Sunt casatorita de 16 ani cu actualul sot si am o fata in varsta de 23 ani din prima casatorie;acum actualul sot ar dori sa adopte fata fara ca aceasta sa-si schimbe numele actual(impreuna nu avem alti copii).Care sunt actele necesare ,ma pot adresa direct tribunalului sau trebuie sa am un avocat pentru a sustine procesul.Va rog sa ma ajutati.Multumesc.
Pana la 18 ani tatal biologic nu a fost de acord cu adoptia.Deci sa inteleg ca sotul meu nu poate adopta fata,care este inca studenta la zi ,la o facultate de stat,inca o intretinem impreuna?Nu pot sa cred ca exista asemenea legi !
Conform legii nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, art 5 al.3 persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale. Nu este necesara obinerea atestatului (asa cum prevede art. 20) de catre persoana sau familia adoptatoare.
Cererea de incuviintarea a adoptiei poate fi introdusa direct de adoptator( art. 35, al.1), judecarea cererii se face cu citarea adoptatorului si a adoptatului(art.36,al.2).
Deci fata poate fi adoptata.