avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... FOND REDRESARE-LEGAL
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

FOND REDRESARE-LEGAL

Buna ziua,
Sunt ales presedinte nou al unui bloc din Bucuresti, fostul administator a adus un prejudiciu blocului in valoare de 140.000 lei,si prin sedinta adunarii generale am votat (eu ca presedinte si 2 membrii-comisia de cenzori) plus altii locatari care au asistat la sedinta un fond de redresare lunar in valoare de 100 lei pana la rezolvarea in instanta cu fostul administrator.
acum vine intrebarea mare: Cand vin locatarii sa platesca intretinerea nu le incasam banii de intretinere fara fondul de redresare( asa am discutat cu firma cu care am incheiat contract pentru administrarea blocului) este legal????
nu mi se pare normal ca 70% din locatari sa platesca iar ceilalti nu si sa beneficieze de utilitati.
pentru ca daca nu facem reesalonare la utilitati cu acest fond de redresare in curand se va opri utalitatile(apa calda,rece,gazele)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:02, 26 Iunie 2013
mar32 a scris:

... prin sedinta adunarii generale am votat (eu ca presedinte si 2 membrii-comisia de cenzori) plus altii locatari care au "asistat la sedinta" un fond de redresare lunar in valoare de 100 lei pana la rezolvarea in instanta cu fostul administrator.

Intrebare: A fost o sedinta de comitet deschisa la care au participat si unii dintre proprietari sau a fost adunare generala? Daca a fost adunare generala legal constituita si s-a luat hotararea cu majoritate de voturi atunci hotararea este obligatorie pentru toti membrii asociatiei, fie ca au fost sau nu prezenti.

Legea 230/2007:
Art. 24. - ...
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
mar32 a scris:
..fostul administator a adus un prejudiciu blocului in valoare de 140.000 lei

Pare o suma enorma pentru un bloc. La noi aceasta suma s-ar incasa de la 10 asociatii si nu de la una singura sau de la o asociatie medie de 150 de apartamente in timp de 10-12 luni.
Poate ati gresit suma.
si prin sedinta adunarii generale am votat (eu ca presedinte si 2 membrii-comisia de cenzori) plus altii locatari care au asistat la sedinta un fond de redresare

In adunarea generala hotararile se iau cu votul majoritatii proprietarilor saui participantilor si nu prin votul presedintelui si al cenzorilor. Locatarii nu asista la adunarea generala ci participa, isi spun parerea, propun, voteaza...
Cand vin locatarii sa platesca intretinerea nu le incasam banii de intretinere fara fondul de redresare( asa am discutat cu firma cu care am incheiat contract pentru administrarea blocului) este legal????

Pai acesti locatari de care spuneti vor plati asa cum au hotarat chiar ei in adunare generala si nu cum ati discutat cu o firma din afara asociatiei. Asociatia isi desfasoara activitatea asa cum hotarasc membrii sai in adunarea generala iar contractele cu tertii se intocmesc respectand hotararea adunarii generale.
nu mi se pare normal ca 70% din locatari sa platesca iar ceilalti nu si sa beneficieze de utilitati.

Sigur ca nu este normal. Presedintele trebuie sa ia masuri, sa aplice penalizari restantierilor, sa impuna privilegiu imobiliar, sa cheme restantierii la mediere, sa-i actioneze in judecata..., ajungand, daca este cazul, la executare silita.

suma nu am gresit-o,fostul administrator nu a achitat facturile de la RAdet si Apa Nova din anul 2010,dar el a calculat listele si a incasat banii.este 140.000 lei noi 1 miliar 400 mii lei vechi
iar cu fondul de redresare s-a scris Adunarea generala asoc de locatari Bloc nr....
unde ma repet au semnat presedintele de bloc,membrii comisiei in nr de 2,si ceilalti proprietari de apartamente cred ca in jur de 7
noi avand un bloc cu un nr de 40 apartamente

cand punem anunt cu sedinta,nu vin toti proprietarii de apartamente,sa auda ce se discuta dar pe urma se ridica cu pretentii ca ei nu au stiut.........si de ce trebuie sa plateasca acest fond de redresare in valoare de 100 lei......dificit sa lucrezi cu oamenii..

Da, e dificil, dar va sfatuiesc tocmai pentru ca e dificil sa iei decizii, sa informezi, sa convingi, sa aplici, sa indeplineti si in final sa tii asociatia pe linia de plutire, sa lucrati cu proceduri scrise.
Le discutati in comitet, le supuneti aprobarii AG, dupa tipicul convocata si reconvocata, bateti in cuie procedura, o afisati spre stiinta tuturor, incercati sa o explicati in fraze scurte si lamuritoare, fara limba de lemn, fara consideratii personale, astfel incat toata lumea sa stie ce are de facut, cum are de facut, cand are de facut si ce consecinte trage daca nu face ce, cum si cand are de facut.

Procedurile scrise si afisate, acesta e secretul ca sa va usurati munca. Chiar daca la inceput este greu, in timp veti constata efectele. Va asigur ca sunt revelatoare si multumitoare pentru toata lumea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunare generala odishor odishor Buna ziua Presedinta asociatiei noastre de proprietari care numara 14 blocuri, organizeaza adunarea generala a asociatiei cu fiecare bloc in parte, motivand ... (vezi toată discuția)
Hotaririle luate de fostul comitet de bloc, de anul trecut, mai sunt in vigoare si in prezent ? androidu androidu Buna ziua. Din administratia blocului de anul trecu a mai ramas administratora care este angajata si cenzoul care acum e presedinte. Anul trecut comitetul ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)