avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dupa noua lege , pensia de invaliditate difera in fct ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dupa noua lege , pensia de invaliditate difera in fct doar de grad ?

am 40 de ani si o decizie medicala ptr pensie de invaliditate de gr 3 depusa azi la casa de pensii.Intrebarile mele sunt urmatoarele
-daca am terminat facultatea la zi(5 ani) si in acelasi timp si lucram cu carte de munca facultatea se mai pune la vechime?
-in momentul de fata lucrez in continuare cu 1/2 norma-4 ore pot beneficia cumva si de pensie de handicap gr 3- este legal (diagnosticul este neoplasm colon operat, pct, histerectomie cu anexectomie totala,tiroidita cronica autoimuna, hipotiroidism subclinic),
-dupa noua lege am inteles ca pensia de invaliditate este 0,35 pct din ce? ptr gr 3, la 18 ani vechime si 40 varsta cam ce pensie ar trebui sa primesc?
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sym73 , utilizator 17:45, 27 August 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

2. - Asadar, in acest caz, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale facultatii nu mai este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.
- Aceeasi prevedere a existat in toata legislatia anterioara prezentei legi 263/2010.

3. - Puteti beneficia de indemnizatie de handicap care se poate cumula cu pensia pe care o aveti.
- Pentru incadrarea in grad de handicap luati legatura cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.



1)Daca se acorda stagiu potential:

Nr.puncte acumulate in cei 18 ani + 5,95 : 35 x 106% x 762,1


2)Daca nu se acorda stagiu potential:

Nr.puncte acumulate in cei 18 ani : 35 x 106% x 762,1
multumesc ptr raspuns, dar daca eu lucrez in continuare 4ore/zi mai pot beneficia si de acea indemnizatie de handicap?
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
sym73, utilizator
multumesc ptr raspuns, dar in functie de ce se acorda sau nu stagiul potential? in cei 18 ani am acumulat aproximativ 0.33 puncte, cu stagiul potential ar trebui sa primesc cca 520 lei , am inteles bine?
Punctajul mediu anual pentru stagiu potential(daca se acorda)va fi de 0,1802
Pentru cei 18 ani,nu am niciun control.

Alte discuții în legătură

Pensie boala Vlaescu Vlaescu Am 23 ani cotizati si ma intereseaza care este punctajul pentru pensia de invaliditate gr.3 avand varsta de 45 ani? (vezi toată discuția)
Calcularea pensiei de invaliditate ika ika Ma confrunt cu urmatoarea problema, pentru care va cer niste raspunsuri. Nascuta la data de 15.03.1960 S tagiul de cotizare:12,6 ani, gr. 1a proc. ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie de invaliditate gradul ii si stagiu potential Alforyou Alforyou Nascut in 24.09.1948 , anul iesirii la pensie de limita de varsta , martie 2013 , la 64 ani si 6 luni si un stagiu de cotizare de 34 ani. Incepand cu ... (vezi toată discuția)