avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva

Buna ziua,
In urma celui de-al 3-lea proces deschis de fostul concubin pt exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la tata, s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mama. S-a depus recurs, acum...asteptam.
As vrea sa intreb daca :
- lipsa interesului fata de copil - aspect dovedit de martori, copil,acesta fiind audiat, declaratiile d.lor educatoare si a d.nei invatatoare din care rezulta ca nu-l cunosc pe tata, acesta nu a venit niciodata la gradinita sau la scoala, raportul psihologic care certifica faptul ca " tatal a admis ca intalnirile, vizitele sau comunicarea cu fiul sau au avut un caracter sporadic, legatura tata-fiu nu a fost una stransa, copilul fiind vizitat rar ", deci nu a fost o parte activa in viata copilului sau, precum si faptul ca "s-a evidentiat atasamentul securizant al copilului fata de mama si de tip anxios-evitant in raport cu tatal",
- neplata pensiei alimentare de mult timp (oct 2012)
- faptul ca din 2010 si pana in prezent tatal a luat copilul o singura data la domiciliul sau din alta localitate, lasand copilul in ingrijirea prietenei lui, el plecand in alt oras unde lucra (copilul fiind adus acasa de bunicii paterni, intr-un final, deoarece acesta plangea ca vrea acasa la mami. Vazand ca nu pot lua legatura tel nici cu tatal,nici cu copilul, am sunat la bunici, si acestia mi-au spus adevarul)
- faptul ca este o fire violenta,aspect dovedit printr-o simpla cautare in baza de date a Politiei, multe din faptele gasite acolo petrecandu-se pe fondul consumului de alcool

Toate aceste aspecte enumerate mai sus, plus doua declaratii ale copilului in urma audierii de catre Instanta, pot sustine decizia de autoritate parinteasca exclusiva, in recurs?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 21:30, 2 Noiembrie 2013
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Nu aveti motive reale in speta dvs. dar sunt instante care judeca in acest fel.

In cazul dvs. este aberanta hotararea instantei.


As dori sa va intreb: care ar fi motivele conf carora Hotararea data este aberanta?
Si inca o intrebare, sunt tare curioasa: care sunt motivele reale si temeinice ce conduc la solutionarea unei spete cu o Hotarare de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti?

In situatia mea, da, suntem in proces de emigrare, de fapt procesul de emigrare se va inchide curand multumita iubirii absolute a tatalui...
Si nu sunt asa sigura ca Instanta a decis autoritate exclusiva datorita emigrarii, deoarece cererea de suplinire a acordului cerut pe calea OP mi-a fost respinsa.


" Instantele de dreptul familiei nu observa nimic sau observa ceea ce vor."

In speta mea, consider ca Instanta a observat...evidentul.

" Daca vreti sa plecati din tara cu minorul imi pare corect sa se decida asa, dar este posibil ca tocmai acest lucru sa se considere ca nu este in regula. "

De ce este posibil ca tocmai acest lucru sa se considere ca nu este in regula?

" Dar daca ati ramane in Romania nu ar fi corect...si nici legal.."

Iarasi...de ce?

Si mai am o neclaritate: numai in cazurile in care se acorda exercitarea exclusiva a autoritatii parinteasti se poate parasi teritoriul Romaniei cu un copil minor?
Intreb deoarece aveam convingerea ca, indiferent de modul de exercitare a autoritatii parintesti, in cazul in care parintii nu se pot intelege, atunci va decide Instanta.



Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Din pacate, sau din fericire, aici se expun doar pareri personale. Important este ceea ce va decide instanta.
Faptul ca a decis deja in favoarea dumneavoastra este irefutabil.
S-a mai decis asa si in alte cazuri, [ link extern ]
[ link extern ]

Fiind reglementata de lege, este evident ca exista posibilitatea ca Instanta sa decida ca doar un parinte sa exercite singur autoritatea parinteasca, daca exista motivele intemeiate care să privească interesul superior al copilului.

Orice alte concluzii contrare sunt vadit nefondate.

Din tot ceea ce ati relatat se deduce clar ca cererea dvs este intemeiata si hotararea este temeinica. Evident sunte relatarile dvs, dar daca instanta a decis asa, inseamna ca relatarile dvs sunt cele adevarate.

Nu inteleg opinia dlui Lasconshi, dar dumnealui are de fiecare data o alta opinie decat majoritatea.
Asa e, Claudiu e irevocabil.

Cat despre hotarari, mie imi par nelegale, dar sunt doar eu si nu e relevanta opinia mea, ci a instantei.
Nu cred ca partile in dosare spun adevarul absolut sau minciuna absoluta, ci ca doar vad fete diferite ale aceleiasi monede.

De ce cred ca e ilegal sa decizi in multe cazuri ca cele aratate de Jocandi: pentru ca exista o diferenta intre programul de vizitare si exercitarea autoritatii parintesti. Pentru ca fetei cu paduchi (des intalniti prin Franta) o sa-i fie dor de mama ei, cu toata sperietura si boala si paduchii... iar asta nu stiu cum i-ar explica o instanta cand copilul te intreaba "dar de ce nu pot macar s-o sun pe mama? sau s-o chem la serbare? sau sa ma duc s-o vad cu tata de mana?"
In cazurile in care parintele pune in pericol integritatea corporala a copilului exista decaderea din drepturile parintesti si nu refuzul de a acorda dreptul de a exercita autoritatea parinteasca. E o diferenta legala, desi duce cam la acelasi rezultat.

In cazul in care se cere ordonanta pentru suplinirea acordului tatalui la emigrare, cred ca legal s-a respins, dar nu stiu daca motivele la care m-am gandit eu sunt aceleasi cu cele din hotararea mentionata de user. Eu cred ca nu sunt indeplinite conditiile de admisibilitate.
Jocandi Causa a scris:

Din pacate, sau din fericire, aici se expun doar pareri personale. Important este ceea ce va decide instanta.

S-a mai decis asa si in alte cazuri, [ link extern ]
[ link extern ]


Va multumesc pt spetele trimise, imi vor fi de ajutor!
As avea nevoie de o parere: daca depun la dosar 2-3 intampinari/clz scrise depuse de fostul partener, e adevarat ca in alte dosare ale acelorasi parti, unde afirmatiile si povestea se schimba, ar avea o relevanta acest aspect?
Opinia D-lui Lasconshi nu o inteleg nici eu, dar sper ca va reveni cu completari, deoarece in mod sigur are o motivatie care-i sustine opinia dansului, si mi-as dori s-o inteleg.


Alte discuții în legătură

Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)
Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)