in care zaresc in oglinda din dreapta, la spatele masinii, o femeie dandu-se in partea dreapta , iar o alta cazand. Ma dau imediat jos, lasand masina pornita, ma duc la aceea doamna, ajutand-o si eu sa se ridice, ea fiind aproape ridicata, si o intreb ce a patit de a cazut, daca o doare ceva, ce s-a intamplat, daca vrea sa mearga la spital. Aceasta nespunand nimic in legatura cu acest lucru, ii cer sa se suie pe trotuar , pentru ca era la jumatate de metru pe carosabil, masina mea fiind suita la 30 -40 cm de marginea bordurii trotuarului. In acest timp mai apare un domn care afirma catre doamna, ca ce cauta-i acolo femeie, ca domnul nici nu a miscat masina, apoi retragandu-se, moment in care femeia imi cere sa o duc si pe ea acasa. Stau putin si ma gandesc si o poftesc in masina. Ma urc si eu, si cobor de pe tortuar, ma incadrez in trafic, o intreb unde locuieste, aceasta imi spune, si hai la drum. Pe parcurs aceasta in povesteste ca venise acolo la ginerele ei, care ramasese fara serviciu, ca le este foarte greu, si ca ea nu mancase nimica toata ziua, acest lucru intamplandu-se pe la ora 17. O mai intreb daca nu cumva vrea sa mearga, sa o duc la spital si imi spune ca ce sa cautea ea acolo. Drumul pana la ea acasa a durat aproximativ 1o minute. Ajuns aici o mai intreb inca o data daca nu vrea la spital, apoi coboara din masina si pleaca. Pa si la revedere. Mai intarzii pe loc vreo 30 de secunde , timp in care m-am uitat dupa ea, mergand vreo 15-20 de metrii, dupa care se intoarce si se uita inapoi , probabil uitandu-se la numarul masinii.
Dupa care eu mi-am continuat drumul, avand marfa de livrat in alte puncte de lucru.
La o saptamana dupa aceste intamplari vine la sediul firmei o citatie in care conducatorul auto cu nr.... este rugat sa se prezinte la politie.
Luand legatura cu inspectorul care se ocupa de acest lucru ma prezint la politie, spunandu-mi ca o doamna s-a dus la spital in aceea seara, si cei de acolo au chemat politia, aceasta spunand ca a fost accidentata de auto in timp ce dadea cu spatele.
In acel moment dau si eu o declaratie verbala, despre ceea ce s-a intamplat, ramanad sa vina doua zi cu masina pentru fotografiat, deoarece in acel moment acesta nu era acolo. Asa am si facut. A doua zi de dimineata m-am prezentat, a venit fotograful, a facut pozele necesare, masina neavand nimic la partea din spate. Apoi merg si dau o declaratie scrisa, de aceasta data, amanuntita, dupa care inspectorul imi retine permisul de conducere fara drept de circulatie, pentru accident rutier in curs de cercetare, soldat cu ranirea unei persoane si parasirea locului accidentului fara instiintarea politiei. Acesta imi spunce ce sa fac in continuare, ca trebuie sa merg la procurorul de pe sectorul respecti pentru a cere sa intru in audienta, pentru redobandirea dreptului de a conduce.
Mentionez ca pana sa ajung la politie am dat o declartie despre acest lucru celor de la munca, pentru a spune ceea ce s-a intamplat, si acestia trimitand-o inspectorului, pentru a putea sa ma anunte, pentru a ma cita. Declaratia este aproximativ asemantoare cu cea data la politie, ceea de aici fiind mai detaliata. Doamna, in urma cazaturii, din ce am inteles, dupa biletul de la spital, nu are nimic grav.
Vreau sa stiu si eu cum trebuie sa procedez in aceasta situatie, ce trebuie sa fac mai departe.
In primul rand o sa merg, asa cum mi-a spus inspectorul la procuror pentru a depunde acea cerere pentru redobandirea permisului. In clipa de fata am intrat in concediu pentru o saptamana, pentru a rezolva aceasta problema, dupa aceasta nestiind ce sa va intampla in continuare la locul de munca.
Apoi ce mai este de facut.....Este o situatie foarte neplacuta, pe care nu o doresc la nimeni. Asa cum mi-a spus domnul inspector, nu trebuie sa te increzi in oameni, ca uite cat de rai sunt.
Astept cu nerabdare raspunsurile voastre.
din cele relatate se pare ca sunteti o posibila victima a unei incercari de "jumulire".
banuiesc ca urmeaza contactarea in vederea stabilirii "despagubiri".
in primul rand, in cel mai fericit caz, pentru nedeclararea accidentului in termen de 24 de ore de la producerea acestuia, permisul se suspenda ptr 30 de zile. in al doilea rand fiind vorba de o vatamare din culpa se va intocmi un dosar penal
Art.77. – (1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
daca ati fi anuntat politia ati fi avut numai de castigat. probabil ati fi constatat cu acea ocazie ca "doamna" respectiva practica acest "sport' probabil impreuna cu ginerele.
din cate imi aduc aminte a mai fost un caz absolut similar tot pe aceasta sectiune a forumului, dusa "victima"acasa la rugamintea acesteia iar dupa un timp chemat conducatorul auto la politie ptr nedeclararea accidentului, dupa despartire victima ducandu-se la spital si declarand ca a fost lovita de o masina careia bineinteles ca i-a retinut numarul de inmatriculare. daca retin bine, era vorba despre o soferita.
ar fi bine sa va interesati daca "doamna" nu a mai fost "accidentata".
oricum ptr sub 10 zile de ingrijiri medicale este inlaturata raspunderea penala, va ramane problema cu "despagubirile", dar si aceasta va putea fi rezolvata cu ajutorul asiguratorului.
ramane problema dreptului de a conduce pe care nu il veti putea obtine.
oug195
Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) şi art.92 alin.(3) şi (5);
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b) şi art.102 alin.(3) lit.a) – c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
Art.89. - (1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto aflat în procesul de instruire sau de examinatorul autorităţii competente aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
dar poate dati peste un procuror mai ingaduitor, nu se stie niciodata.
ART.219, HG1391/2006
.......................................................................................
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
...........................................................................................
Inspectorul care m-a chemat la Udriste si care mi-a luat declaratia si permisul mi-a zis ca trebuie sa merg la procurorul de pe sect 6 pentru a depune o cerere de audienta pentru redobandirea permisului sau dreptului de circulatie.
Daca acesta este de acord, nu mai trebuie sa merg sa o duc pe doamna la iml pt a scoate certificat ca nu are nimica. In caz contrar a zis ca trebuie sa ma intalnesc cu ea si sa o duc acolo pentru acel certificat.
Si mai departe habar n-am.
Maine dimineata o sa merg la parchet la ora 9 pentru a depune acea cerere.
Astept si alte sfaturi de la voi.