avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu minor

Buna seara,
Am divortat in urma cu 5 ani si prin hotararea de divort copilul, atunci in varsta de 6 ani, mi-a fost incredintat (custodie unica). Am primit o oferta de munca in strainatate (legal - contract de munca intr-o clinica privata) si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea sa ne mutam acolo: eu la munca si minorul sa ma insoteasca (scoala, domociliu). Minorul are in prezent aproape 12 ani. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: diana lazar , utilizator 19:17, 9 Mai 2012
Sotul are drept de vizita ??viziteaza minorul are relatii personale cu el ..

Pentru schimbarea domiciliului minorului in afara Romaniei avet nevoie de consimtamantul tatalui .. Sau o Hotarare care il incredinteaza minorul la domiciliul cerut de dumneavoastra ..|

Multumesc
Buna ziua!
Are drept de vizita si de a lua minorul in vacante dar nu a petrecut nici o vacanta cu minorul, nu a vizitat minorul de cativa ani. Copilul nu doreste sa interactioneze in nici un fel cu tatal sau. Custodia este numai a mea, a mamei. Am calatorit de trei ori cu copilul in strainatate si nu am avut nevoie de acordul tatalui. Ce demersuri legale trebuie sa fac pentru a putea sa ne stabilim in alta tara? Tatal nu face parte din viata copilului dar nu ma indoiesc de faptul ca ne va impiedica sa plecam daca va fi necesar acordul sau.
Va multumesc!
Intrebati la autoritatile de frontiera.
Este recomandabil sa le adresati o cerere in scris si sa va raspunda in scris.
Sa atasati si hotararea legalizata.

Practic nu ati mai avea custodie unica insa aceasta nu ar constitui o problema dupa parerea mea.
Am omis o informatie importanta: in hotararea de divort scrie: se incredinteaza minorul spre crestere si educare mamei si nu se spune nimic despre programul de vizitare al tatalui. El a revenit cu o alta actiune in instanta pe motiv ca nu il las sa vada copilul si la acesta actiune s-au hotarat vizitele cu care eu am fost de acord desi copilul nu dorea acest lucru. Domnul avocat care m-a asistat mi-a spus ca nu poate obliga minorul sa il viziteze impotriva vointei sale si asa a fost. Copilul nu a dorit sa-l vada sau sa-i vorbeasca si astfel vizitele nu au avut loc - el s-a suparat foarte tare pe copil si nu l-a mai cautat de cativa ani. Eu nu vreau sa comit nici o ilegalitate sau sa ma aflu in fata unei situatii nepotrivite atunci cand voi inscrie copilul la scoala in strainatate si de aceea insist cu atatea intrebari. Va multumesc pentru raspunsuri si pentru interesul aratat!
Hotararea dvs. are la baza o lege abrogata.
Efectele acelei legi abrogate retinute in hotarare nu este clar daca isi mai produc efectele.
Legea noua isi produce efectele.
Practic aveti o custodie comuna chiar daca aveti o hotarare care pare sa va confere o custodie exclusiva.
Este destul de incalcita situatia.

Trebuie facut un studiu juridic dupa ce aflati ce va raspund ei.

Ar fi recomandabil ca cererea sa fie redactata si trimisa de avocat.

Daca raspunsul va va fi favorabil va fi OK,daca nu...

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)