Buna seara .Am o problema cu fostul loc de munca si nu stiu ce sa fac ,daca ma puteti ajuta cu un sfat as fi recunoscator . AM lucrat timp de 3 luni la o firma de constructii ,eram muncitor necalificat ....mi sa facut contract pe 3 luni ,dar din cauza patronului care nu platea angajatii la timp .m-am gandit sa imi dau demisia la zi,ceea ce am si facut ,dumnea-lui a acceptat cererea de demisie la zi ....dar nu mai doreste sa imi plateasca lichidarea si avansul ....tot ma amana in fiecare zi ca imi da maine si tot asa ,imi reproseaza ca nu incaseaza bani si ca nu are de unde sa imi dea ....sunt constient ca banii nu-i voi mai recupera .....dar ce pot face in privinta asta ,si unde as putea sa fac plangere .....Acest domn a inselat foarte multe persoane si nu a platit lichidarea .....greseala mea este ca nu am primit fluturas pe lunile de munca ,dar am copia dupa contract cu parafa dumnea-lui....Pot face ceva sa imi recuperez banii? Multumesc anticipat
Aveam de gand sa merg la sectia de politite din cartier deoarece si el face parte din acelasi cartier .....sa fac o plangere aici si dupa aceea sa ma duc la ITM ,acum nu stiu daca are vre-un efect
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Eu doresc acest lucru sa il dau in judecata :( dar eu nu primeam fluturas pe salariul primit ,si la mana am doar copia dupa contractul de munca ,cum ca am fost angajatul dansu-lui.Am vre-o sansa cu aceasta dovada? Nu vreau sa fac o prostie :( .....NU am stiut despre fluturas si nu am mai dat peste astfel de cazuri :(
Nu exista niciun act normativ care sa prevada asa ceva - obligatia angajatorului de a elibera fluturasi de salariu - . Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Este buna si copia c.i.m. C.i.m. face dovada existentei raportului de munca.
Salarii restante
RoxanaaS
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. O cunostinta este angajata la o firma de cca. 3 ani, iar de aproximativ un an i s-a dat salariul o data ... (vezi toată discuția)