buna ziua.lucrez la o firma de 5 ani.in toti acesti 5 ani nu am avut deloc concediu pt ca patronul ne spunea ca nu are bani sa ne plateasca.este corect?am mai aflat ca pe cartea de munca sintem trecute la 4 ore.el ne-a trecut asa fara sa ne spuna.ce pot face in acest caz?si eu mai am sa ii dau bani patronului meu.in cazul in care doresc sa plec din firma sint cum pot face sa ii dau aceasta suma de bani in rate in cazul in care el ne ameninta ca doreste sa ii dam toti banii odata?si mai doresc sa stiu daca are dreptul sa ne schimbe programul de cite ori vrea el si cind vrea el.noi nu avem nici un cuvint de zis?va multumesc
1. Art. 41 C.mun. :
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
...
Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.
2. Faptul ca a modificat unilateral c.i.m. ii poate crea neplaceri acestui angajator.. Puteti sesiza ITM-ul, Politia sau chiar promova o actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
3. Banii imprumutati de la angajator cum i-ati obtinut? In baza a ce? S-a inheiat un act ?
Potrivit art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
In consecinta :
- Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
- angajatorul nu are decat obligatia de a aduce la cunostinta salariatilor si de a afisa la sediul lui programul de munca si repartizarea acestuia.