avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura export
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura export

Buna ziua!

Am de factura unei societati care nu este in UE, prestari servicii.
Se considera export si nu se factureaza cu TVA, nu? Nici nu colectez TVA, nici nu-l platesc. Facturez exact valoarea serviciului prestat?

Suma de factura va fi pusa in euro cu specificatia jos a cursului BNR? Sau scriu suma in lei si trec in paranteza "atati euro" si specific jos cursul valutar?

E prima data cand facturez la export si nu stiu cum sa procedez.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 20:44, 11 Iunie 2013
Buna seara,

Pentru prestarile de servicii intre persoane impozabile, locul prestarii se considera a fi locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice(art.133, alineatul 2 din CF).
In cazul dat, veti intocmi factura fara TVA, neavand obligatia colectarii taxei pentru acest tip de operatiuni.

In ce priveste facturarea, potrivit punctului 75 din Normele de aplicare ale art.155 alineatul 22 din CF, baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar, dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei. Pentru înregistrarea în jurnalele de vânzări, baza impozabilă va fi convertită în lei, utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal.
Cum operatiunea dvs este scutita de taxa, neavand obligatia inscrierii taxei in factura, consider ca nu este obligatoriu sa inscrieti si suma in lei, insa pentru reflectarea corecta a valorii in lei raportata la cursul de schimb aplicabil, este recomandat sa inscrieti si valoarea in lei.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura externa in lei angelad1 angelad1 Va rog sa ma ajutati cu o informatie, respectiv care este baza legala care reglementeaza posibilitatea de a emite o factura externa la export in Turcia, in ... (vezi toată discuția)
Facturare tiku1985 tiku1985 Buna ziua, Vreau sa facturez prestari de servici catre o firma din UE, valoarea contractului este de 500 Eu, cursul de schimb 4.263, ok m-am inregistrat in ... (vezi toată discuția)
Emitere factura in euro - pfa norma fixa de venit - neplatitor de tva ipi ipi Ca si PFA norma fixa de venit - neplatitor de TVA pot sa emit facturi catre clientii externi in Euro? Si ce ar mai trebui sa continua o astfel de factura? ... (vezi toată discuția)