buna ziua,
in 2006 sotul meu a cumparat un imobil pe care l-a platit integral din banii lui.toate celelalte lucrari de dupa cumparare au fost platite tot din banii lui.
in contractul de vanzare cumparare apare si fosta concubina cu o cota de 50%din imobil.in 2008 sotul a deschis un proces de anulare a contractului,proces care s-a terminat in 2012 si pe care l-a pierdut cu dreptatea-n brate.
dar cum asta e situatia a deschis in vara anului trecut un proces de iesire din indiviziune,partaj judiciar si a cerut atribuirea imobilului.
pentru ca mi s-a spus ca are doar un drept de creanta ,vreau sa va intreb daca prescriptia acestui drept de creanta a fost intrerupta pe perioada procesului de anulare a contractului de vanzare /cumparare?
Fosta concubina e coproprietar. Drept de creanta va avea cand sotul dvs va avea o hotarare privind partajul prin care imobilul sa-i fie atribuit si sa-i plateasca sulta concubinei. Din momentul ala incepe sa curga un termen de prescriptie pt acea sulta.
Relatați că "in contractul de vanzare cumparare apare si fosta concubina cu o cota de 50%din imobil". Deci , dacă în contractual de vânzare-cumpărare (pe act) apare înscris numele soțului d-stră cât și numele fostei sale concubine , ambii sunt coproprietari cu câte o cotă de 1/2 fiecare . În atare situație nu se poate pune problema existenței unui drept de creanță .După partaj , dacă bunul a fost atribuit fostei concubine , soțul d-tră are dreptul la c/v cotei sale de contribuție în bani (sultă) .
Dacă în timpul concubinajului s-au adus îmbunătățiri substanțiale asupra imobilului de către soțul d-stră se poate pune problema ca fosta concubină ,căreia I s-a atribuit apartamentul,să fie obligată și la plata acestor îmbunătățiri .
mie mi s-a explicat ca ar avea un drept de creanta datorita faptului ca imobilul a fost achitat integral din banii lui si ea a recunoscut acest lucru in procesul de anulare a contractului.procesul de partaj nu s-a finalizat.s-a facut expertiza.expertul a spus ca nu este comod partajabil.ea a cerut contraexpertiza.probabil va dura si acest proces cativa ani.
Inteleg ca procesul in anulare a fost pierdut, deci femeia a fost si ramane coproprietar.
Daca ar fi vb de banii lui, el ar fi acela care are un drept de creanta.. adica i-a dat vbani ei ca ea sa cumpere partea sa din imobil.
da,e vorba de banii lui.a fost pacalit pur si simplu.a facut o procura unei pers pentru cumpararea imobilului in care se preciza ca tot ce se cumpara se cumpara pe numele lui,dar in contract culmea e si numele ei.procesul l-a pierdut pe mana avocatului,iar acum nu i-a mai ramas decat sa ceara partajul
Concubinaj
mruazl@yahoo.com
buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)