avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva

Buna ziua,
In urma celui de-al 3-lea proces deschis de fostul concubin pt exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la tata, s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mama. S-a depus recurs, acum...asteptam.
As vrea sa intreb daca :
- lipsa interesului fata de copil - aspect dovedit de martori, copil,acesta fiind audiat, declaratiile d.lor educatoare si a d.nei invatatoare din care rezulta ca nu-l cunosc pe tata, acesta nu a venit niciodata la gradinita sau la scoala, raportul psihologic care certifica faptul ca " tatal a admis ca intalnirile, vizitele sau comunicarea cu fiul sau au avut un caracter sporadic, legatura tata-fiu nu a fost una stransa, copilul fiind vizitat rar ", deci nu a fost o parte activa in viata copilului sau, precum si faptul ca "s-a evidentiat atasamentul securizant al copilului fata de mama si de tip anxios-evitant in raport cu tatal",
- neplata pensiei alimentare de mult timp (oct 2012)
- faptul ca din 2010 si pana in prezent tatal a luat copilul o singura data la domiciliul sau din alta localitate, lasand copilul in ingrijirea prietenei lui, el plecand in alt oras unde lucra (copilul fiind adus acasa de bunicii paterni, intr-un final, deoarece acesta plangea ca vrea acasa la mami. Vazand ca nu pot lua legatura tel nici cu tatal,nici cu copilul, am sunat la bunici, si acestia mi-au spus adevarul)
- faptul ca este o fire violenta,aspect dovedit printr-o simpla cautare in baza de date a Politiei, multe din faptele gasite acolo petrecandu-se pe fondul consumului de alcool

Toate aceste aspecte enumerate mai sus, plus doua declaratii ale copilului in urma audierii de catre Instanta, pot sustine decizia de autoritate parinteasca exclusiva, in recurs?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 21:30, 2 Noiembrie 2013
=D>
Aveti perfecta dreptate, ati prezentat cum stau lucrurile cu sist just cum nu se poate mai clar: este un sist punitiv, nu preventiv.
Cei de la DGASPC spun ca este groaznic, dar...ce sa faca ei? Sa se trezeasca "bagati in seama" de el cu vreun proces?... Si dau din umeri.... Iar despre decadere, chiar daca teoretic sunt motive, mi s-a raspuns ca nu voi avea nici o sansa s-o obtin.
Cat despre acord, am mentionat toate acele tari deoarece s-au suplinit acorduri in instanta unde am eu dosarele, dar se pare ca sit mea este mult mai speciala...
Si da, suplinirea este o act separata de AP, si se pare ca este necesara suspendarea dosaului pt suplinire pana la finalizarea dosarului pt AP. Dar nu ar trb sa se aibe in vedere interesul minorului, si nu lungirea proceselor pana cand, eventual, minorul implineste 18 ani si dispare necesitatea suplinirii?
Multumesc inca o data, ma bucur mult sa aud ca inca nu mi-a fost "stricata" logica, in urma atator razboaie si incercari de a aduce dovezi neluate in seama...
Va spusesem ca unele hotarari date exemplu nu prea imi sunau legale...
Oricum, cu privire la suspendare, daca e necesar acordul nu stim decat dupa ce aflam care parinti exercita autoritatea, nu?
Daca dv. obtineati sa iesiti in Canada fara acord si tatal obtinea exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti? Era ilar, nu?
De aceea, vazand ca decizia intr-un dosar depinde de altul, exista o logica a suspendarii. Avocatul trebuie sa cunoasca asta si sa va explice.
Cat despre suplinirea acordului, asta depinde si de motivatie, situatiile concrete... poate erau aceleasi situatii, poate nu, nu stim.
In speta supusa dezbaterii, ralu_k79 este in posesia unui ordin de restrictie a tatalui minorului, este in curs o urmarire penala pentru amenintarea cu moartea, a existat o hotarare (care a fost anulata prin apelul la Aut. parinteasca)de incredintare minor, a existat o hotarare a instantei de fond cu autoritate parinteasca unica in favoarea mamei, schimbata prin hotararea instantei de apel.
Deci este exclus ca tatal sa obtina autoritate parinteasca unica, despre care toata lumea afirma ca este greu de obtinut, doar in conditii speciale.
In favoarea suplinirii semnaturii pledeaza si jurisprudenta romaneasca, cand unui tata despartit de familie de 14 ani, divortat de 10 ani, EL traind in indepartata Asia iar mama si copilul adolescent rezidenti in Germania de ani buni, a obtinut autoritate parinteasca comuna.(caz dezbatut pe forumAvocat.net ) Asta demonstreaza ca autoritatea parinteasca comuna este practicabila si de la mii de km distanta, dupa judecata magistratilor romani, si in atare conditii nu vad de ce userul este dependent de A.P. pentru suplinirea semnaturii?!
OK, plecand peste Ocean, tatal iubitor nu ar mai putea-o teroriza pe mama prin urmarire pe strada, amenintari, plangeri penale, reclamatii la autoritati, etc.
Frecventa vizitelor ar putea fi aceeasi ca in ultimii ani, de la despartire...
tot insa pe acest sistem o sa va spun ca aveti si avantaje , deoarece cutuma instantelor este ca in 90% din cazuri sa fie favorabile mamelor. conteaza desigur si cum va este administrat procesul de catre avocat.
"Oricum, cu privire la suspendare, daca e necesar acordul nu stim decat dupa ce aflam care parinti exercita autoritatea, nu?"
Pai...nu chiar, deoarece acel acord a fost solicitat in ciuda existentei Hot de incredintare a copilului. Ambasada solicita acordul indiferent de modul de exercitare a AP, deci nu vad de unde vine necesitatea suspendarii dosarului pt substituire.
Ilar este faptul ca dosarul pt AP nici n-a fost "atins", altfel nu-mi explic intrebarea instantei referitor la copil. Rapunsul intrebarii se afla in rap psi, in intampinari, in clz scrise, interogatoriu, proba cu martori. Dar...cine sa citeasca?
Cat despre faptul ca tatal poate obtine AP excl, si de aici necesitatea suspendarii suplinirii, n-as prea crede ca este un motiv, deoarece tatal solicita AP comuna.
Referitor la logica suspendarii, nu pot sa nu ma-ntreb de ce alte instante au suplinit consimtamantul, chiar si pe calea OP, avand in vedere ca acei parinti aveau dosarul de AP pe rol la instanta de apel? Unde-i diferenta? Si credeti-ma, vb de sit reale, verificate, nu din auzite.
Iar sit concreta este la fel cum am descris-o si pana acum: vreau sa merg acasa, in Canada, cu copilul meu. Sunt casatorita de 2 ani, si consider ca am tot dreptul sa-mi cresc copilul intr-o familie functionala, in sanul careia e fericit. Imi pare rau daca, dorindu-mi asta, tatal biologic va ramane fara obiectul hartuirilor si sicanelor, ca despre dragostea de copil nu poate fi vb.
Daca d-na Martonze a inteles perfect sit juridica, ma-ntreb de unde atata dificultate in a intelege, din partea instantelor care nu urmaresc decat interesul minorului?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)
Tatăl biologic are vreun drept asupra copilului minor în vârstă ... Ani.74 Ani.74 Tatăl biologic are vreun drept asupra copilului minor în vârstă de 2 ani jumătate atâta timp cât nu l-a interesat până acum de el? Nu a contribuit cu ... (vezi toată discuția)