avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva

Buna ziua,
In urma celui de-al 3-lea proces deschis de fostul concubin pt exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la tata, s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mama. S-a depus recurs, acum...asteptam.
As vrea sa intreb daca :
- lipsa interesului fata de copil - aspect dovedit de martori, copil,acesta fiind audiat, declaratiile d.lor educatoare si a d.nei invatatoare din care rezulta ca nu-l cunosc pe tata, acesta nu a venit niciodata la gradinita sau la scoala, raportul psihologic care certifica faptul ca " tatal a admis ca intalnirile, vizitele sau comunicarea cu fiul sau au avut un caracter sporadic, legatura tata-fiu nu a fost una stransa, copilul fiind vizitat rar ", deci nu a fost o parte activa in viata copilului sau, precum si faptul ca "s-a evidentiat atasamentul securizant al copilului fata de mama si de tip anxios-evitant in raport cu tatal",
- neplata pensiei alimentare de mult timp (oct 2012)
- faptul ca din 2010 si pana in prezent tatal a luat copilul o singura data la domiciliul sau din alta localitate, lasand copilul in ingrijirea prietenei lui, el plecand in alt oras unde lucra (copilul fiind adus acasa de bunicii paterni, intr-un final, deoarece acesta plangea ca vrea acasa la mami. Vazand ca nu pot lua legatura tel nici cu tatal,nici cu copilul, am sunat la bunici, si acestia mi-au spus adevarul)
- faptul ca este o fire violenta,aspect dovedit printr-o simpla cautare in baza de date a Politiei, multe din faptele gasite acolo petrecandu-se pe fondul consumului de alcool

Toate aceste aspecte enumerate mai sus, plus doua declaratii ale copilului in urma audierii de catre Instanta, pot sustine decizia de autoritate parinteasca exclusiva, in recurs?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 21:30, 2 Noiembrie 2013
Asa cum este prezentata situatia, este evident ca i se va respinge apelul. Oricum in apel nu se pot aduce probe noi, se discuta tot pe fondul cauzei deci....mult succes
Strict legal nu ati avea sanse dar aceste procese se judeca cumva fara de lege.
Eu nu cred ca va ramane hotararea asa dar...asa cum spuneam nimic nu este exclus...daca legea nu conteaza...
Ce intelegeti prin "strict legal", domnule avocat Lascoschi?
Art. 398 Cod Civil se refera la autoritatea unica, unde, pe langa decaderea din drepturi a parintelui, apare si notiunea de "motive temeinice"
Ei, care ar fi aceste motive temeinice la care s-a gandit legiuitorul(daca s-a gandit macar sau a facut o traducere gresita din legea altor tari, de unde s-a copiat fara discernamant legea?)
Din discutiile de pe forum am inteles ca NU sunt motive temeinice:
-daca partenerul si-a batut partenera in prezenta minorului(desi, in alte articole, se accentueaza ca "copiii imita parintii, deci?)
-daca parintele este alcoolic,
-daca parintele este in puscarie din varii motive
-daca parintele traieste in alta tara, separat de copil si comunica doar rareori telefonic
-daca parintele nu contribuie material la cresterea minorului(si aici, legea spune clar ca AMBII parinti au obligatia intretinerii minorului)
-hartuirea parintelui la care domiciliaza minorul si implicit, al minorului, amenintarea prin orice mijloace, folosirea "dreptului" pentru a-l sicana pe celalalt
-daca parintele nu onoreaza "dreptul" la vizita obtinut dupa N procese in instanta
-dezinteresul indelungat, dovedit prin acte si martori, fata de minor, etc.

Indicati-mi macar 1-2 motive temeinice!
Daca in programul de vizita a omorat copilul, atunci nu mai are bietul nevoie de autoritate de nici un fel.
Daca a traumatizat psihic copilul, nu se poate dovedi fiindca la IML, se cere trimtere de la Politie sau de la DGASPC sau Autoritatea Tutelara-ultimele doua n-au atributii in acest sens, iar Politia nu o poti chema sa vada cum plange copilul noaptea, dupa un cosmar ca iar a venit "parintele" vizitator cu executorul sa-l ia de acasa.
eclair a scris:

Asa cum este prezentata situatia, este evident ca i se va respinge apelul. Oricum in apel nu se pot aduce probe noi, se discuta tot pe fondul cauzei deci....mult succes


Va multumesc!:D

D-le av. Lascoschi, am o curiozitate, si indraznesc sa cer lamuriri : care sunt motivele pt care spuneti ca strict legal nu am sanse, si ca aceste cazuri sunt judecate fara de lege?
Oare, strict legal, in Art ce guverneaza normele exercitarii autoritatii parintesti, nu este si o virgula?
Si, vb dpdv strict uman, fara a face referire la absolut nici un Art sau Lege...daca un comportament de parinte, (mama sau tata, nu are importanta) ca cel descris mai sus este ok, si din acel comportament se reflecta dragostea, grija si interesul netarmuit pt propriul copil...atunci "i'll rest my case" si voi incerca sa vad unde am gresit si unde s-a gresit cand s-a hotarat autoritate parinteasca exclusiva in toate cele 3 litigii in care am fost citata ca parat.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Cazuri valide care înlătură prezumţia de autoritate părintească comună

Se acordă custodie unică atunci când un părinte este alcoolic, dependent de droguri sau suferă de o boală psihică gravă, spre exemplu, este posibil ca respectivul părinte să nu poată lua decizii referitoare la şcolarizarea minorului sau tratamentul medical pe care acesta ar trebui să îl urmeze (jurisprudenţa Curţii Supreme a Olandei 18 martie 2005, LJN AS 8525)

Curtea Supremă a Olandei a formulat un test pentru a determina când trebuie aprobată cererea de custodie unică formulată de unul dintre părinţi. Judecătorul procesului trebuie să fie convins căproblemele dintre părinţi sunt atât de serioase încât riscul ca minorul să sufere ca urmare a continuării custodiei comune, să fie atât de mare încât să nu poată fi acceptat. Ba mai mult, trebuie să nu existe nicio aşteptare ca problemele părinţilor să poată fi rezolvate în viitorul apropiat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator

Alte discuții în legătură

Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)
Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)