avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare calorifer
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare calorifer

Buna ziua

De curand am observat pe lista de plata ca la coloana aferenta suprafetei utile a fiecarui apartament mi sa marit suprafata utila a apartamentului. La fel si la ceilalti proprietari. Am cerut explicatii administratorului si mi sa spus ca sa procedat asa pentru ca unul din locatari sa debransat in noiembrie anul trecut de la calorifer..deci a renuntat la caldura produsa de centrala blocului. Precizez ca blocul detine o centrala proprie pe gaze. Asa ca au trebuit sa scada suprafata utila din apartament a respectivului si sa ai calculeze numai ce reprezinta partea comuna a gazelor. Cota indiviza a ramasa aceeasi. Ei spun ca asa e corect si moral fata de cel care sa debransat si ca diferenta fata de vechiul calcul este de cativa bani. Insa in lege nu am gasit nimic despre asa ceva.

Este corect ce au facut? Cum se procedeaza cand cineva se debranseaza de la calorifer? Cum i se calculeaza gazele atunci cand blocul detine centrala proprie?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:08, 12 Iunie 2013
alex1980 a scris:


mi sa marit suprafata utila a apartamentului.



Explicatia si manevra de marire suprafata utila realizatre de catre administartor nu au temei legal
In temeiul disp art 12 A c si d din HG nr 1588/2007 formulati contestatie la lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisare acesteia.
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile

In conditiile in care un proprietar renunta la un calorifer, exista posibilitatea recalcularii suprafetii utile, dar numai a apartamentului respectiv, astfel incat costul/mp sup. utila v-a creste pentru toata lumea pentru ca suma c/val. energiei consumate se v-a imparte la o suparafata utila mai mica.
Din nefericire nu am acum acces la formula de calcul prin care se poate modifica sup.utila a unui apartament (aceasta sup. utila se va folosi numai pentru repartizarea sumei pentru incalzire), dar am sa o caut si o sa o postez din nou pe forum (au mai fost discutii pe aceasta tema).
Aceasta modificare (valabila numai pentru blocul/scara) se va face de catre com. executiv.
Voi reveni cu amanunte.
Va multumesc pentru raspuns si astept si formula de calcul cu explicatiile aferente.

Deci ca sa fie cat mai clar cazul blocului meu. Avem centrala proprie pe gaze. Astfel pentru apa calda, caldura si aragaz se calculeaza din factura de gaze. Omul sa debrasat de la calorifer pentru ca nu mai vroia sa plateasca caldura produsa de centrala blocului ( si-a luat un calorifer electric). Din ce am inteles acum plateste doar gazele pentru apa calda si aragaz.

Legat de comitetul executiv stiu ca sa discutat despre asta...stiu ca omul a facut o cerere in acest sens insa nu stiu daca sa trecut si intr-un proces verbal treaba asta cum la fel nu cred ca au facut un proces verbal in care sa specifice aceasta modificare a suprafetei utile pentru calculul incalzirii.
OK!
Pai toate cele spuse de dvs. trebuie trecute in documente, cum altfel? Ba mai mult, pentru ca este o problema care-i privesc pe toti proprietarii, masura (decizia) respectiva trebuia publicata la avizier.
Oricum, pe lista de plata, omul respectiv trebuie sa figureze cu o sup. utila mai mica - dar numai pentru repartizarea costurilor cu incalzirea. Am inteles ca cota-parte indiviza pentru celelalte costuri a ramas nemodificata si chiar asa trebuia sa se intample.
Celorlalti proprietari nu li se modifica nimic, nici pe partea de incalzire, nici pentru celelalte costuri.
Cine a facut un asemenea algoritm nu a gresit in fond, ci in forma.
Suprafata apartamentelor trebuia mentinuta pe lista ca si in trecut, fara a fi modificata, numai ca prin deconectarea unui apartament, acesta nu mai era pus la plata cotei de caldura, iar costurile apartamentului lui reveneau celorlalte apartamente prin crestearea valorii caldurii pe mp sau cota-parte indiviza (depinde cum este calculat). Sau poate nici nu cresteau sau cresteau foarte putin.
In felul acesta proprietarii nu-si mai puneau intrebari inutile, iar calculele se faceau de catre administrator si erau puse pe liste in mod firesc.

La dv. in asociatie s-a procedat cu "pusul carului inaintea boilor" ca sa-l impinga si sa se cruceasca toata lumea de isprava lui Pacala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane? papiotta papiotta Buna ziua. Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente ... (vezi toată discuția)
Cum este corect calculata caldura la un bloc din bucuresti care a fost contorizat cu repartitoare de costuri iar ulterior sa renuntat la ele mihaelutza41 mihaelutza41 Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza gazul consumat. Jean Valjean Jean Valjean Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului. Care ... (vezi toată discuția)