avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea domiciliului in afara tarii impreuna cu minor

Buna seara,
Am divortat in urma cu 5 ani si prin hotararea de divort copilul, atunci in varsta de 6 ani, mi-a fost incredintat (custodie unica). Am primit o oferta de munca in strainatate (legal - contract de munca intr-o clinica privata) si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea sa ne mutam acolo: eu la munca si minorul sa ma insoteasca (scoala, domociliu). Minorul are in prezent aproape 12 ani. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: diana lazar , utilizator 19:17, 9 Mai 2012
uau, domnule avocat, cum de ziceti asta.. hotararea aia nu devine eronata / gresita/anulabila doar ca se schimba legea. Acea hotarare e perfect valabila oricand si oriunde.. pana va cere unul din parintii minorului altceva si se va decide in consecinta .. fie autoritate comuna, fie exclusiva

Doamna, de iesit , veti iesi din tara cu acea hotarare. problema e o data in tara in care va mutati ca pt a va stabili acolo cu minorul , unele autoritati cer acordul celuilalt parinte si mai aveti o problema si la noi, pt ca taticul are pe hartie un program de vizita ce trebuie respectat., altfel, desi nu il foloseste, daca va afla ca ati plecat, va va face plangere penala.

Cred ca in cazul dvs va trebui sa aveti acordul tatalui pt a va stabili in alta tara, iar daca nu vi-l da, va trebui sa va adresati instantei.
Daca aveti posibilitatea, interesati-va in tara respectiva ce acte va sunt necesare pt minor
Mie imi pare ca adaugati la lege si asa ceva nici instantele nu o pot face...
Pe vechea lege isi putea stabili domiciliul in strainatate nefiind necesar acordul tatalui.
Interpretati legea la modul ca noua lege romana se poate aplica in strainatate.

Pe vechea lege programul de vizita nu era luat in seama.

Pare simplu dar este teribil de complicata situatia daca se analizeaza efectele....
Sunt curios cum ar considera cei de la frontiera deoarece orice este posibil,existant in viziunea mea multe argumente juridice si de-o parte si de alta.
In opinia mea,se poate ajunge ca unii sa poata iesi din tara si altii sa nu poata...chiar daca s-ar afla in situatii identice.
Adica sa depinda...de avocat...
Nu stiu de ce vb de noua si vechea lege.. cat conditiile de calatorie cu copiii minori se regasesc in 248/2005. De aceea ziceam ca pt a iesi din tara nu-i vreo problema.
Faptul ca doamna are in incredintare copilul, nu se schimba doar ca s-a schimbat legea, dansa are o hotarare perfect valabila in care nu e vb de autoritate parinteasca de niciun fel.. nici exclusiva , nici comuna.

Si pana in noul cod , autoritatile din mai multe tari cereau acordul celuilalt parinte pt stabilirea domiciliului minorului in alta tara. ( eu nu am de unde sa stiu decat din forum- topicuri unde o doamna zicea de Italia ca ar cere, o doamna vb de Sua ca nu-i da viza, Canada.. chiar daca ne-ar zice doamna unde pleaca, nu am sti legislatia si ce ii va cere acolo unde se va duce)
Stiu despre Canada si SUA ca era necesar acordul sotului deoarece era vorba de viza.
Acest aspect tinea insa de legea straina si nu de legea romana.

Abrogarea vechii legi face sa nu se mai transpuna efectele acesteia in ceea ce priveste consecintele viitoare asa cum sunt ele prevazute in hotarare.
De aceea, dupa parerea mea, fara sa studiez insa in amanunt situatia juridica (in caz de proces fac studii de caz, va dau insa repere importante...), situatia dintre o hotarare de incredintare pe vechea lege si o hotarare de stabilire a domiciliului la mama produce acelasi efecte juridice pentru ca nu se poate incalca legea actuala ( legea in vigoare ) de o hotarare pronuntata de legea veche care sa suprime noua lege ( NCC).

Legea nr. 248 / 2005 la care ati facut referire are in vedere ipoteza prevazuta in norma juridica din vechiul Cod al Familiei, ipoteza care nu se mai regaseste astazi in realitatea normativa actuala.

Prin urmare, se poate considera ca ambele hotarari produc aceleasi efecte juridice in ceea ce priveste iesirea din tara a minorului, atat hotararile pronuntate pe vechea lege, cat si hotararile pe noua lege.

O problema distincta o poate constitui dreptul la vizita.
Pe vechea lege nu conta.
Nici pe noua lege nu conteaza in opinia mea.

Exista argumente foarte puternice in sustinerea acestei teze dar ma opresc aici.
nu conteaza pe ce e intemeiata legea 248/2005, e in vigoare, asta e , n-o adaptam noi.

Au scris mai multi politiei de frontiera si am gasit doua raspunsuri oficiale, date in dec 2011 ( asta e postat la documente utile de @ alex munteanu

"(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
(...) c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila".
raspunsul asta s refera la hotaraile date inainte de oct.

un alt raspuns al politiei de frontiera, pt o doamna din forum care avea hotarare dupa noul cod, ar fi asta
"Pentru a iesi din tara fara acordul tatalui va trebui sa prezentati la iesirea din tara, in original, hotararea instantei prin care s-a decis ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca dar si copii a acesteia. Copia se va arhiva la nivelul Punctului Politiei de Frontiera prin care veti iesi din tara.
Mentionam de asemenea ca cele de mai sus devin aplicabile doar in cazul in care instanta a decis aplicarea art. 398, alin. 1 din Codul Civil("Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de ditre unul dintre parinti.").
In cazul in care din cuprinsu1 hotararii judecatoresti reiese ca aceasta a fost emisa in aplicarea art. 397 din Codul Civil("Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel."), pentru iesirea din tara a minorului va fi necesar acordul ambilor parinti.
Mentionam ca analizarea documentelor si decizia de permitere sau de nepermitere a iesirii din tara a minorului cad in sarcina sefului punctului politiei de frontiera care functioneaza 'in punctul de trecere a frontierei prin care veti intentiona sa iesiti din tara"


Pt mine e clar are hot dupa vechiul cod de incredintare " spre crestere si educare " sau dupa noul cod de exrecitarea autoritatii parintesti de parintele care insoteste minorul.. trece granita fara sa fie necesar vreun acord.. altfel, nu.

Problema privind domiciliul in strainatate ramane, nu stim ce acte sunt necesare acolo unde se va stabili, ramane si problema cu vizita si riscul unei plangeri penale.. dar toate astea nu le intampina la iesirea din Romania

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)