avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chirie cadru MAPN
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chirie cadru MAPN

buna ziua
am o intrebare legata de compensatie de chirie in MAPN
dupa ultimile reglementari in vigoare un cadru militar are dreptul la compensatie de chirie in valoare de 50 % sau pana la 50 % ???
urmatoarea intrebare este :
avand contract de chirie pe suma de 60 de lei avizat la administratia financiara si modificata la 600 lei (adica mai pus un zero dupa avizare) ce se poate intampla daca sa descoperit falsul. s-a facut aceasta modificare deoarece nu se vroia sa se plateasca un impozit prea mare pt banii incasati pe chirie la finante
mentionez ca chiria ceruta de proprietar era de 500 ron
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:42, 11 Iunie 2013
Acela este un fals in inscrisuri care poate duce la aplicarea unei sanctiuni penale.

Art. 1 din HG nr.1867/2005 :
(1) Cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale, aflate în situaţiile prevăzute la art. 20 1 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie, calculată în raport cu solda lunară brută corespunzătoare lunii pentru care se cuvine acest drept, în cuantum de:
a) 50% din solda lunară brută, dacă locuinţa închiriată se află în municipii, staţiuni turistice ori balneare sau în localităţi cu situaţii deosebite, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere;
b) 40% din solda lunară brută, dacă locuinţa închiriată se află în alte localităţi decât cele prevăzute la lit. a), dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere.
(2) Staţiunile turistice ori balneare prevăzute la alin. (1) lit. a) sunt cele definite şi atestate astfel prin acte normative aplicabile la nivel naţional.

Asadar, compensatia este in valoare de 50% , respectiv 40% , dupa caz..
blackeyes

1) Compensatia este de pana la 50%.
2) Dosar penal si fara discutie restituirea contravalorii compensatiei primite pe intreaga perioada cat s-a acordat in baza acestui fals. Cel mai probabil daca se primeste condamnare penala urmeaza si desfacerea contractului de munca/trecere in rezerva asta daca sunteti cadru militar, daca sunteti SGP este din oficiu (infractiunea fiind savarsita cu intentie).
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
asta nu inteleg in baza carui o.g. sau lege se acorda 50 sau pana la 50%
daca e de 50 % de ce nu putem duce contracte cu valoare mica si sa se acorde 50 % din solda?
multumesc
blackeyes

Ideea de bun simt din spatele acordarii acestui drept este de a ajuta personalul militar sa beneficieze de un spatiu locativ corespunzator pentru un trai in conditii civilizate si pentru asigurarea celor necesare in vederea desfasurarii activitatii militare. Cu alte cuvinte valoarea acestei compensatii trebuie sa corespunda valorii trecute in contractul de chirie, adica banilor pe care militarul efectiv ii plateste proprietarului. Daca ar sta lucrurile cum doriti dvs ar trebui sa schimbe titlul HG ului in compensatie pentru chirie si ce ramane sunt bani de-un suc si-o gogoasa. Deci chiar daca nu se precizeaza expres "pana la" se subintelege prin logica de interpretare juridica, si raportat si la legislatia fiscala faptul ca nu se pot deconta ,de pilda, 500 de lei pentru ca sunt 50% din solda pe baza unui contract de 50 de lei. Aceasta ar constitui de asemenea si evaziune fiscala.
Iar daca se descopera fapta, cele amintite in postul anterior vor decurge cu certitudine. Singurul mic semn de intrebare ar fi cu privire la trecerea in rezerva unde ati putea avea sansa unui procuror mai clement care sa dea NUP.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Compensatie nu poate fi de pana la 50%, HG mai sus mentionat nu prevede asa ceva .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani de chirie cadru militar liviu_84 liviu_84 buna seara,sunt cadru militar,si as dori sa ma ajutati cu un rsp...sunt casatorit ,am domiciliul in jud Teleorman(nici eu nici sotia mea nu detinem o locuinta ... (vezi toată discuția)
Valoare indemnizatie de chirie in mapn Tules-Ionut Tules-Ionut Buna seara. Am o nelamurire. Hotărârea nr. 1867/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie ... (vezi toată discuția)
Bani de chirie pt angajat mapn Julik Julik Buna ziua. Sunt tatăl unui angajat proaspat mapn suntem din cta iar băiatul locuiește în buc. datorită serviciului. Am dori să știm dacă banii de ... (vezi toată discuția)