avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare copil in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare copil in strainatate

Am nevoie de o informatie. Sunt divortata din 2008. In urma divortului copilul mi a fost incredintat mie si s a stabilit un program de vizita al tatalui. Cu toate acestea tatal copilului nu a pastrat legatura cu el, ba mai mult se face aproape un an de cand nu a mai platit pensie alimentara. Doresc sa merg in vizita la sora mea in Italia doar ca el, cu siguranta nu imi va da aprobarea sa mearga si copilul. Cum as putea, legal, sa obtin o aprobare, daca nu de la el, cel putin de la judecatorie. Ne dorim tare mult sa ajungem acolo, in special cel mic. Copilul are acum 9 ani. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: alynk , utilizator 09:12, 12 Iunie 2013
Nu aveti nevoie de acordul tatalui, iesiti in baza hotararii de incredintare legalizata.
Avand in vedere ca aveti o hotarare de divort din anul 2008, este evident ca vorbim de o hotarare pronuntata pe vechiul cod al familiei, prin urmare nu aveti nevoie la iesirea din tara de acordul tatalui minorului.
Pentru iesirea din tara, aveti nevoie doar de hotararea de divort legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor, iar pasaportul minorului il veti obtine folosind hotararea de divort in temeiul careia minorul va este incredintat spre crestere de educare.
Art. 30.-legea 248/2005
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
...................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

Cu toate acestea, avand in vedere ca aveti stabilit pe cale judecatoreasca si un program de vizita al minorului , chiar daca inteleg ca tatal nu-l exercita de ceva vreme, aveti obligatia de a-l instiinta pe acesta ( in scris si nu verbal) cu privire cu privire la datele de contact ale minorului pe perioada sederii dvs. in Italia. ( adresa, nr. tel.), astfel ca acestuia sa nu-i fie ingradit dreptul de tine legatura cu minorul chiar daca nu veti mai fi in tara o perioada de timp.
In privinta pensiei de intretinere aveti cai legale de constrangere a tatalui, respectiv plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1 lic.) c.pen si /sau executarea silita a hotararii prin care s-a stabilit plata pensiei de intretinere in favoarea minorului.
Va multumesc tuturor pentru aceste informatii. Mi au fost de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara! camelia-76 camelia-76 Buna ziua!Am 34 ani si vreau sa plec cu fetita din tara care are 10 ani.Sunt divortata iar minorul mi-a fost incredintat mie prin sentita judecatoreasca ,cu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu minor diana lazar diana lazar Buna seara, Am divortat in urma cu 5 ani si prin hotararea de divort copilul, atunci in varsta de 6 ani, mi-a fost incredintat (custodie unica). Am primit o ... (vezi toată discuția)