avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe o suma mult mai mare decat datoria
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe o suma mult mai mare decat datoria

Buna ziua,

Am aflat saptamana trecuta cu stupoare ca banca mi-a blocat toate conturile pentru o datorie de 6000 lei pe care as fi avut-o la contributiile de sanatate ca persoana fizica. Surpriza mare e ca, mi-au blocat toti bani, mult peste 6000 lei, si ma gandeam daca e legal sau nu.

Am citit deja aici cum ca nu:
m.avocatnet.ro/mobile/m%7Car...
"De exemplu, in cazul in care disponibilul din contul debitorului poprit este mai mare decat cuantumul obligatiei datorate creditorului urmaritor, excedentul din contul respectiv nu va fi afectat de poprire", explica avocatul."


Dar nu am gasit articolul in lege si nu stiu sigur daca ar trebui sa vad un avocat si eventual sa-i dau in judecata.

Deci nedumerirea mea este, chiar exista un articol in lege care sa precizeze asta? As putea avea sanse de castig daca i-as da in judecata?
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 20:30, 19 Iunie 2013
Executorul nu are cum sa stie cati bani va gasi intr-un anume cont.
Daca s-a blocat suma respectiva, in mai multe conturi, fara sa fie in niciunul suma intreaga, nu este nimic abuziv. orice primeste in plus va fi restituit debitorului. Daca nu va restituie suma incasata in plus puteti face si plangere penala si contestatie.

Daca s-a blocat intr-un singur cont mai mult decat creanta, puteti de asemenea sa faceti contestatie. Nu cred insa ca o banca a blocat mai mult decat suma trecuta in adresa de poprire.
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ce spuneti. Totusi, chiar mi-au blocat doua conturi, desi doar suma din unul singur depaseste cu mult suma datorata. Am si vb cu ei, mi-au spus ca asa e normal. Eu am sa platesc datoria, nu e o problema, dar faptul ca mi-au retinut restul banilor pentru o perioada posibil lunga (depinde cat de repede se ridica poprirea dupa plata) suna a abuz. Multumesc oricum de confirmare.
Mordonanta de poprire mentioneaza blocarea unei sume. daca in cont exista disponibil suficient, se blocheaza suma si se trimite la executor in termen de 15 zile, iar restul sumei poate fi oricand folosita de catre debitor. mai mult, puteti merge la orice alta banca si sa solicitati deblocarea contului, in baza unei adrese de la banca unde s-a blocat suma si care certifica blocarea in intregi ea sumei reprezentand creanta pentru care s-a infiintat poprire.

Faceti o sesizare scrisa bancii care a facut o asemenea tampenie. Doar din prostie s-ar putea intampla asa ceva.
Multumesc din nou. Intre timp am gasit si articolul din Codul de Procedura Civila care confirma cele spuse de dumneavoastra. Este vorba de articolul 454:

"In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit."

Il las aici in cazul in care cineva mai are nevoie de el.
Multumesc!
Eu in locul Dumneavoastra, pe langa instiintarea catre banca cu privire la abuz - blocarea unor sume mai mari - le-as mai trimite o instiintare, prin care sa le comunic decizia cu privire la schimbarea bancii si inchiderea conturilor, explicandu-le si motivul. Asta o sa ii invete pe functionari sa fie mai atent cu un client. Si va sfatuiesc sa trimiteti instiintarea direct la sediul central al bancii, sa nu o "ingroape" functionarii de la cine stie ce sucursala!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Intrebare privind plata pensiei de intretinere daniel65 daniel65 Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de plata a pensiei alimentare pentru fata mea care a inplinit 18 ani si 9 luni ,dar casa de pensii a ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu michella73 michella73 Buna ziua, in 2008 am facut o refinantare in valoare de 22500 lei, in 2010 in urma taieri salariilor cu 25% am inceput sa nu mai pot achita ratele am facut ... (vezi toată discuția)