Buna ziua,
Va adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema. Tatal meu este bolnav de Alzheimer (diagnosticat recent) si locuieste, in momentul de fata, la un camin privat de batrani (unde eu platesc taxa). Singurele rude suntem eu (fiica) si sora lui. Va rog din suflet sa ma clarificati in legatura cu patru aspecte. 1) Sora lui a inceput sa faca demersuri sa-i scoata certificat de handicap fara sa ma anunte si mi-a sustras din casa niste documente originale privind starea de sanatate a tatalui meu. As vrea sa stiu ce drepturi are ea si daca poate folosi acele documente in folosul ei (sa obtina anumite drepturi banesti sau alte drepturi in numele tatalui meu). Este legal sa actioneze de capul ei, in calitate de sora, in conditiile in care eu sunt fiica lui? Pentru ca am aflat ca a solicitat acte pe la diverse institutii ca sa-l incadreze in grad de handicap. 2) Tatal meu a avut niste bani la banca, suma pentru care eu am imputernicire sa-i scot. In aceste conditii, sora lui are vreun drept asupra banilor respectivi? 3) Sora tatalui meu are o procura de la el prin care este imputernicita sa-l reprezinte la un proces pentru dobandirea unei suprafete de padure. Nu s-a multumit cu padurea si - fiind o procesomana in cel mai pur sens al cuvantului - a inaintat alte procese primariei pentru a i se restitui niste cheltuieli de judecata (asa pretinde, dar eu nu stiu cu certitudine pentru ce se judeca in continuare cu primaria). As vrea sa stiu daca exista riscul ca, in baza respectivei procuri (prin care-l reprezinta pe tatal meu) sa fiu nevoita sa platesc ulterior cheltuielile de judecata aferente proceselor respective. 4) In conditiile in care eu sunt fiica si ea sora, ea are drepturi sa beneficieze de ceva din ceea ce are tatal meu? (ma refer aici la casa lui, care este pe numele lui, banii din banca - unde sunt eu imputernicita si pensia lui - pentru care am eu procura sa i-o ridic, pensie care, oricum, este mult mai mica decat taxa pe care eu o platesc la caminul respectiv).
Va multumesc foarte mult
Ati mai deschis un topic cu continut asemanator. Va rog pe viitor sa nu mai deschideti alte topicuri.
revenind la subiect.
Dvs in calitate de fiica puneti l sub interdictie! Nu mai repet procedura din celalalt topic. Chiar daca nu sunteti de acord cu mine asta nu inseamna ca nu se procedeaza in felul spus in acel topic.
Sora tatalui dvs nu are niciun drept la banii din banca.
In ceea ce priveste procura ea a avut un mandat clar numai pentru acel obiect sora are imputernicire, pentru restul nu este acoperita sa zicem de acea procura, Decat daca era data la maniera sa I'l reprezinte in orice fel de actiuni cu privire la revendicari etc....
Pentru a l Pune la adapost oe tatal dvs puneti l sub imterdictie, dvs veti fi numita tutore. Orice act de dispozitie cu privire la bunurile tatalui dvs se va efectua cu autorizarea prealabila si obligatorie a instantei de tutela si numai in interesul interzisului.
Va multumesc foarte mult. Am deschis acest aldoilea topic ptr. ca m-am gandit ca intrebarile erau diferite. Cu scuzele de rigoare, pentru ca sunt total afona in acest domeniu, imi puteti spune cam cat dureaza o astfel de actiune de obtinere a tutelei? Inca odata, multumesc mult
De aceea nu am sters topicul si am tinut sa va raspund.
In general pentru economia de spatiu si timp al forumului si utilizatorilor acestui site este recomandabil sa nu se deschida mai multe topicuri cu acelasi subiect sau care deriva din subiectul postat initial.
Aceasta nu inseamna ca nu puteti posta si alte topicuri cu alte probleme in diverse sectiuni ale acestui forum.
In ce priveste intrebarea dvs. Va recomand sa luati legatura cu un avocat care sa va redacteze acea cerere de punere sub interdictie.
Va multumesc mult, asa voi face. Cu scuzele de rigoare - promit ca este ultima intrebare - as vrea sa stiu, in cazul in care a facut si matusa mea (sora tatalui meu ) un astfel de demers pentru obtinerea tutelei, iar eu fac aceasta actuiune la o luna dupa ce a facut-o ea, are vreo importanta? Adica exista riscul pentru mine sa i se dea ei castig de cauza? Multumesc mult si imi cer scuze pentru avalansa de intrebari.
Eu zic ca dvs in calitatea de fiica si avand in vedere ca dvs suportati cheltuielile cu intretinerea tatalui in azil aveti castig de cauza, instanta va urmari interesul celui care urmeaza a fi pus sub interdictie. Va fi nevoie si de o expertiza medicala.