avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare copil in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare copil in strainatate

Am nevoie de o informatie. Sunt divortata din 2008. In urma divortului copilul mi a fost incredintat mie si s a stabilit un program de vizita al tatalui. Cu toate acestea tatal copilului nu a pastrat legatura cu el, ba mai mult se face aproape un an de cand nu a mai platit pensie alimentara. Doresc sa merg in vizita la sora mea in Italia doar ca el, cu siguranta nu imi va da aprobarea sa mearga si copilul. Cum as putea, legal, sa obtin o aprobare, daca nu de la el, cel putin de la judecatorie. Ne dorim tare mult sa ajungem acolo, in special cel mic. Copilul are acum 9 ani. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: alynk , utilizator 09:12, 12 Iunie 2013
Daca aveti incredintarea dupa vechiul cod civil, nu este necesar acordul celuilalt parinte.
Trebuie sa prezentati la granita hotararea de incredintare a minorului-original si copie, iar copilul trebuie sa aiba pasaport individual.
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati instantei si sa solicitati stabilirea autoritatii parintesti doar in favoarea dumneavoastra.
Daca instanta va admite atunci nu veti mai avea nevoie de acordul tatalui.
Pentru pensie, formulati plangere penala pentru abandon de familie.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Si daca instanta doreste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti, sa inteleg ca o alta cale, tot legala, nu exista? Pot cere printr o ordonanta de urgenta acordul de a pleca cu copilul ? Multumesc
Stimate domn avocat,
Daca doamna are incredintarea minorului dupa vechiul cod civil, iar niciun parinte nu a solicitat autoritatea parinteasca, mama cu copilu nu mai poate calatori fara acordul tatalui?
Este necesar ca toti parintii beneficiari de incredintare minor sa deschida actiuni in instanta pentru autoritate parinteasca?
alync
Recent s-a semnat Decretul privind modificari la Legea privind libera circulatie a cetatenilor romani, dar daca am retinut bine, modificarile intra in vigoare dupa 2 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, deci inca 2 luni, este valabila legea nemodificata.
Trimiteti un email la Politia de Frontiera, au site pe net, puneti acolo aceasta intrebare, va asigur ca va vor raspunde rapid(2-3 zile).
Pana saptamana trecuta, parintii care aveau incredintarea minorului nu aveau nevoie de incuviintarea celuilalt parinte.
Demersurile de care vorbiti sunt valabile pentru cei care au autoritate parinteasca comuna, notiune introdusa in legislatia romaneasca dupa 1 octombrie 2011.
Conditii de iesire din tara pentru cetatenii romani minori

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;

este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte;

Documente doveditoare ale decesului sunt:

certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;

hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;

comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila.

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;

Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara! camelia-76 camelia-76 Buna ziua!Am 34 ani si vreau sa plec cu fetita din tara care are 10 ani.Sunt divortata iar minorul mi-a fost incredintat mie prin sentita judecatoreasca ,cu ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)