avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract prestari servicii incheiat de administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract prestari servicii incheiat de administrator

Buna ziua,
Ajutati-ma ,va rog , cu un raspuns ....
Este vreo problema daca administratorul asociatiei de proprietari a incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana fizica pentru inventarierea tevilor de caldura din apartamente in vederea calculului consumului de caldura ????????????
Multumesc......
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:11, 18 Iunie 2013
Nu administratorul reprezinta asociatia de proprietari, ci presedintele.
Este adevarat ca presedintele este reprezentantul asociatei conform Legii 230/2007 :
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.

Dar:
Art. 36. - Administratorul, persoana fizica sau juridica, are, in principal, urmatoarele atributii:
a) prestarea serviciilor in mod profesional;
b) gestionarea bunurilor materiale si a fondurilor banesti;
c) efectuarea formalitatilor necesare in angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea si intretinerea cladirii, derularea si urmarirea realizarii acestor contracte;
d) asigurarea cunoasterii si respectarii regulilor cu privire la proprietatea comuna;
e) gestionarea modului de indeplinire a obligatiilor cetatenesti ce revin proprietarilor in raport cu autoritatile publice. Obligatiile cetatenesti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generala a proprietarilor;
f) indeplinirea oricaror alte obligatii expres prevazute de lege.
Art. 37. - Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.

Poate are aprobarea comitetului, acum nu cred ca este un capat de tara, nu este o lucrare de importanta majora din punct de vedere financiar.
danielharaga a scris:
Este vreo problema daca administratorul asociatiei de proprietari a incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana fizica..

Da, sunt mai multe probleme daca cineva le reclama, le invoca...
Asa cum s-a spus mai sus, contractele intr-o asociatie de proprietari se incheie intre presedinte si alte persoane (fizice sau juridice) din asociatie sau din afara acestora si nu de administrator.
In anumite situatii, administratorul poate reprezenta asociatia, poate semna un contract ca reprezentant al asociatiei dar pentru a fi legal trebuie sa anexeze acestuia si imputernicirea sau dovada ca a fost delegat de presedinte pentru aceasta.
O alta problema este acel contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica. Chiar daca acesta ar fi senat din partea asociatiei de catre presedinte sau de administratorul inputernicit de presedinte, este greu de crezut ca "o persoana fizica" poate realiza o asemenea lucrare, o prestare de sevicii in favoarea asociatiei. Doar daca este persoana fizica autorizata ce are ca obiect de activitate asemenea prestatii, poate emite factura si chitanta pentru serviciulo prestat s.a.m.d.

@danielharaga,

Depinde de hotararea luata de as. prop. privind modalitatea efectuarii inventarierii tevilor si a instalatiilor comune in vederea determinarii SET-ului acestora.
Inventarierea propriu-zisa poate fi efectuata de asociatie dupa care toate aceste date vor fi comunicate firmei care face repartizarea costurilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri, sau - contracost de catre chiar firma care face aceste repartizari.
Desigur, daca operatiunea de inventariere este facuta prin asociatie, conducerea as. prop. apeleaza de obicei la o persoana competenta tehnic. In fond nu este o mare scofala sa masori niste diametre de teava si niste lungimi. Oricum, toata situatia este trecuta intr-un tabel in care sunt trecuti toti proprietarii, apartamentele cu toate camerele, amplasarea lor geografica, situatia conductelor din subsol si alte incaperi comune. Toate aceste date trebuie sa ajunga - semnate/parafate, la firma care face repartizarea pentru a fi introduse in programul de calcul a repartizarii costurilor.

Deci, functie de ce ati hotarat in cadrul as. prop., aceasta operatiune poate fi efectuata de persoane fizice sau juridice, desigur cu coasturi mai mici sau mai mari... Faptul ca administratorul a incheiat un contract de prestari de servicii cu o persoana fizica, nu are nici-o relevanta atata timp cat acest contract este semnat de presedintele as. prop. sau de o alta persoana cu competenta. Daca acest contract a fost semnat, din partea as. prop., numai de administrator - nu este in regula...

Am gasit un linc care ne mai aduce aminte despre anumite prevederi ale Ordinului nr. 343/2010: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iz de fals in administrare - energie termica Tonyde Tonyde Buna ziua. Pe scurt: Administratia are un intelegere cu firma de repartizare a costurilor la caldura. Am primit de la firma respectiva un document, ... (vezi toată discuția)
Actionare asociatie de proprietari in instanta ndan57 ndan57 Buna ziua as dori un sfat sau mai multe in urmatoarea problema: am primit o \\"comunicare \\" parca se cheama din partea judecatoriei sect. X, ca avem o ... (vezi toată discuția)
Plata parti comune radet arvat_t arvat_t Buna seara,sunt in totalitate debransata de la Radet,partile comune din apartament,respectiv coloanele de caldura au fost izolate prin pereti de rigips.Am ... (vezi toată discuția)