Administratorul asociatie de proprietari stie sa faca numai o repartizare a caldurii comune in cazul cand nu sunt instalate repartitoare si de care sa se tina seama.Daca de exemplu, cineva este nemultumit de suma de plata, trebuie sa mearga la cei care se ocupa efectiv de exploatarea repartitoarelor pentru lamuriri.
Administratorul chiar nu are nici o vina de data aceasta. Legea spune ca presedintele este obligat sa ia masuri privind repartizarea numai in cazul cand observa diferente mari, aberatii de repartizare.Numai atunci se intervine si se repartizeaza de asociatie caldura dupa criterii logice, urmand ca pe urmatoarea lista de plata sa se faca o punere de acord cu prestatorul.Daca nu se respecta o logica a repartizarii in continuare, cred ca(,) comitetul executiv hotaraste cum sa se repartizeze in viitor caldura putandu-se merge pana a se renunta la serviciile acelui prestator.Mai pe romaneste daca se observa ca se protejeaza numai interesele cuiva cu cunostinte... .
Oricum, in judecata proprietarul cheama numai asociatia. Dar ca sa se rezolve problema pana la o eventuala actiune in instanta, se merge ( inainte) la cineva care poate face ceva verificari.
Normal ca propietarul merge intai la Asociatie pentru lamuriri, iar Asociatia (adica presedintele) merge la firma si solicita lamuriri pe care le prezinta propietarului.
Problema este ca propietarul nu are ce cauta legal la firma, neavand raporturi juridice cu aceasta.
In felul in care spuneti dumneavoastra propietarul e plimbat de colo colo fara nici un rezultat. Eu am patit personal acest lucru si stiu ce poti pati cand ai de-a face cu oameni de reacredinta.
@Carturarul are dreptate. Desigur, problemele puse in discutie nu sunt singulare, cred ca se intampla mai la toate asociatiile.
Desi la noi in asociatie au mai ramas la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice mai putin de 70 sde apartamente dintr-un total de peste 500, mai avem grupate in cateva scari apartamente la care repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri. Situatia este ingrozitoare, pentru toata lumea, adica, prop. bransati la sistem, prop. debransati de la sistem, asociatie, firma de calcul, astfel incat reclamatiile s-au tinut lant. In sezonul trecut am avut cele mai mari ”dureri de cap” - insa, inca din anii trecuti, asociatia a luat toate masurile legale pentru ca proprietarii cu repartitoare sa nu mai invoce vina asociatiei sau a firmei de calcul. Cu toate acestea, cum spuneam, reclamatii au fost destule, insa toate problemele au fost depasite doar prin asociatie, prin aceea ca am pus la dispozitia proprietarilor bransati, toata documentatia si informatiile necesare prin care firma de calcul a costurilor face acele repartizari. Deci toate problemele au fost solutionate prin asociatie, dar nu de putine ori firma de calcul ne-a informat despre faptul ca unii proprietari s-au adresat direct firmei, care pentru a nu-i pierde de clienti, le-au oferit toate informatiile si raspunsurile solicitate, demonstrandu-le ca repartizarile costurilor la incalzire (cele comune, ca aici era problema), sunt bine calculate si repartizate la toti proprietarii din bloc.
Oamenii s-au cam lamurit, unii si-au propus sa-si achizitioneze CT, insa am fost notificati de furnizorul de energie termica ca acest lucru va deveni extraordinar de greoi si daca nu se va respecta legislatia, se va lasa cu amenzi foarte mari. Din nefericire, legislatia actuala, ajuta furnizorul, astfel ca vom trai si vom vedea ce se v-a intampla pana la iarna.
Poate nu cunoasteti faptul ca la sediul prestatorului care se ocupa cu repartitoarele de caldura sunt afisate tabele cu costurile serviciilor oferite proprietarilor. Printre aceste servicii se numara recalcularea pentru un sezon,modificarea suprafetei radiante in evidenta lor, instalarea repartitoarelor, etc. . Oamenii se adreseaza acolo cu o cerere, platesc un tarif si sunt serviti. Daca este necesar, se cere acordul asociatiei sau confirmarea situatiei de pe teren.Fara reclama.
Acuma, eu am fost atent la ce fac ei acolo si am constatat ca special incurca lucrurile, ca sa plateasca fraierii descurcarea situatiilor, dar asta este alta discutie.Am fost mirat ce usor chastiga unii banii, de la oamenii care muncesc de ii ustura spatele.