avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie gresit calculata, acordare retroactiva ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie gresit calculata, acordare retroactiva ?

apelez la colegii care se pricep la pensii, cu urmatoarea speta, in care e implicata o buna prietena (eu nu ma ocup de asa ceva):
o persoana a iesit la pensie, in 1 iulie 2009. la ultima retribuite, in iunie 2009, a primit o anumita suma de bani, cu titlu de salariu compensatoriu. apoi, i s-a calculat pensia.
in luna mai 2013,a a aflat ca, la calculul pensiei, nu s-a luat in considerare suma compenstorie. a formulat o adresa catre CP, institutie care i-a admis cererea, a emis o noua decizie, in care se arata ca va primi penia marita cu 120 lei, dar numai pt viitor.
intrebarea vine de la sine: nu ar fi legal sa primeasca cei 120 lei si retroactiv, macar pt ultimii 3 ani ?
multumesc pt ajutor.

Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 12:28, 15 Iunie 2013
Daca decizia de pensionare nu a fost contestata in termen si nu s-a solicitat si completarea cu sumele compensatorii, in plata pensiei se va regasi si coeficientul corespunzator sumei respective, incepand cu luna urmatoare depunerii documentelor care atesta ca venit suma respectiva.
Eu cred ca sumele de bani cu titlu de salariu compensatoriu apar in declaratia nominala de asigurare depusa de angajator dupa ce s-a acordat pensia, deci nu au putut fi valorificate atunci cand s-au stabilit drepturile de pensie.
Valorificarea acestor sume se putea face doar in urma unei cereri de recalculare. Potrivit art. 107, alin. (5) din Legea nr. 263/2010, sumele rezultate in urma recalcularii se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea. Pentru a vedea cand apar acele sume in declaratia nominala, solicitati o adeverinta privind stagiul de cotizare de la casa de pensii.
va multumesc pt ajutor.
deduc ca sansele sunt mici in instanta, pt. a obtine si o plata retroactiva a sumei rezultata din recalculare ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugarea sporurilor nevalorificate la data pensionarii si a sporurilor din adeverinte depuse ulterior la casa de pensii Lupu C Lupu C Buna ziua, Tatal meu este pensionar din 1994, pensie pertru limita de varsta (cod pensie V10), stagiu de cotizare 44 ani, 3 luni,17 zile. Anul acesta, in ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie cu adeverinta de la facultate Foruniversitate Foruniversitate buna tuturor, va rog putina atentie si pentru mine, am iesit la pensie in noiembrie 2014, am depus dosarul cu documentele solicitate, inclusiv copie dupa ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie konia konia sunt pensionata medical, gr ll si drepturile de pensie mi-au fost calculate in functie de veniturile realizate; intre timp am inceput sa primesc drepturile de ... (vezi toată discuția)