buna ziua,am si eu o problema:in 2011 am avut un accident in care am lovit o persoana pe trecerea de pieton,in urma acidentului victima a depus la dosar un act precum a avut nevoie de 35 zile de ingrijire medicala, la aceasta eu am facut cerere la iml pentru a fii reevaluata decizia si atunci raspunsul de la iml a fost ca nu poate sa stabileasca zile de ingrijiri medicale.In urma acestor intamplari procurorul a decis neinceperea urmariri penale,victima a mers mai departe si s-a adresat primprocurorului unde si acolo a primit aceeasi rezolutie ca urmare a atacat in instanta rezolutia procuraturi.In urma judecati instanta a dat urmatoarea solutie – Solutia pe scurt: În temeiul art.278 ind. 1 alin.8 lit. b C.proc.pen. admite plângerea formulată de petenta T D în contradictoriu cu intimatul A. B.şi desfiinţează rezoluţiile 1618/P/2011 din 25.02.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti şi nr.433/II-2/2013 din 01.04.2013 a prim procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 5 Bucureşti. Trimite cauza procurorului pentru începerea urmăririi penale faţă de intimatul A B sub aspectul săvârşirii infracţiunii de denunţare calomnioasă prev.de art. 184 alin.1 şi 3 C.pen În temeiul art.193 C.pr.pen , îl obligă pe intimat să plătească petentei suma de 500 ron cheltuieli judiciare reprezentând onorariu avocat. Cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.
Document: Hotarâre 1226/2013 05.06.2013
intrebarea mea este:in situatia in care decizia este definitiva,eu o pot da in judecata pentru faptul ca nu a spus ca pe langa cei 500 ron a fost despagubita si de firma de firma de asigurari.
Problema la acest moment este anularea de catre instanta a celor doua decizii de N.U.P. obtinute de partea vatamata, si reluarea urmaririi penale.
In cadrul urmarii penale si ulterior in cadrul judecarii la judecatorie a faptei, puteti sa solicitati instantei diminuarea daunelor civile ce vi le va solicita aceasta cu echivalentul sumei incasate de la firma de asigurare.
Sunteti sigur ca ati citat corect dispozitivul sentintei ?. Din cate am inteles ati lovit pe cineva pe trecerea de pietoni-situatie in care vorbim de savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa si nu de infractiunea de "denuntare calomnioasa" Cred ca undeva s-a strecurat o eroare-articolul este corect-184 c.pen.
Nu au nici o legatura aceste cheltuieli de judecata, de 500 ron, cu faptul ca a primit despagubiri de la firma de asigurari. Practic prin trimiterea dosarului la Parchet pentru inceperea urmaririi penale, procesul penal se reia .Aceste despagubiri primite se vor avea in vedere la stabilirea finala a cuantumului prejudiciului.
pai ei in instanta nu au cerut o anumita suma ci instanta a dat cei 500 ron dar nici nu au pomenit nimic de bani luati de la firma de asigurari
legat de infractiunea de denuntare calomnioasa nici noi nu intelegem legatura.iar faptul ca dosarul s-a trimis la procuror cu aceasta fapta ne face sa ne intrebam daca va fi cercetat pentru ea sau din nou pentru vatamare corporala din culpa?
O buna intrebare. Totusi, in dispozitiv se indica corect art.184 ce defineste infractiunea de vatamare corporala din culpa. S-ar putea sa fie o eroare de redactare. Cat priveste cei 500 ron, reprezentand onorariu avocatial, puteti verifica la dosar daca pentru aceasta suma avocatul a depus o chitanta.Faptul ca in aceasta procedura judiciara, in care s-au desfiintat cele doua rezolutii , petentul nu a facut referire la despagubirile primite nu are nici o relevanta. Important este ca in final, cand se va solutiona latura civila ( daca se va ajunge in instanta) instanta sa aiba in vedere faptul ca o parte din despagubiri sau totalitatea lor, dupa caz, au fost platite de asigurator.