avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru masina imprumutata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru masina imprumutata

Buna ziua.

Doresc sa va intreb si eu ce cale ar trebui sa urmez in acest caz:
In seara zilei de sambata, 7 martie, am primit (imprumut) de la administratorul (patronul) societatii la care lucrez autoturismul sau personal, marca Cielo, pentru a putea sa imi rezolv o problema personala. Mentionez ca pentru masina pe care o conduceam exista si un contract de comodat intre patron si societate (respectivul contract nu este insa realizat la un notar public). Am fost oprit de un agent de politie (nu de la politia rutiera, ci de la un post comunal de politie) in localitatea mea de domiciliu (patronul are domiciliul in Iasi, iar eu langa Iasi), respectivul agent fiind de la un post de politie diferit fata de localitatea in care am fost oprit. Bineinteles, am prezentat toate actele la control (mai exact certificatul de inmatriculare, asigurarea, bonul de rovigneta, permisul meu de conducere si cartea mea de identitate). Dupa ce am fost tinut pe loc aproximativ 30 de minute, respectivul agent mi-a cerut sa ma dau jos din masina si sa vin la el la masina. Acolo a inceput sa imi spuna ca trebuie sa imi opreasca certificatul de inmatriculare datorita faptului ca masina nu este pe numele meu. I-am explicat situatia (faptul ca am primit permisiunea sa imi rezolv o problema in ziua respectiva cu masina si ca este imprumutata) insa a tinut in permanenta sa imi tot spuna ca trebuia sa fac acte de schimbare de proprietar (cum sa fac acte de schimbare de proprietar daca asta nu se intampla?!). Mi-a intocmit un proces verbal de contraventie in care spune ca am condus auto .... pe raza localitatii .... fara a avea perfectate actele de schimbare a proprietarului, in care spunea ca se dispune actiunea retinerii certificatului de inmatriculare iar eu sunt sanctionat cu 4 puncte de amenda x 60 lei/punct (240 de lei). A mentionat insa la observatii si ceea ce i-am cerut (masina mi-a fost imprumutata de patron). Am refuzat semnatura pe procesul verbal (a mentionat acest lucru) dar am semnat mai jos de primire (mi-a explicat ca daca nu semnez, il voi primi prin posta).

Patronul rezolva astazi problema certificatului (adica il primeste inapoi). Ce sanse am eu sa castig contestatia?

Am pregatit un dosar cu declaratia patronului ca este proprietarul masinii, ca are contract de comodat pe firma si ca mi-a dat acceptul sa folosesc masina in ziua respectiva, o copie a contractului de comodat pe firma, declaratia mea pe propria raspundere a celor intamplate, copia si originalul procesului verbal si copia dovezii in baza careia mi s-a oprit certificatul de inmatriculare (de original avea nevoie patronul pentru a-si ridica certificatul).
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:54, 10 Martie 2009
Faceti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 de la data primirii la Judecatoria Iasi. Puteti depune actele despre care faceti vorbire odata cu cererea sau le puteti depune la primul termen.
Dar verificati in primul rand daca nu sunt elemente care duc la nulitatea procesului vetbal incheiat. In conformitate cu prevederile art 17 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:
Art. 17. - Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.
Va multumesc pentru raspuns. Chiar imi este util raspunsul.

Cu respect,
Andrei U.

Revin cu o intrebare:
Pe dovada pe care mi-a emis-o respectivul agent a trecut corect numele proprietarului (a patronului) in dreptul rubricii cu proprietarul autoturismului, insa la rubrica CNP a trecut codul meu numeric personal. De asemenea, nici dovada nici procesul verbal nu sunt stampilate (nu avea cum sa puna stampila politiei rutiere cata vreme era de la un post de politie comunal presupun). Sunt valabile? Daca agentul de politie a trecut pe procesul verbal ca eu circulam pe un drum (DJ) si de fapt eu eram pe un alt drum (DC) si am si martori pentru asta, am inteles ca el era in afara competentelor. Este adevarat?
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2009
AndreiU, utilizator
AndreiU a scris:

Va multumesc pentru raspuns. Chiar imi este util raspunsul.

Cu respect,
Andrei U.

Revin cu o intrebare:
Pe dovada pe care mi-a emis-o respectivul agent a trecut corect numele proprietarului (a patronului) in dreptul rubricii cu proprietarul autoturismului, insa la rubrica CNP a trecut codul meu numeric personal. De asemenea, nici dovada nici procesul verbal nu sunt stampilate (nu avea cum sa puna stampila politiei rutiere cata vreme era de la un post de politie comunal presupun). Sunt valabile? Daca agentul de politie a trecut pe procesul verbal ca eu circulam pe un drum (DJ) si de fapt eu eram pe un alt drum (DC) si am si martori pentru asta, am inteles ca el era in afara competentelor. Este adevarat?

Lipsa stampilei orgnului emitent este un motiv de nulitate ca si trecerea gresita a CNP_ului in dreptul altei persoane.,nerindividualirarea locului unde a fost comisa contraventia deasemena.Daca puteti dovedi imprejurarile aratate de dvs si cu martori,pe fond, in cazul neadmiterii exceptiei de nulitate sau a unirii acesteia cu fondul sunt motive temeinice pentru admiterea excceptiei de nulitate absoluta dar si pentru admiterea contestatiei(celelalte motive dovedite,fiind de asemenea temeninice pentru a contesta procesul verbal).Orice politist/jandarm are competenta pe tot teritoriul tarii,deci faptele constatate si actele intocmite de acesta sunt legale,cu conditia sa fie facute cu respectarea prevederilor legale,ceea ce la dvs nu este cazul
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2009
Radu Gabrian, Mediator
Am putea sti si care Art. al legii(carui legi?) a fost indicat ca "incalcare" la rubrica respectiva din p.v. ?
Chestia cu schimbare nume proprietar este o gogorita pe care nici nu o poate proba ,dar sa o mai si impuna.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2009
nucu$, utilizator
Refuzul de a se inscrie in procesul verbal dresat,opinia contravenientului,astfel cum este inserat in rubrica din formular,in masura in care aceasta este dovedita si lipsa stampilei constitie motive de nulitate absoluta.Consider ca inserarea incorecta a directiei de mers(a locului contraventiei)-daca directia corecta este probata,inserarea unui alt CNP,in masura in care sunt sesizate organele abilitate constituie infractiunile de fals si uz de fals-in masura in care sunt dovedite.Totodata aceste situatii sunt si motive de admisibilitate a contestatiei,acestea reprezentand serioase vicii care pot atrage si nulitatea absoluta a procesului verbal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unui proces verbal de contraventie anca_01980 anca_01980 Buna ziua, As dori, daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi in vedrea contestarii unui proces verbal de contraventie intocmit de Politia Rutiera, intrucat nu ... (vezi toată discuția)
Pot invoca aceste aspecte pentru o plangere contraventionala ? gorki_2012 gorki_2012 Buna ziua ! Am fost opritde un agent de politie si amendat pentru depasire de viteza (98Km/h fata de 70 !) pe soseaua de centura mun. Buzau. Agentul care m- ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie intocmit gresit padre padre Buna ziua.in data de 5,06,2012 am primit amenta si suspendat permisul de cond pe 30zile pentru ca as fi trecut pe culoarea rosie a semaforului.in pv agentul ... (vezi toată discuția)