avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actionare asociatie de proprietari in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionare asociatie de proprietari in instanta

Buna ziua as dori un sfat sau mai multe in urmatoarea problema: am primit o "comunicare " parca se cheama din partea judecatoriei sect. X, ca avem o reclamatie sau cum s-o chema din partea unui locatar al asociatiei care este debransat de la RADET din anul 2003(an in care si eu si multi alti locatari ne-am debransat de la RADET din cauza lipsa apa calda si caldura) si caruia din anul 2010, in urma montarii repartitorului martor din subsolul blocului, firma care face calculu ptr. apartamentele contorizate i-a repartizat asa cum este firesc o cota parte proprtionala cu tevile care-i traveseaza apartamentul(respectivul locuieste la et. 4/4 si a si taiat se pare recirculatia motiv ptr. care tevile care traverseaza apartamentul sau si pe cele de dedesubt sunt reci)+cota parte din subsol.
as dori sa-mi spuneti caci am uitat momentat care era legea/hg/ord...care chiar din 2003 sau 2004 obliga la plata acestor parti comune, si pe o foaie primita din partea judecatoriei in jumatate stinga a pagini sunt trecute niste intrebari(puerile) si daca asociatia trebuie sa-i dea raspuns pe aceiasi pagina sau pe alta.
M-am mirat ca un avocat se implica in aceasta problema intrucat exista clar specificat si in hg2003/2007 aceasta obligativitate si in actuala ord. sau hg ce este aceasta obligativitate...va rog daca vreti sa-mi reamintiti resp. legi si articole.
In aceasta situatie mai poate avea loc mediere?.
In acea comunicare nu se specifica o zi anume in care trebuie sa ne prezentam l;a judecatoria respectica ci doar sa depunem o intampinare si ceva cu obligatia de "a face".
respectivul proprietar din luna oct sau noiembr. de cand a inceput sezonul rece nu a platit contravaloarea caldurii repartizate de firma X nu de asociatie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 13:06, 12 Iunie 2013

In ce calitate intrebati ?
Judecatoria emite "citatie"
Daca la nivelul asociatiei exista infiintata entitate juridica, aceasta,conform norme in vigoare se denumeste asociatie de proprietari,care ete guvernata de Legea nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007,din parcurgerea carora veti constata temeiul legal si procedura repartizare cote parti comune
Instanta de judecata pentru solutionarea actiunii a comunicat interogatoriu,la care reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui detine obligatia sa raspunda
Daca aveti aparator acesta in temeiul textelor mentionate poate redacta raspuns la interogatoriu pe care urmeaza sa il depuna cu 5 zile inainte de termen ,astfel incat instanta de judecata sa ia act de punctul de vedere al asociatiei de proprietari
In HG.1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007:
Art.32.
.........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Ordinul 343/2010 ANRSC conform caruia repartizarea facturii de caldura la blocurile contorizate cu repartitoare de caldura se face de catre un prestator autorizat, nu de catre administrator.
Asadar administratorul pune pe lista sumele conform tabelului primit de la firma.

Art.1
...........
(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.
......................
Art. 2. - Prezenta normă tehnică a fost elaborată pe baza următoarelor principii:
a) asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu;
b) "beneficiarul plăteşte" - proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu trebuie să participe cu o cotă-parte la achitarea acesteia;

Verificati pe portalul Instantelor de judecata existenta procesului.
Daca pe hartia primita nu scrie numarul dosarului asa cum scrie pe orice citatie introduceti in campul de cautare numele propietarului care reclama si, eventual, anul (care poate fi 2012 sau 2013) si vedeti daca apare ceva.
Eu inteleg ca un proprietar a actionat in instanta asociatia, pentru recalcularea repartizarii caldurii incepand cu sezonul 2010 , avand in vedere ca acestuia i-au fost stabilite obligatii nereale de plata. Acesta reclama ca nu trebuia sa fie obligat sa plateasca pentru partea de tevi verticale, pe care acesta a desfiintat-o.

Ce treaba are asociatia cu repartizarea gresita ?. Proprietarul trebuie sa incerce la cei care se ocupa de exloatarea repartitoarelor de caldura in acel imobil. Doar daca printr-un raspuns scris acestia motiveaza un refuz, doar atunci se poate adresa cerere in instanta. Pana cand ajunge sa se adreseze justitiei , proprietarul trebuie sa faca toate diligentele pentru a rezolva situatia, eu nu cred ca cei care se ocupa de repartitoare pe acolo refuza cu incapatanare sa revina asupra calculelor.
@johnpescar

Nu aveti dreptate. Eu am dat in judecata Asociatia exact pentru calculele la caldura facute de firma XX.
De doua ori a incercat Asociatia sa scape invocand exceptia lipsei calitatii procesuale pasive si de doua ori i-a fost respinsa exceptia.
Nu firma ci Asociatia vine cu pretentii si trebuie sa le justifice.
Propietarul nu are nici un drept fata de firma deoarece contractul este incheiat intre Asociatie si firma.
Ca atare Asociatia are obligatia de a solicita de la firma calculele si de a le arata propietarului nemultumit, conform art. 10 din legea 230/2007 a Asociatiilor de propietari.

Alte discuții în legătură

Plata parti comune radet arvat_t arvat_t Buna seara,sunt in totalitate debransata de la Radet,partile comune din apartament,respectiv coloanele de caldura au fost izolate prin pereti de rigips.Am ... (vezi toată discuția)
Calcul costuri incalzire corinateo corinateo Buna ziua.Am un apartament de 3 camere cu repartitoare de caldura de la firma Techem.Din luna septembrie 2011 nu mai locuieste nimeni acolo, iar pe factura de ... (vezi toată discuția)
Costuri intretinere apartament gol val-c val-c Detin un apartament in Bucuresti care a fost inchiriat 3 ani si de 2 luni este liber si scos la vanzare. Am facut cerere de scoatere de la intretinere si am ... (vezi toată discuția)