care este durata maxima a timpului de lucru zilnic?
in c.i.m. este prevazut 8 ore/zi, 40 ore/sapt. dar efectiv programul se desfasoara de la 8.00 la 21.00 (13 ore) cu o zi libera in ziua urmatoare si cu lucru in ziua de sambata de la 8.00 la 14.00 prin rotatie. in total daca le aduni se acumuleaza nr de ore lunar dar nu stiu daca este legal acest timp de lucru zilnic de 13 ore.
in c.i.m. este prevazut la cap. "durata muncii" ca programul de lucru se poate modifica in conditiile ROI/ccm aflat in vigoare la data semnarii cim dar nu exista niciun act aditional la cim prin care sa se specifice ca durata timpului zilnic de lucru este de 13 ore si nici nu a fost pus la dispozitia angajatului ROI-ul.
in afara de aceasta problema, angajatorul plateste o suma de bani pe card si una "in mana", in c.i.m este prevazut salariul minim pe economie dar salariul net ridicat este cu 50 lei mai mult. banuiesc ca este trecut astfel ptr a evita plata contributiilor catre stat astfel de "intelegeri"existand in multe societati private mergandu-se pe principiul ca nu se gasesc locuri de munca si se accepta un compromis. am auzit de firme care si-au obligat angajatii sa isi faca PFA-uri si sunt platiti pe pfa. se "spune" totul este legal:pleasantry:. in cazul in care angajatorul obliga angajatul sa demisioneze de bunavoie sau la intelegerea partilor facand presiuni asupra acestuia, angajatul poate reclama la ITM marlaniile angajatorului si sa isi solicite drepturile in instanta si eventuale daune morale din partea angajatorului? o eventuala astfel de actiune in instanta ptr daune morale este scutita de taxa de timbru sau este sortita esecului?
Nu veniti zilnic la munca, ci tot a doua zi. Sunt sectoare de activitate unde se lucreaza zilnic, maxim 12 ore, urmand ca orele suplimentare sa fie compensate cu timp liber platit ulterior.
Revin cu cateva intrebari deoarece au aparut unele modificari in "conceptia" angajatorului privind durata timpului de lucru.
Cu toate ca nu a intrat in legalitate cu programul de munca inegal, respectiv intocmirea unui act aditional la c.i.m. conform art. 116 pct. (2) din codul munciin
Art. 116. - (2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de muncaƒ.
In varianta actuala, "o zi de lucru cu 13 ore, ziua urmatoare libera", de la 1 ianuarie 2014 a modificat programul in felul urmator, "2 zile la rand cu 13 ore, urmatoarele 2 zile libere, o zi cu 13 ore, sambata 6 ore, saptamana urmatoare incepe cu 2 zile libere" , bineinteles tot fara act aditional in care sa se mentioneze modificarea timpului de lucru.
Art. 115. - prevede:
(2) Durata zilnicaƒ a timpului de muncaƒ de 12 ore va fi urmataƒ de o perioadaƒ de repaus de 24 de ore.
Firma are mai multe sedii secundare si nu are un domeniu de activitate care sa justifice un astfel de program inegal, fiind mai degraba justificat de folosirea unui numar cat mai redus de angajate si cu salariul minim pe economie.
Intrebarea 1
Trecand peste cuantumul salariului si a modalitatii de plata intrebarea priveste legalitatea acestui program de lucru pe care l-a impus impus angajatorul de la inceputul anului, programul deja impus fara act aditional la c.i.m. intocmit si care nu cred ca se va intocmi
Angajatorul a justificat verbal modificarea ca "asa i-a spus lui cineva (banuiesc ca avocatul firmei) ca trebuie sa existe 2 zile consecutive libere pe saptamana", pana acum fiind doar o zi libera dupa o zi de lucru.
Art. 116. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
Inca nu s-a reusit intrarea in posesia regulamentului intern, acesta nu este afisat la sediile secundare si nu l-a vazut nimeni la sau de la angajare.
In regulamentul intern ar trebui sa fie prevazuta durata timpului de lucru si durata pauzei de masa, ma gandesc ca ora suplimentara fata de cele 12 o reprezinta pauza de masa.
Intrebarea 2
Se poate solicita angajatorului ca in baza art. 118 pct. (1) sa lase programul de lucru asa cum a fost pana la sfarsitul anului 2013?
Art. 118. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncaƒ, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauzaƒ.
Sunt 2 colege care lucreaza la un sediu secundar si ambele sunt de acord sa se pastreze programul vechi chiar daca nici acela nu reprezinta o solutie convenabila, programul nou fiind epuizant (plecat de acasa la ora 7.00 si intors dupa ora 22.00).
Daca angajatorul nu este de acord cu solicitarea de revenire la programul vechi, ce temei legal se mai poate invoca? Asta este deja intrebarea 3!
1. Programul de lucru inegal este legal, insa el poate functiona doar daca, in cazul dvs, este prev in RI si adus la cunostinta angajatilor prin afisare. In caz contrar angajatii se pot adresa conducerii societatii in vederea repectarii legislatiei, dar pot sesiza si ITM-ul.
2. programul de lucru individualizat se refera la cu totul alte aspecte si nu stiu daca este aplicabil in cazul dvs. Ex: este folosit in cazul celor care fac "munca de teren".
3. Sesizati ITM-ul.
1. Nu este obligatoriu ca programul de lucru inegal sa fie specificat in c.i.m. (art. 116, pct. (2)? Adica angajatorul nu este obligat sa intocmeasca act aditional la c.i.m. in acest sens, doar sa il prevada in regulam. intern?
2. Inteleg ca solicitarea ambelor angajate facuta in baza art. 118 (1) de a ramane la programul anterior este sortita esecului? Chiar si in conditiile in care solicitarea se bazeaza pe faptul ca programul anterior a fost impus tot de catre angajator si se respecta prevederile art. 118 (4)?
3. Nu cred ca este sortita succesului sesizarea ITM-ului privind refuzul angajatorului de a aproba programul de lucru solicitat de angajati chiar daca durata timpului de lucru este respectata.
Atat timp cat este prevazut faptul ca angajatorul "poate" stabili programe individualizate, ITM-ul nu va constata altceva decat ca angajatorul nu este obligat sa aprobe solicitarea angajatilor.
Din pacate restul de angajate au o atitudine umila fata de angajator si nu indraznesc sa isi ceara sau sustina drepturile.
Asa cum am spus si anterior, programul de lucru este justificat de numarul redus de angajati dar atat timp cat nu exista o prevedere legala care sa impuna un numar minim de angajati pentru desfasurarea unui domeniu de activitate, nu cred ca vor avea vreo sansa sa schimbe ceva. Cum s-ar spune, trebuie respectate "employer's rules"!
In concluzie, nu prea exista sanse sa ramana la programul de lucru anterior.
1. Programul inegal de lucru trebuie sa fie prevazut in CIM (se va intocmi un act adit), insa modul concret de stabilire a acestuia pe zile si ca nr de ore/zi se va stabili prin RI. Este atributia angajatorului.
2. Dupa cum v-am mentionat si anterior, programul individualizat se refera la cu totul alte situatii.
3. Nu ne referim la programe individualizate ci la cele inegale. se va sesiza ITM cu privire la incalcarea prev legale privind modificarea CIM (nu s-a intocmit act adit), neafisarea RI si neaducerea acestuia la cunostinta angajatilor, si neafisarea programului de lucru.
Separat se poate deschide o actiune in instanta in cazul in care modif programului de lucru fara respect prev legale a adus vreun prejudiciu angajatilor. Sau se poate apela la mediere.