avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... NUP pentru refuz de probe biologice, recuperare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

NUP pentru refuz de probe biologice, recuperare permis

Buna ziua.
Am fost cercetat pt. "refuz de probe bilogice"(eu ma aflam la volan,cu motorul oprit,sub influenta bauturilor alcoolice,fara sa conduc). Dupa un scandal de proportii,un dosar penal, permis suspendat si 8 luni de asteptare, ieri primesc de la Parchet ca fapta nu a prezentat un pericol social(intrucat masina era oprita),ca nu mai sunt urmarit penal si 1000 lei amenda administrativa si 200 lei cheltuieli.
Maine ma duc sa le platesc intrucat vreau permisul inapoi cat mai repede si nu mai am chef sa mai fac plangere la prim procuror...
Intrebarea mea este: cum imi recuperez permisul ?
Stiu ca dupa ce platesc amenzile trebuie sa merg la Parchet si sa depun chitantele, dar dupa...ce se va intampla?
Mai trebuie sa dau examen la Politie intrucat mi s-a retinut permisul pt. alcool, sau pur si simplu cu copia dupa Hotararea Parchetului merg la Politie si imi da permisul inapoi?
Va multumesc anticipat celor ce raspund.
Cu stima si respect.
Cel mai recent răspuns: ContSters179979 , utilizator 21:27, 19 Iunie 2013
Cu ordonanata procurorului si cu dovada fara drept de circulatie mergeti si va ridicati permisul.
Dle Patrascu, fapta a fost urmarita ca infractiune, in acest caz nu se aplica art. 103?

Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile public
e, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(1^1) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit.c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.

la pct. c) inteleg ca se suspenda 90 de zile in cazul a 2 situatii:
1. fapta urmarita ca infractiune
2. accident cu deces/vatamare iar instanta/procurorul dispun NUP/SUP/IUP daca regula de circulatie incalcata prevede suspendarea permisului

din relatarea userului se intelege ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice si a refuzat recoltarea probelor biologice, fapte care sunt considerate infractiuni.
se incadreaza sau nu la art. 103/1/c?
Dle Cyan, de obicei, cand solutionarea dosarul penal dureaza mai mult decat perioada de suspendarea pe care ar trebui sa o primeasca(conf.art.103), in functie si de abaterile persoanei respective, cei de la politie nu mai aplica alta sanctiunea, aceasta considerandu-se efectuata in intervalul in care a fost cercetata infractiunea.
multumesc ptr lamuriri. totusi, inteleg ca aceasta nu este o cutuma sau o obligatie din partea politiei.
adica, in cazul de fata, chiar daca procurorul a dat o amenda administrativa exista si posibilitatea ca politia sa aplice suspendarea de 90 de zile.
In cazul de fata s-au intamplat urmatoarele lucruri:
1)cu ordonanta de la parchet am mers la Politie si acolo am facut copie dupa aceasta, copie dupa cartea de identitate si am completat o cerere de "restituire permis auto" cumparata de la un xerox .
2)dupa depunerea acestor documente, pe dovada fara drept de circulatie pe care am primit-o cand am predat permisul, politistul a scris:"fara drept de circulatie 120 de zile de la data comiterii faptei(intrucat aveam o luna complementara dupa ce acumulasem 15 puncte) si mi-a zis sa vin a doua zi dupa permisul auto.
3)am intrebat politistul daca pot conduce pana a doua zi si mi-a spus ca nu.
4) a doua zi am fost si mi-am ridicat permisul si totul este ok.

Va multumesc celor care au raspuns si din proprie experienta va spun:"NU BETI LA VOLAN INDIFERENT DACA SUNTETI IN TRAFIC SAU STATIONATI"
Este cea mai mare prostie pe care am facut-o si pe care o regret de 8 luni de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pentru 7 luni??? ciresel ciresel Buna ziua! Am avut un accident in primavara,accidentand un pieton ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.In urma probelor de sange mi a iesit ... (vezi toată discuția)
Conducere cu permis retinut lucian365 lucian365 [quot]buna ziua, o sa incerc sa fiu rapid in a va face cunoscuta problema...... 08.04.2012 am avut un accident victime dar care nuau depus ... (vezi toată discuția)
Buna seara..alcool 0.6 gio85 gio85 In urma cu o luna am fost prins baut la volan.cum am iesit din restaurant dupa 20 de metri mau oprit #-o rezultatul 0.81.permisul luat.probe biologice ... (vezi toată discuția)