care este durata maxima a timpului de lucru zilnic?
in c.i.m. este prevazut 8 ore/zi, 40 ore/sapt. dar efectiv programul se desfasoara de la 8.00 la 21.00 (13 ore) cu o zi libera in ziua urmatoare si cu lucru in ziua de sambata de la 8.00 la 14.00 prin rotatie. in total daca le aduni se acumuleaza nr de ore lunar dar nu stiu daca este legal acest timp de lucru zilnic de 13 ore.
in c.i.m. este prevazut la cap. "durata muncii" ca programul de lucru se poate modifica in conditiile ROI/ccm aflat in vigoare la data semnarii cim dar nu exista niciun act aditional la cim prin care sa se specifice ca durata timpului zilnic de lucru este de 13 ore si nici nu a fost pus la dispozitia angajatului ROI-ul.
in afara de aceasta problema, angajatorul plateste o suma de bani pe card si una "in mana", in c.i.m este prevazut salariul minim pe economie dar salariul net ridicat este cu 50 lei mai mult. banuiesc ca este trecut astfel ptr a evita plata contributiilor catre stat astfel de "intelegeri"existand in multe societati private mergandu-se pe principiul ca nu se gasesc locuri de munca si se accepta un compromis. am auzit de firme care si-au obligat angajatii sa isi faca PFA-uri si sunt platiti pe pfa. se "spune" totul este legal:pleasantry:. in cazul in care angajatorul obliga angajatul sa demisioneze de bunavoie sau la intelegerea partilor facand presiuni asupra acestuia, angajatul poate reclama la ITM marlaniile angajatorului si sa isi solicite drepturile in instanta si eventuale daune morale din partea angajatorului? o eventuala astfel de actiune in instanta ptr daune morale este scutita de taxa de timbru sau este sortita esecului?
Sesizati ITM-ul local asupra aspectelor pe care le-ati expus pe forum.
Este dreptul angajatorului sa stabileasca programul de lucru al angajatilor, insa daca se desfasoara in ture va trebui prevazut in CIM, CCM sau in RI.
Conf art 116 alin 1 CM modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
In ceea ce priveste "lucrul zilnic de 13 ore", dvs nu aveti un astfel de program, intrcat lucrati o zi, iar apoi aveti o zi libera, deci nu lucrati in fiecare zi.
Intrucat nu exista o concordanta in interpretarea legii in cazul ITM-urilor, sesizati ITM-ul local iar apoi informati-ne.
Faceti sesizare si la ANAF (finante) si SIF (investig fraudelor-politie) in cazul salariilor platite in mana.
Este legal acel timp de munca inegal numai daca este prevazut in c.i.m. incheiat cu acel angajator.
Plata la negru a salariului , degeaba o sesizati la ITM, intrucat nu vad cum poate depista ITM-ul asa ceva. Acest lucru este de competenta Politiei sau ANAF-ului.
Daunele morale solicitate in cadrul unui litigiu de munca sunt scutite de plata taxelor judiciare.
in c.i.m. este trecuta durata timpului de lucru asa cum am mentionat mai sus, 8ore/zi, dar exista si acea precizare ca programul de lucru se poate modifica in conditiile ROI/ccm aflat in vigoare la data semnarii cim. cum nu stiu ce prevede ROI/ccm ptr ca nu a fost la dispozitie la angajare.
ma gandesc doar la faptul daca acest durata acestui timp de lucru de 13 ore este legal chiar daca a doua zi este libera.
13 ore sunt totusi multe ore, am auzit de 12 cu 24, turnus sau cam asa ceva dar de 13 ore nu am auzit, plus ca nu exista pauza de masa 1 ora care sa justifice un astfel de program.
pe card se pune netul de la salariul prevazut in c.i.m. iar "in mana" se da diferenta ptr care se semneaza pe un document care nu are caracteristicile unui stat de plata.
pentru 2 1/2 luni lucrate angajatorul este obligat sa plateasca concediul de odihna corespunzator perioadei lucrate in cazul demisiei angajatului? in cim sunt prevazute 21 zile anual.
in cazul unei reclamatii la anaf cu privire la "modalitatea de plata" nu pot exista repercusiuni din partea anafului asupra persoanei care a facut compromisul de a primi salariul in modul prezentat? vreo amenda sau asa ceva ptr ca nu ai declarat venitul.
Dvs nu aveti durata zilnica a timpului de munca de 13 ore.
Conf art 115 CM
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
CO se acorda in natura. In cazul incetarii CIM, anagajatorul va compensa in bani CO neefectuat.
daca programul de lucru incepe la ora 8.00 si se termina la ora 21.00 cate ore de lucru sunt??:confused:
nu exista specificat ca exista pauza de masa de 1 ora.