avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Permis de conducere englez retinut
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Permis de conducere englez retinut

Buna ziua, am si eu o problema care suna cam asa: In data de 24.02.2013, am plecat pana in oras cu masina sa cumpar mancare, eu locuind la tara, m-am intors, si fiind sambata seara am zis sa trec putin pe la discoteca din sat sa beau un suc.
Acolo m-am intalnit cu 2 prieteni care m-au invitat la masa la ei, oferindu-mi bere (era ziua de nastere a unuia), le-am spus ca nu beau ca sunt cu masina, dar in urma insistentelor am consumat 3 beri. Mentionez ca locuiesc la 300 de metri de discoteca. Am plecat, si cum nu puteam lasa masina acolo m-am urcat la volan si am mers vreo 5 metri...cand politia in spatele meu mi-au facut semnale sa opresc. Nu am oprit, continuandu-mi drumul si schimband directia pe o alta strada. Atunci au aprins girofarurile impreuna cu semnalul acustic, urmarindu-ma. Fiind noapte (03:30) si carosabilul umed (plouase), m-am oprit intr-o cale ferata, avand viteza si necunoscand drumul. Masina s-a facut praf pe dedesubt (motorul) dar caroseria nu avea nimic. Fiind pe linie, au fost nevoiti sa opreasca un tren de marfa care a aparut la un interval de 15 min aprox. pentru a indeparta masina de pe calea ferata. Am suflat in etilotest si a rezultat o alcoolemie de 0,40 in aerul expirat, asa scrie in dovada eliberata fara drept de circulatie. Am fost condus la spitalul judetean pentru recoltare probe biologice, de unde a rezultat la prima proba: 1,35 si la a doua proba 1,05...deci alcoolemia era in descrestere. Am solicitat o recalculare retroactiva a alcoolemiei la Mina Minovici, platind taxa de 510 RON. Politistul n-a mentionat in dosar ca a oprit trenul. Mi-a zis ca e probabil ca doamna procuror sa-mi dea o amenda penala si sa nu ajung in instanta. Am uitat sa precizez ca politistul mi-a zis ca am avut 0,69 in aerul expirat dar in dovada scrie 0,40. Permisul este obtinut in Spania (am locuit in Spania 7 ani) si preschimbat in Anglia (foloseste drept act de identitate si sa deschizi cont bancar), deci permisul retinut de politie este de Anglia (UK). In aceste doua tari alcoolemia permisa este: Anglia = 0,80 in aerul expirat Si Spania= 0,25 in aerul expirat, cu alte cuvinte daca nu treci de aceste valori nu-ti dau nici macar amenda. Nestiind ca in Romania alcoolemia permisa este de 0,0 (nu am citit codul rutier din ro). Politistul mi-a mai zis ca permisul a fost trimis in Anglia spre anulare. Daca la ei in tara sanctiunea prevazuta la noi in acest caz nu exista ce se va intampla cu permisul meu ? Ce parere aveti ? Cum se va solutiona cazul ? M-am invatat minte...n-o sa mai consum in viata mea alcool la volan. Multumesc Mult !!!
Cel mai recent răspuns: Esc and , utilizator 16:06, 7 Mai 2020
Bine v-am gasit ! Am revenit cu o precizare:
Autoritatile din UK mi-au inapoiat permisul, in Romania am primit urmatoarea pedeapsa:

În baza art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 rep., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod procedură penală, condamnă inculpatul ..... la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală( faptă din data de 24.02.2013). În baza art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b Cod penal, pe durata executării pedepsei. În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani , conform art. 82 Cod penal. În baza art. 359 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prevăzute de art. 83 Cod penal. În baza art. 71 alin. 5 Cod penal pe durata suspendării executării pedepsei închisorii se suspendă și executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b Cod penal. În baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 200 lei, cheltuieli judiciare la urmărirea penală și la plata sumei de 240 lei, cheltuieli judiciare la judecată, din care 200 lei reprezintă onorariul apărătorului desemnat din oficiu la cercetarea judecătorească. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în ședinţă publică, azi, 23.01.2014.

Deci, sa inteleg ca pot conduce in Romania, deoarece a trecut perioada de 1 an (2 feb. 2015).
Pentru cei cu permise de UK:

How This Affects You
If you're banned from driving in one country, that doesn't stop you Driving Elsewhere in Europe. Attempting to return to that country driving a vehicle, though, will lead to your arrest. However, according to the AA, drink driving convictions abroad do not affect your UK licence. They claim that even if your licence is confiscated abroad, the foreign government will simply send it to the DVLA, which will then return it to you without penalty!
Seat..salut sunt si eu in aceiasi situatie ca si tine..te rog mult sa imi zici si mie cum ai procedat sa recuperezi permisul in uk..multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2020
Esc and, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie pentru o amenda si puncte scazute la licenta de conducator auto Lucius213 Lucius213 Buna ziua, am fost oprit de politie in Anglia si nu aveam datele la mine permis , asigurare a masinii certificat de verificare etc .. masina fiind imobilizata, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa adresez si eu o intrebare. in data de 27 ... Paraschiv12 Paraschiv12 Buna ziua, doresc sa adresez si eu o intrebare. In data de 27 decembrie 2019 am mers cu familia la munte in statiunea moeciu de sus, si am inchiriat atv-uri, ... (vezi toată discuția)
Soțul meu a făcut accident pe 23 ianuarie mai era cu cineva ... Vadineanu Vadineanu Soțul meu a făcut accident pe 23 Ianuarie mai era cu cineva in mașina i sa lua permisul alcoolemia era mică acela a avut 3 zile de spitalizare nimic grav ... (vezi toată discuția)