avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu minor

Buna seara,
Am divortat in urma cu 5 ani si prin hotararea de divort copilul, atunci in varsta de 6 ani, mi-a fost incredintat (custodie unica). Am primit o oferta de munca in strainatate (legal - contract de munca intr-o clinica privata) si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea sa ne mutam acolo: eu la munca si minorul sa ma insoteasca (scoala, domociliu). Minorul are in prezent aproape 12 ani. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: diana lazar , utilizator 19:17, 9 Mai 2012
Da, cu iesirea din tara s-a discutat mai demult si inca de atunci am considerat ca in spatiul UE nu sunt probleme...

In privinta stabilirii domiciliului dupa parerea mea situatia ramane tot neschimbata indiferent de legea veche si de legea noua.
Adica drepturile sunt de principiu aceleasi.
Nu exercitarea exclusiva a drepturilor parintesti este esentiala, ci dreptul persoanei de a-si stabili domiciliul.

Pot insa aparea anumite probleme datorita modului in care instantele pronunta dispozitivul...

Problema legata de raspunsurile primite vis a vis de legea noua se poate rezolva in opinia mea printr-un proces pentru a se obtine o hotarare opozabila acestor autoritati.
Legea care se refera la incredintarea minorului nu mai este in fiinta i vechiul Cod al Familiei), astfel ca autoritatile de la frontiera se afla intr-o grava eroare de drept daca considera ca doar cei care au hotarare de incredintare nu au nevoie de acordul tatalui.
Legea actuala se aplica si fara existenta unei hotarari judecatoresti si faptul ca exista o hotarare judecatoreasca pe vechea lege nu inseamna ca nu trebuie respectata noua lege ( NCC).
Prin urmare, se poate considera ca autoritatile de frontiera sfideaza lege in vigoare...daca apreciaza in acest mod...
Situatia este incurcata sub alte aspecte... insa legea trebuie respectata si de autoritati.


Varianta de mijloc ar fi aceea ca toti sa aiba drepturi egale...indiferent de lege...deoarece interpretarea facuta de aceste autoritati incalca insasi legea.

De aceea recomandam sa fie facuta cererea de avocat, aratandu-se clar ca in caz de probleme se va ajunge la judecata.La autoritati nu le place sa plateasca cheltuieli de judecata...
In general in Romania legile sunt bune, problema cel mai adesea apare acolo unde interpretarile sunt eronate.
Legea noua trebuie respectata de autoritati pentru ca nu sunt mai presus de lege...

Exercitarea exclusiva a drepturilor parintesti de catre un singur parinte pe noua lege nu va depasi dupa estimarea mea un procent de 1 %, ceea ce inseamna ca in interpretarea autoritatilor ca multi nu vor putea sa isi stabileasca domiciliul sau resedinta in strainatate, ceea ce nu poate constitui decat o interpretare gresita deoarece scopul legii nu a fost acesta...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc pentru atentia acordata! Aceste raspunsuri imi sunt foarte folositoare. Voi lua legatura cu autoritatile de acolo pentru a afla ce acte imi sunt necesare. Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)