avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii zone comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii zone comune

Din cite stiu, reparatiile pe zone comune se fac in functie de procentul inscris in contract. Exista o lege in acest sens care sa spuna explicit acest lucru si care sa se refere inclusiv la case cu mai multe apartamente si nu numai la blocuri?

Mentionez ca este vorba de o casa cu 3 apartamente iar proprietarii nu sint consitutiti in asociatie.

Multumesc,

Cristian
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
cristian_cojocaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:08, 15 Iunie 2013
Legea nr 230/2007 opereaza numai in cazul entitatilor juridice infiintate in imobile de locuit unde proprietarii au dat acordul pentru infiintarea de asociatie de proprietari
ynocentta a scris:

Legea nr 230/2007 opereaza numai in cazul entitatilor juridice infiintate in imobile de locuit unde proprietarii au dat acordul pentru infiintarea de asociatie de proprietari


Nu este adevarat. In Legea 230 din 2007 avem:



Art. 1. - Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Art. 2. - In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.



Deci, prevederile acestei legi se aplica si in cazul prezentat mai sus iar nu numai asociatiilor de proprietari.
Normal trebuie sa platiti reparatiile la partile comune in functie de cota-parte indiviza pe care o detine fiecare proprietar, pentru ca nici valoarea apartamentelor nu este egala, nu puteti sa impartiti la 3 unele reparatii cum ar fi reparatia acoperisului, fatada cladirii, etc.
Sa presupunem ca sunt 3 apartamente din care unu de 100 mp, unu de 80 mp si unu de 60 mp, atunci ori faceti cota-parte indiviza, ori toate cheltuielile le impartiti la 240 mp si inmultiti cu mp ai fiecarui apartament.

Vedeti Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 si sa va faceti asociatie de proprietari


Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters241232, utilizator
Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007 :

SECŢIUNEA a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominium aflate în proprietate comună.
...
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă....
...
Art. 46. - (1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent...
...
(3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.
"In functie de cota-parte indiviza (din contract ). Coproprietatea fortata este reglementata de art 646-658 cod civil."


V-am raspuns la aceasta intrebare. Fiind o casa cu 3 apartamente (fara asociatie de proprietari) sunt aplicabile disp.art.646-658 cod civil. In esenta , fiecare proprietar de apartament are obligatia de a contribui la cheltuielile de reparatii a partilor comune indivize, proportional cu cota sa parte din aceste parti comune indivize( ce rezulta din contractul de dobandire). Legea 230/2007 se aplica Asociatilor de Proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
David & Zanescu S.C.P.A., Avocat

Alte discuții în legătură

Salariu femeia serviciu 123321123 123321123 LA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI CHELTUIELILE CU RETRIBUTIA FEMEII DE SERVICIU SE FACE PROPORTIONAL CU COTA-PARTE INDIVIZA SAU CU NR DE PERSOANE? (vezi toată discuția)
Ce lege reglementeaza functionarea asociatiei de locatari? user43 user43 M-am mutat recent intr-un apartament situat intr-un bloc in care locatarii au ramas organizati in asociatie de locatari, cu alte cuvinte aici nu exista ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada imobil arasgata arasgata Este normal ca la reparatia fatadei imobilului sa se imparta plata intre apartamente dupa cota parte indiviza, chiar daca apartamentele cu aceeasi cota parte ... (vezi toată discuția)