avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instrainarea unui apartament al carui proprietar este ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instrainarea unui apartament al carui proprietar este in litigiu cu asociatia de proprietari

Va rog sa oferiti raspuns la urmatoarele probleme:

Asociatia se afla in litigiu cu un proprietar pentru neplata cotelor de cotributie la cheltuielile asociatiei. Acesta a contestat sumele calculate de asociatie, a solicitat si instanta a incuviintat efectuarea unei expertize contabile judiciare, care este finalizata, dar la care paratul a avut mai multe obiectii.

In acest timp, s-a decis sa instraineze apartamentul, solicitand conform art. 20 alin 3 din Legea 230/2007 (amenintand in cazul unui refuz cu plangeri la Politie Primarie, etc...) o adeverinta cu sumele datorate, sume care sa fie cele din lista de plata curenta.

Intrebare 1 Se poate elibera adeverinta inainte de hotararea definitiva a instantei? In cazul unui refuz, care este temeiul legal?
Intrebare 2 In cazul unor diferente intre sumele calculate de expert si cele din contabilitate cum se corecteaza acestea ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
naejcon, utilizator
1. Puneti-va dvs. in situatia celor de la asociatie. Cum ati proceda?
Conform legii, dupa afisarea listei de plata proprietarul nemultumit contesta suma afisata si trebuie sa primeasca raspunsul presedintelui in maximum 7 zile. Sigur, daca situatie este mai complexa, este posibil ca raspunsul sa intarzie. Dvs. faceti vorbire la o neconcordanta la sumele repartizate de asociatie pe 1-2 luni sau una care cuprinde cativa ani? Este o diferenta, nu?
2. Avand in vedere cele relatate, probabil ca v-a fi nevoie ca cele trei parti implicate (vanzator, cumparator, as. prop.) sa se prezinte la un birou notarial. Acolo s-ar putea gasi o solutie pe care sa o ”bateti in cuie”, urmand ca dupa efectuarea expertizei judiciare, de fapt dupa ce instanta emite o sentinta definitiva si irevocabila sa va clarificati situatia. Nu va faceti probleme, contabilitatea poate suporta multe corectii daca au suport legal - in cazul dvs. sentinta emisa de instanta.
Fara aceasta adeverinta nu puteti instraina locuinta. Daca totusi o faceti - nu conteaza cum, actul este nul de drept.

1. da cu sumele ca datorie, sa stie cel ce cumpara ca preia cu datorii .
2.cum decide instanta
Poate nu am fost clar in relatarea facuta. Propriatarul care vrea sa vanda apartamentul nu a achitat cotele de intretinere cca 2 ani. A cerut expetiza (cote de intretinere, penalitati, fond rulment) din dec. 2008 la zi. Acum vrea sa vanda si cumparatorul sa-i preia datoriile.
Revin cu intrebarea:
Pot fi inscrise in adeverinta sumele din ultima lista de intretinere, care pot fi diferite de cele dispuse de instanta? Ce facem cu diferentele?

In aceasta situatie, cum vom putea recupera cheltuielile de judecata?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Adriantot, moderator
Ce intelegeti prin diferite,majorate fata de valoarea solicitata in actiune?
L nr 230/2007 ART. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie
decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă
dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din
partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de
contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub
semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea
numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de
înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea
proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la
preluarea datoriilor de către cumpărător.

Asociatia de proprietari poate elibera adeverinta necesara instrainarii imobilului,subliniind existenta de sume cu titlu de restanta,care fac obiectul dosarului X,aflat pe rolul judecatoriei Y
Asociatia de proprietari a inregistrat privilegiul imobiliar la OCPI ?
In adeverinta pe care o emite as. prop. poate fi trecuta suma aflata pe ultima lista de plata + inca o suma ce ar reprezenta plata la zi (noi acum suntem in 12 iunie 2013 si probabil ca dvs. aveti afisata lista de plata a lunii aprilie 2013).
In momentul in care notarul intocmeste contractul de v/c, mentioneaza aceasta suma pe care cumparatorul o accepta. Deci se poate si asa. Dupa definitivarea procesului se pot face corectiile necesare, cine si ce mai are de dat...
Succes!

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament deltady deltady Buna seara. Am cautat prin forum, am gasit cateva discutii pe marginea subiectului, dar nu prea m-am lamurit. Situatia noastra este asa: Un proprietar a ... (vezi toată discuția)
Ce sa trec in adeverinta astfel incat si eu , ca administrator, sa fiu acoperita vali m vali m Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o problema. Am un apartament cu 2 proprietari. Surori. Una cere o adeverinta pentru notariat ca sa poata face ... (vezi toată discuția)