avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Repartizare profit societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Repartizare profit societate

Buna seara ,

Sunt actionar la un SRL si detin 30% din capitalul social .Nu am fost convocat si deci nu am semnat o hotarare AGA de repartizare a profitului pentru anii 2011 si 2012.In balanta la 31-12-2011 si 31-12-2012 profitul net este evidentiat ca fiind nerepartizat.
Pot solicita alocare procentului de 30 % din profitul net catre dividende ( conform procentului detinut de capital social ) ?

Trebuie sa solicit o expertiza cu privire la profitul obtinut si modul de repartizare ?

Multumesc pentru ajutor.
Dvs.sunteti asociat in cadrul unui SRL,nu actionar.
Dvs.doriti o expertiza contabila?contestati modul de calcul al profitului?
In mod normal,trebuie sa existe un proces verbal al asociatilor depus odata cu bilantul,in care s-a hotarat modul de repartizare al profitului.
In cazul in care nu s-a dorit repartizarea profitului,acesta se poate repartiza integral sau partial ,urmand ca pana pe data de 25 a lunii urmatoare repartizarii profitului soc.sa declare si vireze impozitul pe dividende retinut.

In calitatea mea de asociat eu nu am semnat nici o hotarare AGA de repartizare a profitului anilor 2011 si 2012, repartizarea a fost facuta fara consultarea mea .Tinand cont ca detin 30% din capitalul social al firmei pot solicita repartizarea catre dividende a partii mele din profitul net ?

Multumesc

Legea nr.31/1990
Art. 189. - (1) Adunarea asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
a) să aprobe bilanţul contabil şi să stabilească repartizarea beneficiului net;
b) să desemneze pe administratori şi cenzori, să-i revoce şi să le dea descărcare de activitatea lor;
c) să decidă urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţii, desemnând şi persoana însărcinată să o exercite;
d) să modifice actul constitutiv.
(2) În acest din urmă caz, dacă în actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru că nu este de acord cu modificările aduse acestuia, se aplică dispoziţiile art. 219 şi 220:

Art. 190. - (1) Administratorii sunt obligaţi să convoace adunarea asociaţilor la sediul social, cel puţin o dată pe an sau de câte ori este necesar.
(2) Un asociat sau un număr de asociaţi, ce reprezintă cel puţin o pătrime din capitalul social, vor putea cere convocarea adunării generale, arătând scopul acestei convocări.
(3) Convocarea adunării se va face în forma prevăzută în actul constitutiv, iar în lipsa unei dispoziţii speciale, prin scrisoare recomandată, cu cel puţin 10 zile înainte de ziua fixată pentru ţinerea acesteia, arătându-se ordinea de zi.

Art. 191. - Dispoziţiile prevăzute pentru societăţile pe acţiuni, în ce priveşte dreptul de a ataca hotărârile adunării generale, se aplică şi societăţilor cu răspundere limitată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Am preluat o societate al carei bilant la 31.12.2010 a fost intocmit de catre altcineva. Dilema mea este la PV AGA este specificat asa -profitul anului 2010 ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Repartizare in dividende? rodia rodia Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve? Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006. Acum exista ... (vezi toată discuția)