avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... s-a prescris dreptul de creanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

s-a prescris dreptul de creanta?

vreau sa va prezint o situatie si as vrea sa va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns,o lamurire.
in 2006 sotul meu a imputernicit o anumita persoana in vederea cumpararii unui imobil.in procura era precizat ca tot ce se cumpara se cumpara in favoarea si pe numele lui si pentru care plateste pretul integral.cu toate acestea in contractul de vanzare -cumparare apare si numele fostei concubine cu o cota de 50% din imobil si teren.
sotul deschide o actiune de anulare a contractului de v-c pe care-l pierde pe mana avocatului.anul trecut in primavara s-a terminat acest proces.
imediat dupa incheierea acestui proces sotul schimba avocatul si deschide un proces de partaj judiciar-iesire din indiviziune in care solicita atribuirea imobilului in intregime dar si obligarea fostei concubine la plata jumatatii pe care o are in proprietate.in procesul de anulare a contractului fosta concubina recunoaste ca toti banii au venit de la sotul meu dar in acest proces si-a schimbat declaratia si spune ca a platit si ea jumatate,desi nu are niciun fel de dovezi si nici nu a avut vreun loc de munca.
urmarind mereu pe forum subiecte asemanatoare am inteles ca sotul meu are doar un drept de creanta,vreau sa va intreb daca acest drept i s-a prescris si fosta concubina ramane cu 50% din imobil?
Cel mai recent răspuns: alinda1 , utilizator 16:58, 3 Aprilie 2013
Partajul de bunuri comune este o actiune imprescriptibila. Dreptul de creanta este prescriptibil in termen de 3 ani doar in ce priveeste punerea in executare.Daca insa, nu a fost stabilit printr-o hotarare judecatoreasca si priveeste strict un drept derivat dintr-un partaj atunci si el va fi imprescriptibil de a fi cerut in instanta ,insa, o data cu actiunea de partaj.
va multumesc pentru raspuns.am mai intrebat despre aceasta prescriere si mi s-a raspuns ca dreptul sau de creanta s-a prescris si este posibil ca ea sa primeasca imobilul si sa-i plateasca sotului meu o sulta reprezentand jumatatea lui si cam atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie intrerupta? alinda1 alinda1 buna ziua, in 2006 sotul meu a cumparat un imobil pe care l-a platit integral din banii lui.toate celelalte lucrari de dupa cumparare au fost platite tot din ... (vezi toată discuția)
Prescriptie intrerupta? alinda1 alinda1 buna ziua, in 2006 sotul meu a cumparat un imobil pe care l-a platit integral din banii lui.toate celelalte lucrari de dupa cumparare au fost platite tot din ... (vezi toată discuția)
anularea unui contract de vanzare-cumparare sau partaj? gratylungu gratylungu vreau sa va rog sa-mi dati un sfat,sa ma ajutati intr-o problema care mi se pare destul de complicata. tot necazul a inceput odata cu hotararea sotului de ... (vezi toată discuția)