avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua.
As dori sa stiu daca un angajat caruia i se inchide contractul de munca conform art. 56 lit. i, poate fi trimis in somaj.

Cel mai recent răspuns: mihaelaion2013 , utilizator 18:10, 13 Iunie 2013
1. Beneficiaza de indemnizatie de somaj daca in cele 24 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prev?zuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot g?si în una dintre urm?toarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de munc? din motive neimputabile lor;
...

Art. 34.
(1) Somerii prev?zuţi la art. 17 alin. (1) beneficiaz? de indemnizaţie de şomaj dac? îndeplinesc cumulativ urm?toarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premerg?toare datei înregistr?rii cererii;
...

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de munc? în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modific?rile şi complet?rile ulterioare;
...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,

In aprilie 2013 am fost diagnosticata cu coxartroza la soldul stang si am primit indicatia catre protezare ca unica solutie. Dat fiind ca servicul meu implica statul exclusiv in picioare (lucrator comercial), am intrat in concediu medical (din 05.04.2013 si pana in prezent).
Din nefericire nu pot ajunge la cele 90 zile de concediu medical la care am dreptul, intrucat medicii nu vor sa mai imi dea concediu, ci mi-au spus fie sa merg la servici, fie sa intru in somaj.
Avand in vedere ca nu mai pot lucra, care este pasul urmator?
Ce trebuie sa fac pentru ca sa nu mi se intocmeasca desfacerea CIM cu acordul partilor (stiu ca in acest caz nu beneficiez de somaj)? Cum sa obtin concedierea doar din partea angajatorului?
D-na contabila nu mai lucreaza la firma si mi-a spus ca trebuie sa vorbesc cu d-na patroana sa imi dea o decizie /aprobare de intrare in somaj.
Mi s-a spus ca trebuie sa cer preaviz pentru ca sa pot intra in somaj. Dar daca mi se da preaviz, nu inseamna ca trebuie sa merg la servici? Eu nu mai pot lucra, durerile nu imi permit, si oricum stiu ca d-na patroana nu ma mai vrea acolo. Maine urmeaza sa merg la ea sa ii cer aprobarea pentru somaj. Este bine asa? Ce ar trebui sa discut cu ea pentru ca sa fie de acord sa intru in somaj? Ea are reputatia de a plati foarte greu/tarziu angajatii care nu mai lucreaza la ea, ma tem ca nici nu va fi de acord cu somajul, nici nu imi va da banii datorati pe concediile medicale. Ce pot face in acest caz?
Am citit ca se poate intra in somaj in cazul in care CIM se desface pentru motive neimputabile angajatului. Este boala mea un astfel de motiv (nu depinde de mine)?
De asemenea, mi s-a spus ca din concediu medical pot intra direct in somaj. Ce parere aveti?
Am mare nevoie de un sfat, nu stiu cum sa abordez problema.

Multumesc din suflet.

Mihaela

Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
mihaelaion2013, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - asistent personal ContSters302179 ContSters302179 ...sunt asistent personal de un an si doua luni, al unui copil minor, parintii copilului nu mai vor asistent personal ptr. copil si vor sa aibe ei grija de ... (vezi toată discuția)
Pfa vs indemnizatie de somaj EmiB EmiB Cu toate ca raspunsul la intrebare e previzibil, as dori totusi sa intreb daca, in cazul in care ti deschizi un PFA mai beneficiezi de ajutor de somaj. ... (vezi toată discuția)
Somaj aura19731991 aura19731991 buna ziua.am lucrat la o firma 6 luni.dupa 6 luni patroana a inchis firma fara sa anunte.m-a pus in fata faptului implinit.m-a pus sa scriu o cerere cu ... (vezi toată discuția)