avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Schimbarea locului de munca din motive medicale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Schimbarea locului de munca din motive medicale

Buna ziua
As dori si eu o lamurire , sint asistenta medicala pe o sectie de terapie intensiva am facut o dubla hernie de disc si medicul de medicina muncii imi recomanda schimbarea locului de munca . Mi-a facut scrisoare medicala in acest sens in care imi recomanda un loc de munca cu efort fizic in limita fiziologica si fara ture de noapte .Intrebarea mea este daca in cererea pe care o depun pot sa aleg (am dreptul sa decid )eu un alt post vacant sau ramine la aprecierea comitetului director si al celor de la RUNOS pe ce post sa ma incadreze . As dori sa stiu ce zice legislatia in acest sens si daca se poate sa imi precizati exact legea si articolul . Va rog sa-mi precizati daca hernia de disc este considerata boala profesionala in cazul meu . Multumesc frumos.
In cazul dumneavoastra hernia de disc poate fi considerata boala profesionala dar acest lucru poate fi declarat doar de catre o comisie de specialitate.
HG 1425/2006 spune:
Art. 149 Bolile profesionale, precum şi suspiciunile de boli profesionale se vor semnala obligatoriu de către toţi medicii care depistează astfel de îmbolnăviri, indiferent de specialitate şi locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.
Art. 150
(1)Medicul care suspectează o boală profesională completează fişa de semnalare BP1, prevăzută în anexa nr. 19, şi trimite bolnavul cu această fişă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională.
(2)Medicul specialist de medicina muncii examinează bolnavul, stabileşte diagnosticul de profesionalitate şi completează fişa de semnalare BP1 pe care o trimite oficial la autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de maximum 7 zile de la precizarea diagnosticului de profesionalitate.

SECŢIUNEA 7: Cercetarea bolii profesionale
Art. 151
După primirea fişei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul autorităţii de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti cercetează în termen de 7 zile, având în vedere ruta profesională, cauzele îmbolnăvirii profesionale.
Art. 152
Cercetarea se face în prezenţa angajatorului sau a reprezentantului acestuia ori, după caz, a persoanelor fizice autorizate în cazul profesiilor liberale, conform art. 34 alin. (2) din lege.
Art. 153
Cercetarea are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al îmbolnăvirii respective şi se finalizează cu redactarea şi semnarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională, prevăzut în anexa nr. 20.
Art. 154
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională este semnat de toţi cei care au luat parte la cercetare, conform competenţelor, menţionându-se în mod special cauzele îmbolnăvirii, responsabilitatea angajatorilor şi măsurile tehnice şi organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.
Art. 155
(1)În situaţia în care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, după caz, persoana fizică autorizată în cazul profesiilor liberale sau inspectorul de muncă ori lucrătorul sau asigurătorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare ori cu măsura tehnică sau organizatorică formulată, se pot adresa, în scris, în termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională, Comisiei de experţi de medicina muncii acreditaţi de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi de Ministerul Sănătăţii Publice.
(2)Componenţa şi atribuţiile Comisiei de experţi vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului sănătăţii publice.

Mai departe trebuie sa luati legatura cu medicul care va recomandat schimbarea locului de munca pentru a demara formalitatile in cazul in care considera ca este o boala profesionala.

O seara frumoasa,
bestlegis a scris:

Legislatia in baza careia se efectueaza serviciile medicale de medicina muncii:

Normele Generale de Protectie a Muncii, aprobate prin Ordinul comun al ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si al ministerului Sanatatii si Familiei nr.508/933/2002, publicat in M.O. nr.880/2002.

Legea nr.90/1996, Legea protectiei muncii, republicata in MO nr. 47/2001



Din legislataia enumerata anterior cel putin NGPM si L 90/1996 sunt abrogate din 2006



Gasiti aici raspunsul la intrebarea dumneavoastra
CODUL MUNCII
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
ART. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala jenicutz jenicutz Buna ziua, Lucrez ca telefonista de 20 de ani si de 2 ani am fost diagnosticata cu hipoacuzie, as vrea sa stiu daca in urma disponibilizarii , vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Doresc să dau firma în judecată Felix Moga Felix Moga V-am deranjat cu acest subiect acum câteva luni în urmă. Între timp am mai aflat câte ceva, amănunte care îmi dau de furcă. Spre pildă Legea 319 din ... (vezi toată discuția)
Radiatii x si probleme de sanatate MATEILEONARD MATEILEONARD AM LUCRAT LA UN APARAT DE RADIATII X PT. CONTROL COLETE.NU AM PRIMIT IN ACEST TIMP SPOR DE RADIATII SI AM AVUT NUMEROASE PROBLEME DE SANATATE. DE ALTFEL NU AU ... (vezi toată discuția)