avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz & problema ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz & problema ITM

Buna ziua.
In urma unei sesizari catre ITM in legatura cu intarzierea/neplata salariului a angajatorului am primit un raspuns vag care include cateva articole din codul muncii si urmatoarea chestie: in luna ianuarie angajatorul a informat itm ca este in lipsa de lichiditati si ca timp de 6 luni plata salariului se va reesalona intr-un termen de maxim 60 de zile,informarea asta este semnata de catre reprezentatii angajatilor (angajati care nu au fost informati despre asa ceva,a fost aflat acest lucru prin aceasta sesizare catre ITM).
Acum intrebarile sunt urmatoarele:
Cum se poate asa ceva?In codul munci scrie clar ca plata salariului trebuie facuta cel putin o data pe luna (lucru care angajatorul nu l-a facut,a platit un salariu la doua luni)
Angajatul isi poate da demisia fara preaviz cu motivul nerespectarii contractului de munca?Inca de la angajare,angajatorul nu a platit salariile la timp,tot timpul au fost platite cu cel putin o saptamana intarziere.

O alta problema ar fi urmatoarea: ITM a trimis acelasi raspuns (cu tot cu datele personale a celui care a facut plangearea) catre ANGAJATOR.Din cate stiu datele personale nu ar fi trebuit furnizate angajatorului.Se poate face o plangere undeva in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 16 Iunie 2013
Sesizati Inspectia Muncii. E forul tutelar al ITM-urilor.
Angajatorul este acoperit cu reesalonarea salariului pe o perioada de 60 de zile timp de 6 luni?Adica prin acest fapt el poate plati salariul o data la doua luni?Nu mai este valabil articolul art 166 (1) (plata salariilor se face in bani cel putin o data pe luna).

Angajatul isi poate da demisia fara preaviz in acest caz?

Deci ITM-ul nu au actionat corect nu?Daca depun o reclamatie la cei de la inspectia muncii ce se poate rezolva?Faptul este consumat deja deci angajatul va fi nevoit sa-si dea demisia ...

Ar mai fi cateva abuzuri facute de catre angajator dar care nu pot fi dovedite.Angajatorul mai trimite angajatii sa lucreze si prin alte locuri la munci grele care nu tin de calificarea lor (munci de santier practic),angajatorul nu ofera echipament de protectie (chiar daca angajatii sunt obligati sa semneze pentru primirea lui).Daca mai formulez o plangere catre itm/im si cu aceste aspecte care nu pot fi dovedite se poate rezolva ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
anybodi, utilizator
Neplata salariului poate constitui motiv de a demisiona fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.

Nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.
@freelis Angajatorul a trimis o instintare catre ITM in legatura cu lipsa de lichiditati si ca va plati salariile in decurs de 60 de zile pe o perioada de 6 luni,deci legal ar putea fi acoperit.Angajatul poate demisiona fara preaviz chiar daca ITM-ul a fost instintat si este de acord cu treaba asta?(in acte cred ca si el a fost instintat pentru ca aceasta cerere a fost semnata de catre reprezentatii angajatilor din cate spune in raspunsul sesizarii catre ITM).Totusi acest lucru se bate cap in cap cu articolul 166(1) in care scrie ca plata salariilor se face cel putin o data pe luna.
Sau ar mai fi o chestie,angajatorul intarzia mereu salariile (nefondat as zice eu),chiar si dinainte sa trimita acea cerere.Cu acest lucru se poate demisiona fara preaviz?Adica in caz ca angajatorul obliga angajatul la preaviz pentru ca in momentul de fata ei ar fi acoperiti, cu motivul intarzierii salariilor pe lunile dinainte cereri se poate demisiona fara a executa preavizul?

Iar in legatura cu trimiterea raspunsului sesizari (cu tot cu datele personale are reclmantului) de catre ITM si catre angajator ce se poate face?Sa zicem ca depun o alta sesizare direct catre Inspecia muncii dar ce rezolva acestia?
@ anybodi

Nu are nicio legatura cu ce a trimis angajatorul la ITM cu posibilitatea de a va da demisia fara preaviz.
Prin urmare, se poate demisiona fara preaviz si in acest caz.

Sesizati si Corpul de Control al Ministerului Muncii .Nu cred ca vor rezolva mare lucru , poate doar o sanctionare a celor care au dat aceste date angajatorului.
Ultima modificare: Duminică, 16 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Neplatit de doua luni: salariu, asigurare etc. Ioana1313 Ioana1313 Buna ziua, angajatorul (SC xxx SRL) nu a platit de doua luni (de la angajare) nici salariul, nici contributiile la stat (asigurare medicala, de pensie, somaj ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz.cum se face lichidarea la zi? bc08fal bc08fal Sunt angajat la o firma de paza si protectie ca sofer.vreau sa-mi dau demisia.aceasta o sa includa si zilele de preaviz,dar cum fac sa obtin lichidarea la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ChivuLiviu ChivuLiviu Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu ... (vezi toată discuția)