avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema asociatie de proprietari - datorii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema asociatie de proprietari - datorii la utilitati acumulate din cauza administratorului

Am si eu o problema. Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc are o datorie foarte mare la utilitati pentru neplata facturilor. Explicatia administratorului a fost ca unii locatari intarziau plata intretinerii, el nu platea la timp facturile si s-au adunat penalizari. Suma este totusi destul de mare. A fost oprita apa calda si s-au primit somatii si pentru celelalte utilitati (apa rece, gaz, caldura, gunoi). Administratorul insista ca suma totala a datoriei sa se imparta pe fiecare apartament in parte, in mod egal. Daca eu mi-am achitat la timp intretinerea si am toate chitantele, ma poate obliga sa platesc? Sau este legal sa faca acest lucru? As dori o parere a dumneavoastra, daca ma puteti ajuta
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: constantinmihaela92 , utilizator 21:54, 12 Iunie 2013
Situatia prezentata de dvs este destul de frecvent intalnita
Solutia impunerii restantelor acumulate este de competenta comitetului executiv,nefiind in mod concret prevazuta de norma in domeniu
Asociatia de proprietari este parte in contractul incheiat cu furnizorii de utilitati,astfel incat eventualele restante datorate neachitarii in termenul stabilit ,nu intereseaza furnizorul de utilitati,acesta aplicand masura suspendarii provizorii a furnizarii utilitatilor partenerului contractual fara a diferentia proprietarii bun sau rau platnici
Asociatia de proprietari in cazul inregistrarii de facturi cu penalizari ,de regula din comoditatea calculului cotelor,repartizeaza recuperarea acestora tuturor proprietarilor- indiferent daca acestia sunt sau nu cu platile la zi
In interiorul asociatiei,proprietarii cu platile la zi,au dreptul sa conteste masura repartizarii de penalizari care de fapt si de drept se datoreaza exclusiv rau platnicilor
Va multumesc pentru raspuns. Problema este ca aceasta datorie a inceput pe undeva prin 2007 si abia acum s-a aflat de ea, Administratorul nu a spus nimanui pana acum, cand furnizorii de utilitati au inceput sa ia masuri. Nici nu a spus si nici nu a aplicat penalitati celor intarziati.
Nu se stie sigur daca motivul datoriilor sunt penalizarile, suma este totusi destul de mare, undeva in jurul sumei de 70.000 de lei.
Multe persoane din bloc si-au platit datoriile la timp, si au dovezi pentru acest lucru.
De ceva timp o alta persoana a preluat fortat administratia, cu gandul de a-l da in judecata pe fostul administrator, cel in perioada caruia s-au adunat datoriile. Noul administrator nu a facut mai nimic, dar sustine ca a vorbit la primarie si ne va obliga pe toti sa platim datoria. Mie mi se pare ilegal ceea ce spune si din acest motiv am vrut sa aflu alte pareri.
Unul dintre furnizorii de utilitati doreste sa dea in judecata asociatia. In acest caz, despagubirile si cheltuielile de judecata, in cazul in care asociatia de proprietari pierde, cui revin?

Va multumesc frumos
Daca locatarii nu platesc, nici vechiul si nici noul administrator nu pot face minuni.
Nu inteleg de ce va propune sa platiti ceva in plus si asociatia nu-i actioneaza in instanta pe restantieri sa recupereze restantele (?)

Dati-ne cateva amanunte.
A furat cineva acesti bani?
Aveti asociatie de proprietari infiintata?
S-a aplicat vreun sistem de penalizari pentru locatarii care nu-si achita intretinerea?
Aveti comitet executiv si presedinte?
Noi credem ca vechiul administrator a furat banii in loc sa plateasca facturile. Dar nu avem dovezi pentru asta. El sustine ca oamenii plateau intretinerea cu intarziere, el nu putea plati facturile la scadenta pentru ca nu avea toti banii si s-au strans penalizari. Toti locatarii au acum intretinerea platita, doar ca unii plateau cu intarziere de 2-3 luni si vechiul administrator nu punea nimanui penalizari. Asta este justificarea lui, insa nu stim cat este de adevarata.
Avem asociatie de propietari infiintata, avem si comitet executiv si presedinte.
Pentru cei care nu achitau deloc intretinere s-au luat masuri, au fost dati in judecata si fie li s-a vandut apartamentul prin licitatie, fie au fost obligati sa plateasca. Nu este problema cu aceste persoane. Problema ar fi ca unii locatari plateau intretinerea cu 2-3 luni intarziere si in aceasta perioada se acumulau penalizari la facturi. Totusi mi se pare destul de ciudat, suma datoriei fiind mare.
Nu se poate strange o asemenea suma la furnizor numai din penalizari.
Mergeti la furnizori si luati situatia facturilor, care au fost platite, care n-au fost..... si ce penalizari aveti la acestea.

Ca sa acuzati trebuie sa aveti dovezi, asa ca faceti o expertiza contabila si vedeti de unde vi se trage un asemenea prejudiciu.

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Drepturile administratorului de bloc danoozza danoozza Buna ziua, Locuiesc cu chirie intr-un complex rezidential si am cateva nelamuriri. La avizier s-a afisat un anunt in care scrie ca se vor opri utilitatile ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)