Buna ziua,
am o problema. Circulam regulamentar - faruri aprinse, centura de siguranta pusa si aveam 50 la ora. Ma opreste politita si ma intreaba daca am vazut fetita de 6 ani la trecere de pieton. Eu am zis ca " NU " pentru ca nu era nimeni la trecere. Am dat buletinul si permisul de conducere si am constata ca nu am actele masini, am uitat acasa. Politistul a scris procesul verbal ca imi suspenda permisul de conducere pe 30 de zile pentru neacordarea prioritatii si imi da amenda de 750 de lei 400 pentru neacordarea prioritatii si 350 pentru ca nu aveam actele masinii. Sunt sigur ca pe trecere de pieton nu era nimeni nici langa trecere de pieton.... NU eram singur in masina.. era si sotia mea langa mine.. nici ea n-a vazut pe nimeni. Nu exista inregistrare video!!! In procesul verbal a scris ca la ora 12:01 m-a oprit si eu la 12:00 am pornit de acasa. Scria ca mergem din Floresti spre Gilau....si eu defapt mergeam din Floresti catre Cluj... Eu am refuzat sa semnez procesul verbal si am zis sa scrie ca nu sunt de acord ce a scris el in procesul verbal si am rugat frumos sa scrie pe sotia mea ca martor. El a refuzat asta!!!! Acuma astept sa primesc procesul verbal prin posta.. Va rog datimi niste sfaturi ce as putea face in privinta asta. Multumesc mult
Pentru a contesta procesul-verbal in instanta aveti nevoie de martori cu care sa dovediti ca starea de fapt retinuta in procesul-verbal nu este reala. Sotia poate fi ascultata ca martor doar in situatia in care intimata nu se opune. Daca procesul-verbal nu a fost intocmit cu respectarea disp.OG 2/2001(de ex. art.16-17,19) puteti invoca si alte motive, de nelegalitate.
conform art. 31 din OG 2/2001 depuneți plângerea la instanța judecătorească competentă în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.
conform art. 27 din OG 2/2001 - dacă ați refuzat semnarea unui proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, data comunicării este data primirii acestuia prin poștă cu confirmare de primire, curier sau data afișării ( pe ușa domiciuliului în cazul persoanelor fizice)
Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit judecătoriei în a cărei circumscripție a fost savârită contravenția.
În conformitate cu prevederile art. art. 32, alin. 2 din același act normativ, plângerea suspendă executarea. Până la soluționarea litigiului amânarea executării sancțiunii, este suspendată, de drept. Solicitati certificat de grefa si pe baza lui va luati permisul inapoi.
De asemenea procesul verbal trebuie sa contina mai multe elemente obligatorii altfel este lovit de nulitate :
- numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
- numele, prenumele contravenientului/denumirea și sediul acestuia;
- fapta săvârșită și data comiterii acesteia. Fapta trebuie descrisă pe larg, cu arătarea tuturor împrejurărilor care pot servi la aprecierea de către instanța de judecată a gravității faptei și la evaluarea pericolului social al acesteia;
- semnătura agentului constatator pe ficare pagină a procesului verbal de contravenție;
lipsa consemnării obiecțiunilor formulate de contravenient în legătură cu conținutul actului constatator, la rubrica “Alte mențiunii” din procesul-verbal întocmit.
In procesul verbal care nu este semnat de contravenient trebuie sa fie trecut un martor. Oricum martorul nu poate confirma decat faptul ca dvs. nu ati semnat procesul verbal, nu si faptul ca ati comis fapta . Daca nu exista martor politistul trebuie sa detalieze motivul care a condus la incheierea procesului verbal fara martori.
Daca instanta va respinge actiunea pierdeti dreptul de a achita amenda in 48 ore, de aceea este bine sa achitati si apoi sa solicitati instantei exonerarea de la plata amenzii. Daca actiunea este admisa va puteti recupera banii, pe baza sentintei definitive si irevocabile.
Succes!
Verificati daca incadrarea faptei a fost facuta conform legislatiei.
art. 135 lit h din HG nr. 1391/2006, conducatorul de autovehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului si Potrivit art.100 alin.(3) lit.b) din OUG 195/2002 : Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
Depuneti contestatie indiferent de faptul daca aveti sau nu martori pentru ca orcum nu aveti ce pierde.