Buna ziua,
In urma celui de-al 3-lea proces deschis de fostul concubin pt exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la tata, s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mama. S-a depus recurs, acum...asteptam.
As vrea sa intreb daca :
- lipsa interesului fata de copil - aspect dovedit de martori, copil,acesta fiind audiat, declaratiile d.lor educatoare si a d.nei invatatoare din care rezulta ca nu-l cunosc pe tata, acesta nu a venit niciodata la gradinita sau la scoala, raportul psihologic care certifica faptul ca " tatal a admis ca intalnirile, vizitele sau comunicarea cu fiul sau au avut un caracter sporadic, legatura tata-fiu nu a fost una stransa, copilul fiind vizitat rar ", deci nu a fost o parte activa in viata copilului sau, precum si faptul ca "s-a evidentiat atasamentul securizant al copilului fata de mama si de tip anxios-evitant in raport cu tatal",
- neplata pensiei alimentare de mult timp (oct 2012)
- faptul ca din 2010 si pana in prezent tatal a luat copilul o singura data la domiciliul sau din alta localitate, lasand copilul in ingrijirea prietenei lui, el plecand in alt oras unde lucra (copilul fiind adus acasa de bunicii paterni, intr-un final, deoarece acesta plangea ca vrea acasa la mami. Vazand ca nu pot lua legatura tel nici cu tatal,nici cu copilul, am sunat la bunici, si acestia mi-au spus adevarul)
- faptul ca este o fire violenta,aspect dovedit printr-o simpla cautare in baza de date a Politiei, multe din faptele gasite acolo petrecandu-se pe fondul consumului de alcool
Toate aceste aspecte enumerate mai sus, plus doua declaratii ale copilului in urma audierii de catre Instanta, pot sustine decizia de autoritate parinteasca exclusiva, in recurs?
Va multumesc
Cu certitudine aceste sunt motivele pentru care Instanta v-a dat dreptate dumneavoastra.
Instanta de recurs nu va judeca inca o data fondul cauzei ci va analiza doar motivele de recurs, stabilind daca sunt sau nu fondate in raport cu decizia instantei de fond.
Pot fi motive de ordin procedural, de ex, pentru judecarea carora aspectele invocate de dvs la fond nu sunt relevante, indiferent de cat de temeinice sunt acestea .
Care sunt motivele de recurs?
As fi dorit sa fie asa de simplu... Avocatul care m-a reprezentat in acel proces mi-a spus ca nu pot avea castig de cauza, deoarece regula este autoritate comuna. Cand m-am mai "luminat" un pic si am aflat ca pot merge la studiu dosar, acest fapt intamplandu-se dupa ce nu m-am putut prezenta la interogatoriu, am observat ca actele mentionate mai sus nu se aflau in dosar. Ceea ce m-a "salvat" a fost declaratia copilului din camera de consiliu, si raportul psihologic de reevaluare, cerut de tata, pe motiv ca cel intocmit anterior la DGASPC, la cererea mea, nu este ok.
Toate aceste acte de care vb mai sus, au fost depuse in alt dosar unde am cerut ordin de protectie, suplinirea acordului parental al tatalui in vederea emigrarii, si i-am inmanat un set de copii si noii mele avocate, pt a fi folosite la recurs.Toate aspectele enuntate de mine mai sus au fost scrise in cererea reconventionala, dar nu si probate prin acte. De ce nu erau in dosar...nu voi intelege niciodata.
Instanta a hotarat autoritatea exclusiva si datorita faptului ca: " avand in vedere interesul superior al minorului,faptul ca acesta urmeaza sa inceapa o viata noua in Canada, alaturi de mama si de noua familie a acesteia, dar si atitudinea recalcitranta a reclamantului care refuza sistematic sa-si dea acordul pt ca minorul sa poata iesi din tara, Instanta va dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre mama".
In recurs scrie : calificarea corecta a caii de atac este apelul.
Motive:
- relatiile cu parata ref la minor se rezuma la discutiile despre pensia de intretinere(fals,demonstrez cu inregistrarile convorb tel,unde imi spune ca, daca nu inteleg ca trebuie sa ne impacam, ma va omora)
- nu il consult in tot ceea ce priveste cresterea si educarea minorului (am convorbiri cand il intreb de ce mi-a zis sa dau baiatul la gradinita "step-by-step", daca stia ca nu ma va ajuta financiar
- dorind ca implicarea lui sa fie si in acest sens, a formulat prezenta cerere de chemare in judecata.
Sustine ca l-am "amenintat" ca vreau sa scot copilul din tara, ca nu stie unde, in ce conditii, nu ofer nici un amanunt, ca mai apoi sa spuna ca in Canada copiii se adapteaza greu.
Sustine ca sunt incapabila sa cresc un copil, beau cot la cot cu barbatii, nu stiu ce inseamna raspunderea cresterii si educarii minorului, ca ii interzic sa-si vada copilul(si aici iar am convorb tel unde il intreb de ce nu a venit de Craciun, de ce nu a sunat, de ce nu-i rasp copilului la tel cand acesta il suna, plus faptul ca gradinita si scoala sunt sit pe domeniul public, deci mi-ar fi dificil sa-i interzic sa calce pe treptele institutiilor de mai sus)
Apoi se mentioneaza ca in drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 505 coroborat cu art 503, 483, 496 s.u. Noul Cod Civil, Legea nr 272/2004.
Se supara ca : Instanta nu a retinut declaratia martorului lui, deoarece este in contradictoriu cu motivele invocate in chemarea in judecata a reclamantului, ca minorul a fost audiat inaintea sedintelor de evaluare psihologica(ulterior a fost audiat dupa ce a fost evaluat de 2 psihologi, si si-a sustinut aceleasi afirmatii), ca lipsa mea la interogatoriu nu a fost catalogata drept o marturie deplina ( socrul,cetatean sarb, a murit si am fost nevoita sa plec in Serbia pt inmormantare. In interogatoriu este o intrebare "recunoasteti ca ati declarat la psiholog ca,odata emigrati,nu intentionati sa mai veniti cu minorul nici macar in vacanta?- care se bate cap in cap cu cele scrise de psiholog in raport, deoarece intr-un paragraf dansa a spus ca am legaturi de familie stranse in Romania, si voi veni in fiecare an).
Alte motive : beau cot la cot noaptea cu barbatii, ma trezesc dupa orele 12(???), nu gatesc, nu-i dau de mancare copilului, nu duc sau aduc copilul de la scoala,discreditez tatal pt a-l indeparta pe minor de el (fapt combatut de rap. psiholog.), ca Instanta isi intemeiaza solutia doar pe intrevederea cu minorul si pe eval. psiholog. mentionanad ca minorul resimte durere si teama cand vb despre reclamant, ca fara suport probator Instanta vb despre violentele asupra mamei si minorului, ca ignora un strigat de disperare al tatalui de a fi prezent activ in viata copilului sau.
Si mai sunt ...doar am primit 14 pagini in recurs/apel, dar sunt aceleasi motivatii: nu-l spal, el stie, dar instanta a retinut in mod netemeinic ca este bine ingrijit, ca nu-i cumpar haine...dar tot tatal declara in cadrul sedintelor la psiholog ca nu-mi contesta calitatile de mama, ca este convins ca ingrijesc copilul, ca nu vrea sa ia copilul de langa mine, cu toate ca cere stabilirea domiciliului copilului la tata...
Scuze pt mesajul asa de lung, am incercat sa fac un rezumat al apelului, in care sa cuprind cele mai importante detalii. Mai am o nelamurire: daca in 2010 am fost data in judecata de tata, deschizandu-mi 2 procese pt "custodia" copilului, acelea s-au incheiat in 2011, nu poate fi vb oare si de atingerea autoritatii de lucru judecat?
In situatia copilului meu, in afara de faptul ca a crescut in inaltime, in greutate, si intre timp a terminat gradinita, iar intr-o saptamana si clasa intai, nu s-a schimbat nimic.
Faptul ca avocatul dvs s-a inselat, o dovedeste insasi hotararea apelata de tata. Este evident ca s-a decis autoritate parinteasca exclusiva.
Apelul este cu totul altceva de recurs, fiind o cale de atac devolutiva, in apel se " rejudeca" fondul procesului.
Eu cred ca aveti sanse mari sa i se respinga apelul. Cu siguranta decizand autoritate parinteasca exclusiva, instanta a analizat corect speta si a decis in consecinta.
Ceea ce afirma cealalta parte, fara insa sa dovedeasca, nu valoreaza nimic in fata Instantei.
Demotati cu calm, in intampinare, fiecare motiv invocat de tatal biologic.
p.s.: fata de dna avocat, faceti o plangere la barou, pe nerespectarea codului deontologic. ea nu poate sa amestece viata personala cu o speta in care este implicata in calitate de avocat, sunt doua chestiuni total diferite.
Va multumesc pt raspunsuri. Si da, in urma acestui mesaj, mi-a mai "venit inima la loc". Nu doresc autoritate exclusiva pt ca am ceva impotriva vizitelor tatalui, nu este cazul, deoarece nici macar nu suna copilul la tel, daramite sa se deplaseze pt a-l scoate la o prajitura... Dar aflarea vestii ca vrem sa plecam din tara i-a reactivat brusc instinctul de tata.
Nu cred ca am sa inteleg vreodata comportamentul avocatei, care intamplator ma cunoaste, dar nu-mi voi mai consuma energia incercand sa aflu raspunsul. Voi face acea sesizare la Barou, pana acum nu am fost sigura ca se poate face acest lucru. Multumesc pt indrumari!
Dar in mod sigur nu am sa inteleg motivatia, rationamentul tatalui, care in intampinari se plange ca nimeni nu-i aude "strigatul disperat izvorat din durerea unui tata profund nedreptatit, ale carui drepturi mama le incalca cu buna stiinta", ca mai apoi, tot la solicitarea lui, sa spuna in cabinetul psihologic "e o mama buna, nu vreau sa-i iau copilul, dar s-a schimbat legea. Da, e adevarat ca l-am vizitat rar, dar am fost ocupat".
Si da, aici spune adevarul, numai ca uita sa mentioneze ca starea de "permanent ocupat" a inceput cu putin inainte de-a aduce copilul pe lume...
Tot ce pot sa sper, cu si din tot sufletul, este sa i se respinga apelul!