Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu o opinie asupra situatiei urmatoare:
- am primit o notificare / chemare la conciliere care respecta termenul prohibitive de 15 zile
- al doilea paragraf al documentului contine insa solicitarea ca in termen de 5 zile de la data primirii notificarii sa efectuez plata intr-un cont indicat.
Mie se pare ca documentul contine un mare non-sens. Cum as putea raspunde? In baza carui temei, prevedere?
Eu ma voi prezenta la conciliere, dar vreau sa imi prezinte o serie de documente suplimentare ca justificative pentru suma solicitata. Cum reglez insa somatia de plata? Ultimul paragraf ma informeaza clar ca daca nu voi onora datoria (repet, inca nu stiu despre ce e vorba) in termenul solicitat ma vor actiona in instanta.
Ma poate ajuta cineva?
Formularea este urmatoarea: "Subscrisa ......, in vederea introducerii cererii de chemare in judecata in conformitate cu art. 193 Cod de Procedura Civila, formulam prezenta NOTIFICARE prin care va invitam ca in termen de 15 zile de la data primirii prezentei sa va prezentati la sediul nostrum din ... in vederea solutionarii litigiului prin conciliere directa".
Apoi urmeaza paragraful prin care se solicita plata in termen de 5 zile.
Nu stiu despre ce litigiu ar putea fi vorba (nu am nicio relatie contractual cu numita societate).
In NCPC nu se mai face referire la obligativitatea concilierii, art. 193 vorbeste doar la o procedura prealabila, fara a o preciza.
In conditiile Noului Cod de Procedura Civila se considera ca procedura prealabila este informarea privind medierea.
Ca atare, ma surprinde invitatia la conciliere, mai ales in combinatie cu o somatie de plata.
Banuiesc ca este vorba despre procedura ordonantei de plata, caz in care nici macar informarea nu mai este obligatorie...
Iar somatia de plata se comunica debitorului prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, si pune in vedere acestuia (debitorului) sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia, nicidecum de 5.
Acum vad ca nu aveti relatie contractuala cu cei care v-au transmis invitatia, ceea ce inseamna ca nu este vorba nici de ordonanta de plata. Depaseste competenta mea, poate exista alte pareri care sa va lamureasca.
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru disponibilitatea de a ma ajuta.
Fiind vorba de o societate de asigurari ma gandesc ca e vorba de o actiune in regres (e atasata o fisa de dauna in beneficiul unui vecin). Ma gandeam sa le transmit o solicitare scrisa pentru a le solicita justificarea sumelor solicitate (insemnand deviz, expertiza tehnica pentru stabilirea culpei mele, constatare prejudiciu etc.). Problema este ca eu nu am avut niciun fel de conflict sau litigiu cu nimeni, niciun vecin nu mi-a batut in usa ca l-am inundat sau mai stiu eu ce. Mai mult, nu se precizeaza nicaieri data la care sa ma prezint pentru conciliere. Cineva mi-a sugerat ca ar fi o actiune la deruta, ca sa efectuez plata. Scopul meu este sa obtin detalii despre natura sumei si in ce masura imi poate fi imputata desi, repet, nu exista niciun alt demers impotriva mea, formal sau informal.
Sa transmit documentul cu pricina sau sa pasez totul unui jurist? Nu va ascund ca ma ingrijoreaza continutul de tip copy/paste al documentului (asa cum mi-ati confirmat si dumneavoastra).
Asigurare locuinta
Axel79
In luna August 2010 am fost inundat de catre un vecin, i-am spus ca nu am pretentii de la el intrucat am asigurare. Am fost despagubit corespunzator de catre ... (vezi toată discuția)