avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Bilet la ordin protestat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Bilet la ordin protestat

Ma poate ajuta cineva cu o explicatie la un art dintr-un contract , si anume :'' In cazul instrumentelor de plata CEC, bilet, cambie, daca pretul nu se achita la data scadentei, instrumentul de plata fiind refuzat la plata, acesta se considera protestat , iar dobanda purata este de 12 % pe an pana la data achitarii integrale a pretului.''
Ce inseamna ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:36, 19 Iunie 2013
Ce nu intelegeti ?
"bilet" ? inseamna bilet la ordin.
~ Conținut șters la cerere ~
Protestul de neplată a biletului la ordin este un înscris care constată refuzul de plată a biletului la ordin. Intocmirea protestului de neplată este obligatorie pentru conservarea dreptului de regres al posesorului biletului la ordin.
Dreptul de regres este dreptul celui obligat împreună cu o altă persoană sau pentru o altă persoană de a pretinde acesteia remiterea datoriei pe care a plătit-o în locul ei. Astfel, în cazul în care codebitorul solidar plăteşte întreaga datorie, el are drept să se regreseze împotriva celorlalţi codebitori solidari şi să le pretindă tot ceea ce a plătit peste partea lui. Dreptul de regres se poate exercita printr-o acţiune în regres rezultând din subrogarea legală în drepturile creditorului plătit, codebitorul platnic bucurându-se de eventualele garanţii ale creanţei respective ori printr-o acţiune personală derivând din mandat sau gestiune de afaceri, care dă dreptul codebitorului platnic să ceară dobânzi din ziua în care a efectuat plata, fară însă a mai beneficia de garanţiile creanţei. Regresul se întinde atât asupra datoriei, cât şi asupra dobânzilor şi cheltuielilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo stipulat fara protest!!!!!!!! Andrei T Andrei T Ce reprezinta Biletul la Ordin stipulat fara protest? In cazul refuzului la plata din lipsa disponibil pot solicita investirea cu formula executorie a unui ... (vezi toată discuția)
Instrument de plata - garantie in cadrul unui contract danxkx danxkx Salutam, In cadrul unui contract de prestari servicii se intentioneaza sa se introduca in vederea garantarii platii un instrument de plata, fila cec sau ... (vezi toată discuția)
Persoane juridice anamaria30 anamaria30 Buna seara!am o intrebare si sper sa gasesc un raspuns la d-voastra.in anul 2009 am dat in urma semnarii unui contract,un bilet la ordin in alb(doar cu ... (vezi toată discuția)