avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poti sa te angajezi pe perioada lehuziei?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poti sa te angajezi pe perioada lehuziei?

Ma confrunt cu o problema mai delicata. Daca ma puteti ajuta va multumesc.In prezent sunt in somaj. In martie am dat un concurs la judecatorie pentru un post pe perioada nedeterminata.Am fost prima sub linie si evident ca nu am fost acceptata pe post. Cand am dat concursul eram insarcinata. La inceputul lunii acesteia m-am internat in spital pentru nastere si exact in aceeasi zi am fost anuntata ca sunt chemata sa depun actele pentru angajare pana la mijlocul lunii.Intre timp postul s-a eliberat si nu se mai face concurs. Problema este ca eu am nascut si nu stiu cum sa procedez ca sa-mi pastrez si postul acesta.Daca nu duc actele evident va lua pe urmatorul de pe lista si pierd. Nu stiu cum sa ma impart. Pot duce actele de angajare , sa ma duc ulterior la munca o saptamana si apoi sa duc concediul de lehuzie? Cum sa procedez? #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 10 Iunie 2013
Actele pentru angajrae se pot duce, chiar daca sunteti in concediul de maternitate.
Fiind in somaj, obligatoriu concediu de 42 de zile le duc la AJOFM, Apoi duc actele de angajare la judecatorie si ulterior ce se intampla? Este permis de lege sa angajezi o lehuza?
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

2. Din Normele de qaplicare a OUG 96/2003:

Art. 4. - (1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

3. Asadar este permis dar cel mai repede incepand cu a 43-a zi de la nastere.
@ utilizator86

Daca sunteti in somaj, concediile le depuneti la AJOFM. Dupa ce duceti actele pentru o noua angajare, anuntati angajatorul ca ati nascut recent.

De asemenea, anuntati si AJOFM-ul in cazul in care suntet angajata .
Daca anunt angajatorul ca am nascut recent voi fi intr-un fel favorizata? Se schimba ceva?Programul de lucru e de 6 ore? Spuneti-mi mai multe ca sa stiu.

Alte discuții în legătură

Cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii andreea-29 andreea-29 as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal oana8989 oana8989 buna ziua.eu sunt in indemnizatie de somaj si as vrea sa stiu daca in concediu prenatal iti poti lua 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere?acele 42 ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate este obligatoriu? Madalina 92 Madalina 92 Este obligatoriu concediu prenatal si postnatal (126 zile impreuna) ca mai apoi sa pot intra in cencediu crestere copil? (vezi toată discuția)