avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Refuz returnare carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Refuz returnare carte de identitate

Buna ziua. Am depus toata documentatia necesara la un serviciu public judetean pentru eliberarea cartilor de identitatea( SPCLEP, SPCJEP sau cine stie cum s-o mai numi acum) pentru prelungirea cu 1 luna a vizei de resdinta la adresa la care locuiesc legal de 4 ani (contract de inchiriere inregistrat la adm. financiara etc). Cartea de identitate e valabila pana in 2020, nu am probleme de alta natura (cazier, nici macart amenzi de circulatie).
A doua zi de la depunerea documentelor am avut o disputa verbala cu seful acestui serviciu. Disputa a fost in trafic deoarece si-a oprit autoturismul in mijlocul unei strazi si a blocat deplasarea unui numar de aproximativ 12 autoturisme. Din cauza faptului ca mi-am permis sa-l apostrofez in public, acesta refuza sa-mi inmaneze documentul pana in momentul in care ii voi cere personal scuze.
Spuneti-mi va rog care este termenul maxim legal pentru care imi poate fi retinut documentul. Personal nu am gasit nimic concret in legislatie, cu exceptia faptului ca poate dura pana la 45 zile eliberarea documentului. La mine nu e cazul, deoarece din cate spune legea acest termen e valabil doar pentru documentele noi.
Daca ma prezint la ghiseu cu o cerere in care cer anularea cererii anterioare de prelungire a vizei si returnarea documentului fara nicio modificare, in cat timp sunt obligati sa mi-l returneze?
E document de identitate si nu ma pot lipsi de el o luna si jumatate. Cui ma pot adresa cu o plangere in acest caz?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:07, 14 Iunie 2013
Buna ziua,
Prezentati-va la ghiseu si solicitati actele cu viza.
So;icitati-le si in scris.
daca refuza sa vi le returneze puteti sa formulati plangere penala pentru abuz in serviciu.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc frumos pentru raspuns. M-ar interesa insa si un termen legal prevazut expres pentru solutionarea acestui tip de cereri. Am observant ca in general se utilizeaza termenul de 7 zile lucratoare/10 zile calendaristice; dar nu am gasit in niciun act scris negru pe alb. Probabil sunt instructiuni interne care nu sunt publice.
Fiti mai explicit va rog, ati depus buletinul doar pentru aplicarea vizei de resedinta sau pentru schimbare? Resedinta se aplica in aceeasi zi, in schimb termenul de eliberare a buletinului este de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii termenului de catre seful serviciului cu inca 15 zile pt. motive temeinic justificate, conf.art.14 alin 8 din OG 97/2005.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
Justitiarul711, utilizator
Am depus cartea de identiate doar pentru aplicarea unui nou colant cu prelungirea vizei de resedinta. Buletinul a fost eliberat in 2010, valabil pana in 2020. Tocmai acel termen de 1 zi de care spuneti, nu-l gasesc in niciun act normativ.
Multumesc.
1 zi e termenul general.
Mai mergeti o data la SPCLEP si intrebati cand vi se aplica viza de resedinta si daca sunteti amanat din nou anuntati-i ca depuneti o solicitare scrisa de explicare a prelungirii termenului general de eliberare la secretariatul primariei.

Exista si un numar de telefon pentru reclamatii si sesizari unde puteti sesiza abuzul:
DEPABD Bucuresti: 021 413.56.49

Alte discuții în legătură

Viza de flotant alegeri 2012 mediul rural M69 M69 Salut.Vă rog să mă îmi daţi un sfat cât mai avizat în legătură cu următoarea situaţie. Voi participa la alegerile locale din vară pentru primări ... (vezi toată discuția)
La 87 de ani fără discernamânt, viză de flotant expirată Dapix Dapix Persoană de 87 de ani fără discernamânt, cu viza de flotant expirată. Vă rog frumos, cum trebuie procedat cu serviciul EVIDENȚA POPULAȚIEI, care ... (vezi toată discuția)
Intrebare obtinere pasaport arra171 arra171 Buna ziua. Sunt cetatean al R.Moldova si al Romaniei, iar de curand, am depus actele pentru obtinerea buletinului de identitate (avand resedinta in Romania). ... (vezi toată discuția)