avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Chemare la conciliere si somatie de plata in acelasi ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Chemare la conciliere si somatie de plata in acelasi document

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu o opinie asupra situatiei urmatoare:
- am primit o notificare / chemare la conciliere care respecta termenul prohibitive de 15 zile
- al doilea paragraf al documentului contine insa solicitarea ca in termen de 5 zile de la data primirii notificarii sa efectuez plata intr-un cont indicat.
Mie se pare ca documentul contine un mare non-sens. Cum as putea raspunde? In baza carui temei, prevedere?
Eu ma voi prezenta la conciliere, dar vreau sa imi prezinte o serie de documente suplimentare ca justificative pentru suma solicitata. Cum reglez insa somatia de plata? Ultimul paragraf ma informeaza clar ca daca nu voi onora datoria (repet, inca nu stiu despre ce e vorba) in termenul solicitat ma vor actiona in instanta.
Ma poate ajuta cineva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta_Turcanu , utilizator 22:51, 15 Iunie 2013
Acum inteleg, asiguratorii au in procedurile proprii obligatorii aceasta conciliere.

Parerea mea este ca, in contextul specific al situatiei descrise se dvs., concilierea directa nu va rezolva mare lucru. Firma de asigurari pleaca de pe o pozitie si este destul de inflexibila si indisponibila vis-a-vis de abaterile de la acea pozitie. Vor bifa doar la categoria "buna purtare" intalnirea cu dvs.

Daca introduc actiune in regres, in calitate de asigurator subrogat in drepturile asiguratului (vecinul), vor fi tinuti sa faca dovada culpei dvs. in privinta faptului generator de daune, conform regulilor dreptului comun.

Dovada culpei celui care a produs paguba se face, de regula, cu procesul-verbal sau alte acte emise de politie, parchete, pompieri, unitati de paza sau alte institutii care constata accidentele sau alte evenimente ce privesc bunurile si persoanele asigurate.

Tertul impotriva caruia asiguratorul se indreapta prin subrogare, in locul asiguratului, nefiind tinut sa plateasca o despagubire mai mare decat valoarea reala a bunului, are dreptul sa dovedeasca valoarea lui reala, spre a plati numai suma corespunzătoare.Tertul raspunzator de producererea pagubei, nefiind parte in raportul de asigurare, nu poate contesta conditiile asigurarii. El poate contesta insă existenta prejudiciului, a culpei sau a raspunderii sale precum si cuantumul pagubelor cauzate asiguratului.

Vecinul nu v-a anuntat pentru ca existe anumite clauze in contractele de asigurari care pot duce la neplata despagubirii de catre firma de asigurari daca asiguratul incearca sa "se inteleaga" cu cel care a cauzat paguba.

Va multumesc inca o data pentru raspuns. Voi solicita asadar documentele prin care dansii au stabilit valoarea prejudiciului si culpa mea in generarea acestuia. Trebuie observant faptul ca desi au o data precisa pentru producerea evenimentului (si a fost de magnitudine avand in vedere suma solicitata), nici pagubitul si nici altcineva din administratie nu au mentionat "dezastrul" pana acum. Nu ma refer la o informare pe cale oficiala, ci la acele clasice batai in usa si certuri care apar in urma convietuirii intr-un bloc de apartamente. Deasemenea, vorbim de un eveniment petrecut (pare-se) acum 18 luni. Mi se pare totusi un demers suspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta Axel79 Axel79 In luna August 2010 am fost inundat de catre un vecin, i-am spus ca nu am pretentii de la el intrucat am asigurare. Am fost despagubit corespunzator de catre ... (vezi toată discuția)
Actiune in regres asigurare locuinta Nicoleta_Turcanu Nicoleta_Turcanu Buna ziua, Am primit astazi din partea unei societati de aisgurare o notificare prin care in termen de 15 zile sunt invitata la concilierea unui litigiu. ... (vezi toată discuția)
Asigurare inundatie vecini aba1011 aba1011 Buna ziua.daca i-am facut unui vecin inundatie la baie si el este asigurat pentru astfel de lucruri si solicita de la firma de asigurari despagubiri,ma ... (vezi toată discuția)